Αρχική / Διάφορα (old articles) / Αθήνα: Παραμυθούπολη για έξι μέρες από τις 15 μέχρι τις 20 Μαρτίου με αφηγήσεις παραμυθιών για παιδιά, εφήβους και ενήλικες!
Αθήνα: Παραμυθούπολη για έξι μέρες από τις 15 μέχρι τις 20 Μαρτίου με αφηγήσεις παραμυθιών για παιδιά, εφήβους και ενήλικες! thumbnail

Αθήνα: Παραμυθούπολη για έξι μέρες από τις 15 μέχρι τις 20 Μαρτίου με αφηγήσεις παραμυθιών για παιδιά, εφήβους και ενήλικες!

Ένα φεστιβάλ με αφηγήσεις παραμυθιών για παιδιά, εφήβους και ενήλικες


Για έξι μέρες, από τις 15 μέχρι τις 20 Μαρτίου, η Αθήνα μετατρέπεται σε… παραμυθούπολη με τα παραμύθια να έχουν τον πρώτο λόγο μέσα από μία σειρά εκδηλώσεων στο πλαίσιο του 3ου Φεστιβάλ Αφήγησης «Αθήνα… μία πόλη Παραμύθια». Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αφήγησης στις 20 Μαρτίου, η οποία γιορτάζεται από το 1990 σε 40 χώρες σε όλο τον κόσμο, ο Δήμος Αθηναίων σε συνεργασία με μία σειρά από φορείς διοργανώνει αφηγήσεις παραμυθιών, εκθέσεις με συναφές θέμα και μία επιστημονική ημερίδα σε χώρους όπως: το Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων «Μελίνα», το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου, το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη», το Μουσείο Νεώτερης Κεραμικής στο Θησείο, η Βιβλιοθήκη Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών στο Μοναστηράκι, το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης στην Πλάκα.

Αφηγήσεις παραμυθιών για παιδιά, εφήβους και ενήλικες. Αφηγήσεις στα ελληνικά, τα αγγλικά και τα τούρκικα με παράλληλη συναφήγηση στα ελληνικά. Λαϊκά παραμύθια και παραλογές. Παραμύθια από την αρχαιότητα, από τον Μεσαίωνα, από τους ύστερους αιώνες. Παραμύθια από τα πέρατα του κόσμου. Κι όλα με μία κοινή θεματική. «Δυνατές Γυναίκες». Αυτό είναι το κεντρικό θέμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Αφήγησης. 

Κάπως έτσι θα ακούσουμε: «Παραμύθια για γυναίκες που τη δύναμή τους δεν την έκρυβαν στο φιλί», παραμύθια για «Δυνατές Γυναίκες του Βορρά», παραμύθια με ηρωικές μανάδες, ιστορίες για δυνατές γυναίκες της αρχαιότητας, ιστορίες για τον έρωτα και το ριζικό των ανθρώπων… Ομάδες αφηγητών αναλαμβάνουν να μας μυήσουν στον μαγικό κόσμο των παραμυθιών, που κρατάνε στα βάθη τους την προφορικότητα της παράδοσης. Παράλληλα με τις αφηγήσεις θα παρουσιαστεί στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» μία ομαδική καλλιτεχνική έκθεση με τίτλο «Ανθρώπων ιστορίες… Τέχνης Μυθολογήματα 3» με έργα ζωγραφικής, φωτογραφίας, κεραμικές κατασκευές, παραμυθιακό ρούχο και άλλες εικαστικές δημιουργίες, την οποία το κοινό θα μπορεί να επισκεφτεί μέχρι τη λήξη της διοργάνωσης.

Τέλος, το Σάββατο 19 Μαρτίου στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων θα πραγματοποιηθεί ημερίδα με θέμα «Στον Κόσμο των αφηγήσεων, των μύθων και των λαϊκών παραμυθιών», κατά τη διάρκεια της οποίας θα βραβευτεί σε τιμητική εκδήλωση ο Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Βασίλης Δ. Αναγνωστόπουλος. Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη, ενώ στην ημερίδα θα δίνονται βεβαιώσεις παρακολούθησης.
Αναλυτικά το πρόγραμμα έχει ως εξής:


Τρίτη 15 Μαρτίου
Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων «Μελίνα»
Εγκαίνια Ομαδικής Έκθεσης «Ανθρώπων ιστορίες…Τέχνης Μυθολογήματα 3»
Αφηγήσεις:
«Παραμύθια για γυναίκες που τη δύναμή τους δεν την έκρυβαν στο φιλί» από τον Δημ. Προύσσαλη
“Strong women from the North” «Δυνατές γυναίκες του Βορρά» από την Nina Naeshein (Νορβηγία) στα αγγλικά. Για ενήλικο κοινό. Με την ευγενική υποστήριξη της πρεσβείας της Νορβηγίας στην Αθήνα και του Νορβηγικού Ινστιτούτου στην Αθήνα.

Τετάρτη 16 Μαρτίου 
Βιβλιοθήκη Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών – Μοναστηράκι
18:30-19:30 «Να με κρατά η μάνα μου κι ας με κρατά ανάποδα».
Αφήγηση για εφήβους 15+ και ενήλικο κοινό. Λαϊκά παραμύθια, παραλογές και τραγούδια με ηρωικές μητέρες.
Αφήγηση από τους Παραμυθανθός (Δ. Μάλλης, Κ. Μουλλά)
Μουσική: Δ. Μάλλης – Κ. Ακτύπης.

Ιερός Ναός Αγίου Φιλίππου (Βλασσαρούς) – Θησείο
20:00 – 21:00 «Συναξάρια σαν παραμύθια»
Αφήγηση από τον Αρχιμανδρίτη π. Νικόδημο Καβαρνό και τους Πρωτοπρεσβύτερους π. Γεώργιο Χριστοδούλου και π. Σταμάτιο Σταματόπουλο.

Πέμπτη 17 Μαρτίου 
Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη»
18:30 – 19:30 «Ιστορίες δυνατών γυναικών από την αρχαιότητα και το μύθο»
Αφήγηση για εφήβους 15+ και ενήλικο κοινό, από τους Διπλωματούχους ξεναγούς: Χ. Καραντάνη, Κ. Μοσχίδη, Σ. Τουλούπα.

Μουσείο Νεώτερης Κεραμικής – Θησείο
20:30 – 21:30 “Nasreddin Hoca Hikayeleri” «Ιστορίες του Νασσρεντίν Χότζα». Για εφήβους 15+ και ενήλικο κοινό. Αφήγηση στα τουρκικά με παράλληλη συναφήγηση στα ελληνικά Gozde Atalay Kokkoris και Π. Κοκκόρης. Με την υποστήριξη του Γραφείου Πολιτισμού και Τουρισμού της Πρεσβείας της Τουρκίας στην Αθήνα.

Παρασκευή 18 Μαρτίου
Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη»
18:30 – 19:30 «Παραμύθια από τα πέρατα του κόσμου και από της καρδιάς τα βάθη». Αφήγηση για ενήλικο κοινό , από τις Υφάντρες των παραμυθιών, Μ. Απειρανθίτου, Α. Γιάνκου, Λ. Σουγιά. 

Κεντρική Βιβλιοθήκη Δήμου Αθηναίων
20:00 – 21:00 «Παραθύρια μου χρυσά, φεγγάρια μου ασημένια».
Αφήγηση από το «Ιπτάμενο Χαλί» με τους Β. Αισώπου, Χ. Πορίχη, Μ. Σιταροπούλου, Λ. Τριαντάρη. Για εφήβους 15+ και ενήλικο κοινό.

Σάββατο 19 Μαρτίου
Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων
Αμφιθέατρο Αντώνη Τρίτση
11:00 – 15:00 Επιστημονική Ημερίδα
11:00 – 11:30 Τιμητική βράβευση του Ομότιμου Καθηγητή Παν/μίου Θεσσαλίας Βασίλη Δ. Αναγνωστόπουλου
Εισηγήσεις: «Στον κόσμο των αφηγήσεων, των μύθων και των λαϊκών παραμυθιών»

Πολιτιστικό Κέντρο ΜΕΛΙΝΑ – Θησείο
17:00 -18:00 «Ο Ραχάτ» διασκευή του θεσσαλικού λαϊκού παραμυθιού «Το τεμπελχανείο». Από τις δημιουργικές ομάδες πρωινού προγράμματος ΚΕΘΕΑ Διάβαση.

Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης – Πλάκα 
18:30 – 19:30 «3+2 ιστορίες για τον έρωτα και το ριζικό του ανθρώπου» Αφήγηση για ενήλικο κοινό, από τους «Παραμυθοπεράσματα» Π. Κόκκορης, Τ. Κοντορούδα, Κ. Λιναρδάτος, Ι. Φώκου, Ε. Χατζάκη. 
Μουσική: Γ. Μαυρομανωλάκης.

Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων-Αίθ. Κων/νος Καβάφης
20:00 – 22:00 “Eros and Psyche” Αφήγηση για ενήλικο κοινό από την Sally Pomme Clayton (Μ. Βρετανία) στα αγγλικά. Φωτισμοί: Σεμινάριο Φωτισμού Μικρό Πολυτεχνείο.

Κυριακή 20 Μαρτίου
Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης , Πλάκα
11:30 – 13:00 «Παραμύθια λαϊκά για μικρά και μεγάλα παιδιά» Για παιδιά 6+ και μικτό κοινό. Αφήγηση από τους «Ήμουνα κι εγώ εκεί» Α. Γεωργίτση, Γ. Δακορώνια, Θ. Ίντας, Α. Φλωράκη και «Άκου να δεις» Α. Καφφέ και Σ. Σιμοπούλου.

Πολιτιστικό Κέντρο ΜΕΛΙΝΑ Οδοιπορικό της Παλιάς Αθήνας
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΦΗΓΗΣΗΣ
18:00 – 22:00 Μαραθώνιος Αφηγήσεων από επιλεγμένους αφηγητές με το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Αφήγησης «ΔΥΝΑΤΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ». Για εφήβους 15+ και ενήλικο κοινό.
Πηγή: Πρώτο Θέμα

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X