Αρχική / Υγεία / Ογκολογία / Συνδυαστική θεραπεία συρρικνώνει τους καρκινικούς όγκους του μαστού
Συνδυαστική θεραπεία συρρικνώνει τους καρκινικούς όγκους του μαστού thumbnail

Συνδυαστική θεραπεία συρρικνώνει τους καρκινικούς όγκους του μαστού

"Θεαματικά" χαρακτηρίζονται τα αποτελέσματα μιας νέας συνδυαστική θεραπείας κατά του καρκίνου του μαστού, που παρουσιάστηκαν στο ετήσιο Ευρωπαϊκό Συνέδριο για τον Καρκίνο του Μαστού. Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα ο συνδυασμός των δραστικών ουσιών lapatinib και trastuzumab κατάφερε να συντελέσει σε σημαντική μείωση ή και εξάλειψη των όγκων σε μόλις 11 ημερες.

Οι ερευνητές του Βρετανικού Ινστιτούτου Ερευνών για τον Καρκίνο, με επικεφαλής την Δρ Τζούντιθ Μπλις, χορήγησαν τη συνδυαστική θεραπεία σε 257 ασθενείς που είχαν νοσηλευτεί σε δημόσια νοσοκομεία του Μάντσεστερ.

Συγκεκριμένα, η κλινική δοκιμή έγινε σε γυναίκες που είχαν όγκους ενός έως τριών εκατοστών. Σε λιγότερο από δύο εβδομάδες, ο καρκίνος είχε εξαφανιστεί τελείως στο 11% των περιπτώσεων και είχε συρρικνωθεί κάτω από τα πέντε χιλιοστά στο 17% των γυναικών.

Οι δραστικές ουσίες lapatinib και trastuzumab στοχεύουν στην πρωτεΐνη HER2, η οποία ευνοεί την ανάπτυξη των όγκων σε ορισμένες γυναίκες. Επί του παρόντος, η θεραπεία για τους καρκίνους που είναι θετικοί στην πρωτεΐνη HER2, είναι η χειρουργική αφαίρεση και εν συνεχεία χημειοθεραπεία.

"Μείναμε έκπληκτοι από τα ευρήματά μας, καθώς επρόκειτο για μια τόσο σύντομης διάρκειας κλινική δοκιμή. Ήταν φανερό ότι μερικές ασθενείς ανταποκρίθηκαν πλήρως στη θεραπεία. Είναι τελείως εντυπωσιακό ότι αυτό έγινε τόσο γρήγορα", σχολιάσε η Δρ Μπλις.

"Να εξαφανιστούν συμπαγείς όγκοι σε 11 μέρες, είναι κάτι ανήκουστο. Πρόκειται για πρωτοφανή αποτελέσματα", επεσήμανε ο καθηγητής Χειρουργικής Ογκολογίας του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ, Νάϊτζελ Μπούντρεντ.

Οι ερευνητές σχεδιάζουν τώρα μεγαλύτερες κλινικές δοκιμές για να διαπιστωθεί κατά πόσο υπάρχει κίνδυνος υποτροπής.

health.in.gr

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X