Άλιστερ Κρόουλι

Ο Έντουαρντ Αλεξάντερ Κρόουλι (12 Οκτωβρίου 1875 – 1 Δεκεμβρίου 1947) ήταν Άγγλος αποκρυφιστής, μάγος ποιητής, συγγραφέας, ζωγράφος και αλπινιστής. Είναι υπεύθυνος για τη δημιουργία του κινήματος και της φιλοσοφίας του Θελήματος (Thelema).

Γεννήθηκε στις 12 Οκτωβρίου στο Λήμινγκτον Σπα το 1875. Το όνομα «Έντουαρντ» το κληρονόμησε από τον πατέρα του, Έντουαρντ Κρόουλυ (1834- 1887). Mπήκε στο κολλέγιο Trinity, αλλά δεν απεφοίτησε, «όπως ο Βύρων, ο Σέλλεϋ, ο Σουίνμπερν και ο Τέννυσον». Τότε άλλαξε και το όνομά του σε Άλιστερ (κελτική μορφή του μεσαίου του ονόματος).

Υπήρξε πανίσχυρος Μάγος φθάνοντας στοΝ βαθμό του Ipsissimus, μέλος του Ερμητικού Τάγματος της Χρυσής Αυγής, ιδρυτής του τάγματος A.A. (Άστρον Αργυρόν ή Argentium Astrum ή Arcanum Arcanorum ή Angel and Abyss), ιδρυτής της θρησκείας του θελήματος, ορειβάτης, σκακιστής, λυρικός και δραματικός ποιητής, συγγραφέας πολλών βιβλίων και του περιοδικού Equinox, ενώ συνεργάστηκε με τον Αύγουστο Ροντέν.

Ήταν φυσικός πολυμαθής και ασχολήθηκε ενεργά με πολλές δραστηριότητες. Ο κόσμος τον γνώρισε ως ποιητή, μυθιστοριογράφο, δημοσιογράφο, ορειβάτη, εξερευνητή, σκακιστή, σχεδιαστή, εραστή γυναικών, γιόγκι, μάγο, προφήτη, μαχητή της ελευθερίας και των ανθρώπινων δικαιωμάτων, φιλόσοφο και καλλιτέχνη. Σήμερα, ο Κρόουλι είναι πιθανώς περισσότερο γνωστός ως συγγραφέας έργων αποκρυφισμού του 20ού αιώνα και ως ο πρώτος Άγγλος που εγκαθίδρυσε εσωτερικό κίνημα, το «Θέλημα».

Σχετικά άρθρα