Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / "Έκρυψαν" συμφωνία παρουσίας Τούρκων αξιωματούχων στα Ελληνικά νησιά – Δείτε το βίντεο
"Έκρυψαν" συμφωνία παρουσίας Τούρκων αξιωματούχων στα Ελληνικά νησιά - Δείτε το βίντεο thumbnail

"Έκρυψαν" συμφωνία παρουσίας Τούρκων αξιωματούχων στα Ελληνικά νησιά – Δείτε το βίντεο

Την παρουσία Τούρκων παρατηρητών σε ελληνικά νησιά για τη γρήγορη προώθησή τους στην Τουρκία προβλέπει το σύμφωνο επαναπροώθησης που υπέγραψε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την επίσκεψή του στη Σμύρνη, κάτι το οποίο "έκρυψε" η ελληνική κυβέρνηση και ήρθε στο φως της δημοσιότητας 5 ημέρες μετά.


Οι Τούρκοι αξιωματούχοι θα ελέγχουν τα έγγραφα προσφύγων και μεταναστών και θα υπογράφουν ένα πρωτόκολλο παραλαβής τους. Την παραδοχή αυτή έκανε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Ν. Τόσκας σε τηλεοπτική του συνέντευξη, ο οποίος τόνισε ότι πρόκειται για πρωτόκολλο προθέσεων που υπεγράφη στη Σμύρνη και το οποίο αποτελεί "επιτάχυνση του υπάρχοντος πρωτοκόλλου προώθησης μεταναστών στην Τουρκία του 2002".


 "Σ’ αυτό το πλαίσιο θα υπάρχει η δυνατότητα να υπάρχουν Τούρκοι παρατηρητές στα Ελληνικά νησιά οι οποίοι θα φροντίζουν ώστε να γίνεται γρηγορότερα η προώθηση, με ταχύτερο τρόπο ώστε μέσα σε 48 ώρες να επιστρέφονται οι μετανάστες, αυτοί που δεν χρήζουν προστασίας, στην Τουρκία", ανέφερε.


Εξήγησε ότι "το εθνικό συμφέρον είναι να φύγουν αρκετοί μετανάστες και να πάνε είτε προς Τουρκία, είτε προς Ευρώπη, είτε στις χώρες τους" ενώ ειδικότερα για τους παρατηρητές θα ελέγχουν "τα χαρτιά μαζί με τους δικούς μας και θα υπογράφει ένα πρωτόκολλο παραλαβής και θα παίρνει αυτούς τους ανθρώπους και θα τους πηγαίνει στη χώρα τους".


Η διαδικασία αυτή θα έχει ημερομηνία λήξης "για τη συγκεκριμένη αποστολή, τη συγκεκριμένη προώθηση των μεταναστών" είπε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, σχολιάζοντας δημοσίευμα της εφημερίδας "το Παρόν" .


Ο κ. Τόσκας προσέθεσε ότι η ροή των μεταναστών είναι σήμερα σχετικά μειωμένη καθώς υπολογίζεται ότι το τελευταίο 24ωρο έχουν καταφθάσει στα ελληνικά νησιά γύρω στα 630 άτομα, την ώρα που χθες κατέφθασαν 830 -840 και προχθές 2.500. Διασαφήνισε ωστόσο ότι δεν μπορούν ακόμα να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα.


Χαρακτήρισε την κατάσταση "ελεγχόμενη με πρόβληματα που τα βλέπουμε αλλά τα αντιμετωπίζουμε με σχέδιο και γρήγορο ρυθμό".


Σήμερα θα μοιραστούν μάλιστα φυλλάδια σε τρεις γλώσσες στην Ειδομένη που θα αναφέρουν ότι η βαλκανική οδός έχει κλείσι και άρα θα πρέπει να μεταφερθούν πίσω στους καταυλισμούς -όχι με βίαιο τρόπο- ώστε να τους προσφερθεί καλύτερη φροντίδα και να τεθεί σε εφαρμογή η διαδικασία επαναπροώθησής τους.


 


 

Πηγή: cnn.gr

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X