Αρχική / Υγεία / Ουρολογία / Νεφρική νόσος και παιδιά – Όλες οι χρήσιμες πληροφορίες
Νεφρική νόσος και παιδιά - Όλες οι χρήσιμες πληροφορίες thumbnail

Νεφρική νόσος και παιδιά – Όλες οι χρήσιμες πληροφορίες

Τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης της νεφρικής νόσου στα παιδιά υπογράμμισαν οι επιστήμονες στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού.


Το σύνθημα της φετινής καμπάνιας "Νεφρική Νόσος και Παιδιά – Δράστε νωρίς για την πρόληψή της!" και επικεντρώνεται στην έγκαιρη διάγνωση από την βρεφική και παιδική ακόμη ηλικία των παραγόντων εκείνων που μπορούν να οδηγήσουν αργότερα στην ανάπτυξη Χρόνιας Νεφρικής Νόσου (ΧΝΝ).


Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Νεφρολογικής Εταιρείας (ΕΝΕ), Δ. Γούμενος και την Αντιπρόεδρο, Αικ. Παπαγιάννη, περίπου το 10% του πληθυσμού πάσχει από ΧΝΝ. Αυτό σημαίνει ότι περίπου 1.000.000 Έλληνες εμφανίζουν προβλήματα με τους νεφρούς ενώ σε ποσοστό 10% (δηλ. σε 100.000 άτομα) τα προβλήματα αυτά είναι αρκετά σοβαρά. Το 10% των ατόμων με αρκετά σοβαρά προβλήματα από τους νεφρούς, δηλαδή περίπου 10.000 άτομα στην Ελλάδα, πάσχουν από τελικό στάδιο ΧΝΝ και για να επιβιώσουν υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή κάθαρση ή/και μεταμόσχευση νεφρού.


Στιγμιότυπο 2016-03-10, 4.32.54 μ.μ.


Όπως τονίστηκε στη συνέντευξη τύπου, που στηρίχθηκε από την εταιρία Baxter, οι επιπλοκές της νόσου, σε διάφορα όργανα και κυρίως σε καρδιά και αγγεία, ευθύνονται για χιλιάδες νεκρούς αλλά και για εκτίναξη του κόστους νοσηλείας, αιμοκάθαρσης και φαρμάκων σε δισεκατομμύρια ευρώ.


Στην Ελλάδα ειδικότερα, οι ασθενείς και οι θεράποντες ιατροί ταλαιπωρούνται με τις συχνές ελλείψεις και προβλημάτων που προκαλούνται στις προμήθειες των υλικών, λόγω της κακής λειτουργίας του Παρατηρητηρίου Τιμών, όπως τονισε ο κ. Γούμενος. Σημείωσε, δε, πως η πρόσφατη ΥΑ λύνει κάπως το θέμα, κυρίως σε ό,τι αφορά τα φίλτρα αιμοκάθαρσης, αλλά μένει να φανεί.


Δυστυχώς, στον πληθυσμό των ασθενών με ΧΝΝ περιλαμβάνονται και πολλά παιδιά, ενώ νεφρικά νοσήματα στην παιδική ηλικία οδηγούν συχνά σε ανάπτυξη ΧΝΝ στην ενήλικο ζωή.


Όπως εξηγούν οι ειδικοί, "οι παθήσεις των νεφρών στην υποομάδα αυτή του πληθυσμού μπορεί να είναι συγγενείς ή επίκτητες, οξείες ή χρόνιες και μερικές φορές συνδέονται με συστηματικές νόσους. Μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις, τα κλινικά σημεία και τα συμπτώματα είναι ήπια ή απουσιάζουν κάνοντας την υποψία ή τη διάγνωση της νόσου σχετικά δύσκολη".


Κατ’ επέκταση, όπως τόνισε ο Καθηγητής Παιδιατρικής – Νεφρολογίας στο Α.Π.Θ., Φώτης Παπαχρήστου ο ρόλος του παιδιάτρου είναι σημαντικός για την πρώιμη ανίχνευση των παιδιών με νεφρικά προβλήματα


Τα παιδιά αυτά πρέπει να εξετάζονται για την πιθανότητα ύπαρξης νεφρικής νόσου γιατί η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία καθώς και η κατάλληλη παρακολούθηση είναι οι σημαντικότεροι παράγοντες για θετική έκβαση και αποτροπή ανάπτυξης ΧΝΝ τελικού σταδίου.


Ομάδες Υψηλού Κινδύνου – Πρόληψη


Στις ομάδες υψηλού κινδύνου για ανάπτυξη ΧΝΝ είναι παιδιά με:  1. Ανωμαλίες στους νεφρούς ή στο ουροποιητικό σύστημα οι οποίες είναι εμφανείς σε προγεννητικό υπερηχογράφημα

  2. Οικογενειακό ιστορικό νεφρικής νόσου

  3. Συμπτώματα όπως μειωμένη ανάπτυξη, ιστορικό ουρολοίμωξης, διαταραχές στην ούρηση ή παθολογικά ευρήματα στα ούρα

  4. Πρόωρα ή τελειόμηνα βρέφη με μικρό βάρος γέννησης


virus.com.gr

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X