Πότε πρέπει να φεύγουμε από μια σχέση;

Ένας αναγνώστης μας, μας διηγείται την προσωπική του ιστορία ζητώντας την κατεύθυνση των ειδικών μας.

Καλησπέρα σας. Πριν 2 χρόνια ξεκίνησα μια σχέση. Έρωτας με την πρώτη ματιά που λένε ακριβώς. Ένιωσα πως όλα αποκτούν χρώμα γύρω μου. την γνώρισα στο Αίγιο όπου είναι κ η καταγωγή μου. Δυστυχώς σαν επαρχία όλοι ξέρουν για όλους. Έτσι κάποιοι “καλοθελητές” είπαν στους γονείς μου ότι η κοπέλα είναι ναρκομανής κ άλλα πολλά. Εγώ την παρουσίασα στους δικούς μου για να καταλάβουν ότι δεν ισχύει τίποτα από όλα αυτά… Εκείνη το πήρε στραβά αυτό το ότι την παρουσίασα στους δικούς μου κ μου φερόταν με τον χειρότερο τρόπο. Με έβριζε όλη μέρα. Συνέχεια έλεγε για τους πρώην της, με μείωνε , έπαιζε με άλλους μπροστά μου, με απέφευγε στο σεξ.. Με έτρεχε για τα θελήματα των γονιών της.

Μέχρι που δεν άντεξα κ την χώρισα. Για να με ξαναφέρει κοντά της είπε ψέματα ότι ήταν έγκυος. Μετά βέβαια είπε ότι απέβαλε κ πως φταίω εγώ. Μετά από μήνες φυσικά είπε την αλήθεια ότι πράγματι δεν ήταν. Είπα να δώσω μια ευκαιρία ακόμα. Όμως συνέχισε τα ίδια.. να με μειώνει, αδιαφορία για μένα , για την υγεία μου, την ψυχολογία μου κ τα πάντα. Άρχισα να αγριεύω κ εγώ πια μέχρι που μου το γυρίζει όλο μπουμεραγκ οτι δεν είναι τρόπος αυτός που της φέρομαι.. Πριν 3 βδομάδες τη χώρισα οριστικά πια γιατί συνέχιζε τα ίδια κ να παίζει με άλλους κ να δέχεται να της λένε ότι θέλουν να την … να της λένε για σημεία του σωματός της. της είπα πως αυτό δε θα το δεχόταν μια Κυρία σωστή. Παρεξηγήθηκε κ έβριζε .Την έβρισα κ εγώ κ την χώρισα τελικά.. Εκείνη κάνει αναρτήσεις στο Face για τα ψεύτικα συναισθήματα των αντρών κ πως αν την αγαπούσα πραγματικά δεν θα την χώριζα? Δηλαδή για την αγαπάω πρέπει να κάτσω να υπομένω τέτοια συμπεριφορά;  Εσείς τι λέτε;  Εγώ είμαι 35 κ εκείνη 32… Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.

Αγαπητέ αναγνώστη. Απευθύναμε το ερώτημά σας στον υποψήφιο Διδάκτορα Υπ. Διδάκτορα του Τμήματος Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου, συνιδρυτή της Ελληνικής Εταιρείας Υπαρξιακής Ψυχολογίας “γίγνεσθαι”, κύριο Αλέξανδρο Χαρισιάδη.

Παρουσιάζεις κάποια περιστατικά από τη σχέση σου με αυτή την κοπέλα και στη συνέχεια αναρωτιέσαι αν πρέπει να κάτσεις να υποστείς τέτοια συμπεριφορά. Δεν είναι θέμα «πρέπει». Σε τέτοια ζητήματα δεν υπάρχει «πρέπει». Είναι θέμα επιλογής σου. Δικής σου επιλογής! Ζύγισε μέσα σου πώς νιώθεις σχετικά με το ερώτημα σου και θα έχεις την απάντηση σου.

Πολλές φορές στα θέματα σχέσεων επικεντρωνόμαστε σε αυτά που μας ενοχλούν στον άλλον και τα κρίνουμε είτε ως λάθος είτε ως σωστό. Με τον τρόπο αυτό χάνουμε πολύ ενέργεια προσπαθώντας να πείσουμε τον άλλον πως κάνει ή λάθος και πως θα έπρεπε να συμπεριφερθεί με έναν άλλο, διαφορετικό τρόπο.. Όταν οι διαφωνίες και συγκρούσεις των ζευγαριών γίνονται σε αυτή τη βάση, συνήθως δεν υπάρχει κανένα αποτέλεσμα. Δεν υπάρχει εύκολος τρόπος να αποδείξεις τι είναι σωστό και τι λάθος και σίγουρα ο άλλος θα βλέπει το ίδιο θέμα διαφορετικά.

Αυτό που χρειάζεται να γίνεται είναι να παρατηρούμε πως νοιώθουμε με την συμπεριφορά του άλλου και είτε να επικοινωνήσουμε το συναίσθημα μας ελπίζοντας πως αυτό θα ληφθεί υπόψη από τον άλλον,  είτε, αν πιστεύουμε πως αυτό δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα να σκεφτούμε αν μπορούμε να δεχτούμε τη σχέση με όλα όσα μας ενοχλούν ή να φύγουμε από αυτήν.

Το λάθος που συνήθως γίνεται είναι πως πιστεύουμε οτι ο άλλος πρέπει ή οφείλει να αλλάξει. Στην πραγματικότητα ο άλλος έχει το δικαίωμα να είναι όπως ακριβώς θέλει να είναι και σε μας βρίσκεται η ευθύνη να αλλάξουμε τον τρόπο που σχετιζόμαστε με το άτομο αυτό, πράγμα που από μόνο του θα αλλάξει κάποια πράγματα στην κατάσταση, είτε να επιλέξουμε να φύγουμε από τη σχέση.

Όσο επικεντρώνουμε την προσοχή μας στο τι κάνει ο άλλος και όχι στο πως εμείς αντιδρούμε σε αυτό, χάνουμε πολύτιμη ενέργεια και αποφεύγουμε να αναλάβουμε την προσωπική μας ευθύνη.

Σχετικά άρθρα