Σχέσεις: Γιατί δεν μπορεί να με καταλάβει;

Η επικοινωνία ανάμεσα στα δύο φύλα συχνά προκαλεί ερωτηματικά και συναντά δυσκολίες. Δεν είναι λίγες οι φορές που συχνά μιλάμε για δύο διαφορετικούς κόσμους. Σε μια κοινωνία και σε μια εποχή που βλέπει εύκολα τις διαφορές ανάμεσα στους ανθρώπους και δυσκολεύεται να δει τα κοινά μας στοιχεία τα δύο φύλα μοιάζουν συχνά σαν διαφορετικοί πλανήτες. Είναι όμως πραγματικά έτσι;

Γράφει ο Κορφιάτης Αντώνης*, Pg.Dip in Person Centered Counselling

Συνεργάτης του ICPS College.

Είναι αλήθεια ότι τα δύο φύλα επικοινωνούν συχνά  με βάση τις διαφορετικές τους ανάγκες.

Διαφορετικές ανάγκες για τον ρόλο που έχει ο καθένας, αλλά και για τη συμπεριφορά του, για τα θέματα που θέλει ο καθένας να μιλήσει, για τη συναισθηματική επαφή, την τρυφερότητα και την σεξουαλική έκφραση, για τον τρόπο που μεγαλώνει ένα παιδί, για τον τρόπο διαχείρισης των οικονομικών ζητημάτων και των χρημάτων, για τη φροντίδα και την καθαριότητα ενός σπιτιού, για τον τρόπο διαχείρισης του ελεύθερου χρόνου και για την ψυχαγωγία .

Αυτές οι τόσο διαφορετικές ανάγκες είναι αλήθεια ότι οδηγούν σε δυσκολίες και συγκρούσεις στην επικοινωνία.

Η Μαρία για παράδειγμα έχει την ανάγκη να δοθούν χρήματα προκειμένου να πάνε διακοπές  με τον Κώστα σε ένα νησί καθώς έχει περάσει μια πιεστική περίοδο στην εργασία, αντίθετα ο Κώστας που και αυτός βέβαια εργάζεται αρκετές ώρες δεν επιθυμεί να πάνε διακοπές καθώς έχει την ανάγκη αποταμίευσης κάποιων χρημάτων σε αυτήν την δύσκολη οικονομικά εποχή. Η Μαρία επίσης θέλει το σπίτι να  καθαρίζεται καθημερινά ενώ για τον Κώστα αυτό είναι μια υπερβολή που τον κουράζει. Η Μαρία και ο Κώστας, όταν προσπαθούν να επικοινωνήσουν μεταξύ τους, συχνά έχουν εντάσεις και δυσκολίες, γιατί όπως οι ίδιοι λένε, έχουν διαφορετικές ανάγκες.

Όμως  τι είναι αυτό που στα αλήθεια κρύβεται πίσω από αυτές τις διαφορετικές  ανάγκες  και που δεν έχουν πραγματικά αναγνωρίσει και εκφράσει μεταξύ τους.  

Πίσω από αυτές τις διαφορετικές  ανάγκες κρύβεται ένας αγώνας για το ποιος θα πάρει το πάνω χέρι και τον έλεγχο. Ποιος είναι αυτός που τελικά  θα πάρει περισσότερο χώρο από τον άλλο. Ποιος είναι αυτός που θα έχει περισσότερο  δίκιο. Ποιός είναι αυτός από τους δύο που τελικά αξίζει περισσότερο καθώς η αξία του καθενός προσδιορίζεται από την ισχύ των επιχειρημάτων και όχι από την εσωτερική αίσθηση του αξίζω.

Μήπως τελικά ακόμη πιο  πίσω από αυτό τον διαφορετικό κόσμο των αναγκών βρίσκεται ένας κόσμος ομοιοτήτων ανάμεσα στα δύο φύλα;  

Όλοι μας έχουμε την ίδια ανάγκη να αγαπάμε και να νιώθουμε ότι μας αγαπούν . Μόνο που συχνά αυτό δεν επικοινωνείται ανάμεσα στα δύο φύλα .Τα δύο φύλα συχνά επικοινωνούν την διαφορετική τους ανάγκη, αλλά όχι την κοινή τους ανάγκη. Πολλές φορές είναι τόσο δύσκολο να πει ο ένας στον άλλο ότι θέλει να νιώθει ότι είναι αξιαγάπητος από τον άλλο.

Ίσως τελικά αυτό που ονομάζουμε ψυχή να μην είναι ούτε αρσενική ούτε θηλυκή αλλά μια ψυχή που αναζητά την πληρότητα της μέσα από τον άλλον. Πίσω από τις γραμμές των διαφορών υπάρχει η αλήθεια των κοινών μας στοιχείων που απλά χρειάζεται να αναγνωριστούν και να φωτιστούν.

*Ο Αντώνης Κορφιάτης  είναι πτυχιούχος Κοινωνιολογίας του Παντείου  Πανεπιστήμιου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών και απόφοιτος του μεταπτυχιακού προγράμματος της Προσωποκεντρικής Συμβουλευτικής αποκτώντας  το Diploma in Person Centered Counselling από το University of Strathclyde.  Επίσης έχει εκπαιδευτεί στην Προσωποκεντρική Ψυχοθεραπεία από το ICPS College.

Τα τελευταία τέσσερα  χρόνια εργάζεται ως Επιστημονικά Υπεύθυνος σε μονάδα ψυχικής Υγείας-Κέντρο Ημέρας του προγράμματος Ψυχαργώς, με στόχο την συμβουλευτική απασχόλησης και την επανένταξη ψυχικά ασθενών. Για πολλά χρόνια  εργάστηκε ως Επιστημονικά Υπεύθυνος σε μονάδα ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης-Οικοτροφείο για την αποασυλοποίηση και την κοινωνικοοικονομική  επανένταξη  ψυχικά ασθενών.

Ο Αντώνης Κορφιάτης είναι συνεργάτης του ICPS College.

Σχετικά άρθρα