Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / O Ντον ΝτεΛίλλο, ένας από τους πιο σημαντικούς σύγχρονους αμερικανούς συγγραφείς, βρίσκεται στην Αθήνα
O Ντον ΝτεΛίλλο, ένας από τους πιο σημαντικούς σύγχρονους αμερικανούς συγγραφείς, βρίσκεται στην Αθήνα thumbnail

O Ντον ΝτεΛίλλο, ένας από τους πιο σημαντικούς σύγχρονους αμερικανούς συγγραφείς, βρίσκεται στην Αθήνα
Ο Ντον ΝτεΛίλλο, ένας από τους πιο σημαντικούς σύγχρονους αμερικανούς συγγραφείς επισκέπτεται την Αθήνα, τον αγαπημένο τόπο της νιότης του, για μία και μοναδική συνάντηση με τους έλληνες αναγνώστες. 


Για πολλούς, ο Ντον ΝτεΛίλλο είναι ένας συγγραφέας σχεδόν μυθικός· ελάχιστοι μπορούν να διεκδικήσουν αυτόν τον τίτλο στις μέρες μας. Η αλήθεια είναι πώς ο ΝτεΛίλλο έχει γράψει μερικά από τα πιο σημαντικά πολιτικά μυθιστορήματα των καιρών μας, μυθιστορήματα που πλέον θεωρούνται κλασικά. Ο πολυβραβευμένος συγγραφέας θεωρείται ο γνήσιος ανατόμος της παράνοιας της εποχής μας, των σχέσεων της εξουσίας, των συλλογικών φόβων και των ατομικών εμμονών μας. Ο Ντον ΝτεΛίλλο είναι ένας συγγραφέας που χαρακτηρίζει μια ολόκληρη εποχή. 


Με αφορμή την επίσκεψή του στην Αθήνα και την παρουσία του στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, όπου θα συνομιλήσει με τον δημοσιογράφο και συγγραφέα Ηλία Μαγκλίνη, θυμόμαστε τα βιβλία του ΝτονΛελλίλο που κυκλοφορούν στα ελληνικά.


Τα βιβλία του Ντον ΝτεΛίλλο 


- ΑΓΓΕΛΟΣ ΕΣΜΕΡΑΛΝΤΑ, Μετάφραση: Ελένη Γιαννακάκη, εκδόσεις της Εστίας, 2014 
Μια συλλογή διηγημάτων "για τη ζωή και το θάνατο, για την πραγματικότητα και τη φαντασία, για τη ανθρώπινη αλλοτρίωση στις σύγχρονες μεγαλουπόλεις και για τα όρια της ηθικής". Ανάμεσα στα διηγήματα ξεχωρίζει εκείνο στο οποίο οι φυλακισμένοι για οικονομικά εγκλήματα σε ένα κρατητήριο των ΗΠΑ συζητούν για την πρόσφατη ελληνική οικονομική κρίση και τις κοινωνικές αναταραχές που έχουν ξεσπάσει στην Αθήνα. 


- ΣΗΜΕΙΟ ΩΜΕΓΑ, Μετάφραση: Ελένη Γιαννακάκη, εκδόσεις της Εστίας, 2012 
Ένα πολιτικό μυθιστόρημα που μιλάει για την Αμερική μετά την 11η Σεπτεμβρίου 2001, για τον πόλεμο στο Ιράκ αλλά και τη σύγχρονη Αμερική, μια αυτοκρατορία που μοιάζει να χάνει την κυριαρχία της. Ο ΝτεΛίλλο γράφει "για τα ηθικά διλήμματα που αντιμετωπίζει ο σύγχρονος άνθρωπος, για το ρόλο της τεχνολογίας και την παρακμή των ανθρωπιστικών αξιών, για τον πόλεμο, για το ρόλο της τέχνης και, πάνω απ' όλα, για το θάνατο". 


- ΚΟΣΜΟΠΟΛΙΣ, Μετάφραση: Θωμάς Σκάσσης, εκδόσεις Βιβλιοπωλείον της Εστίας, 2012 
Μια μέρα στη ζωή του Έρικ Πάκερ, ενός νεαρού πολυεκατομμυριούχου που έχει μάθει να επηρεάζει με τις αποφάσεις του το μέλλον του κόσμου. Οι εμπορικές συμφωνίες και οι χρηματοοικονομικές προβλέψεις του Πάκερ έχουν επίδραση στα χρηματιστήρια του κόσμου. Ο Πάκερ βρίσκεται μέσα στην τεράστια λευκή λιμουζίνα του και διασχίζει τη Νέα Υόρκη. Εκεί συναντάει τον οικονομικό αναλυτή, τον γιατρό, τον σωματοφύλακα και τη σύζυγό του, ενώ η διαδρομή ανακόπτεται κάθε τόσο από την κίνηση στους δρόμους της μεγαλούπολης εξαιτίας διάφορων γεγονότων, όπως η επίσκεψη του προέδρου των ΗΠΑ, μια διαδήλωση κατά της κατά της παγκοσμιοποίησης, η κηδεία ενός διάσημου σταρ της μουσικής. Η σύγχρονη Αμερική σε όλο της το μεγαλείο. Το μυθιστόρημα μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο σε σκηνοθεσία Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ. 


- ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΣΕ ΠΤΩΣΗ, Μετάφραση: Έφη Φρυδά, εκδόσεις της Εστίας, 2010 
"Ένα συγκλονιστικό μυθιστόρημα για το γεγονός που σημάδεψε την Αμερική και συντάραξε ολόκληρη την υφήλιο στις αρχές του 21ου αιώνα. Από τις πρώτες του σελίδες, βγαλμένες κυριολεκτικά μέσα από τον καπνό και τη στάχτη των φλεγόμενων πύργων, επιχειρεί να ιχνηλατήσει την επόμενη ημέρα μέσα από την προσωπική ζωή των ηρώων". Ένα μυθιστόρημα που ανιχνεύει τον τρόπο με τον οποίο η 11η Σεπτεμβρίου επαναπροσδιόρισε  τα συναισθήματα, τις αναμνήσεις και την αντίληψή μας για τον κόσμο. 


- ΟΙ ΧΡΟΝΟΙ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ, Μετάφραση: Θωμάς Σκάσσης, εκδόσεις της Εστίας, 2002 
"Σε αυτό το λιτό, σαγηνευτικό μυθιστόρημα, ο συγγραφέας έχει εγκατασταθεί στον σιωπηλό κόσμο της Λόρεν Χάρτκι, που αψηφά με την καλλιτεχνική της πράξη τα όρια του σώματος. Η Λόρεν ζει σε μια ερημική ακτή, σε ένα τεράστιο νοικιασμένο σπίτι, όπου συναντά έναν παράξενο άντρα χωρίς ηλικία, έναν άνθρωπο με αναπάντεχα λεπτομερή γνώση της δικής της ζωής. Θα ταξιδέψουν μαζί στην εξορία του χρόνου, της αγάπης και της ανθρώπινης αντίληψης". 


- ΥΠΟΓΕΙΟΣ ΚΟΣΜΟΣ, Μετάφραση: Έφη Φρυδά, εκδόσεις της Εστίας, 2000
"Όλα ξεκινούν από έναν περίφημο αγώνα μπέιζμπολ στη Νέα Υόρκη του 1951 ανάμεσα στους Τζάιαντς και τους Ντότζερς. Η βολή του Μπόμπυ Τόμσον διαπλέκεται στο μυθιστόρημα με το παρασκήνιο του ψυχρού πολέμου, με τις πυρηνικές δοκιμές και τα απόβλητα κάθε είδους. Κεντρικό πρόσωπο ο Νικ, άλλοτε φανατικός οπαδός των Ντότζερς και νυν ιδιοκτήτης της μυθικής μπάλας του μπέιζμπολ. Γέννημα-θρέμμα του Μπρονξ, αδυνατεί να ξεφύγει από το παρελθόν του, αλλά και να το κατανοήσει." 


Ένα μυθιστόρημα που θεωρείται το έπος της αμερικανικής ιστορίας του δεύτερου μισού του 20ού αιώνα. Η δράση ξεκινάει στη Νέα Υόρκη τον Οκτώβριο του 1951, την περίοδο που γίνεται η πρώτη πυρηνική δοκιμή στη Σοβιετική Ένωση. Ο ΝτεΛίλλο οδηγεί τον αναγνώστη από τη γυαλιστερή επιφάνεια στον υπόγειο κόσμο της Νέας Υόρκης και της αμερικανικής κοινωνίας.


- ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ, Μετάφραση: Νινίλα Παπαγιάννη, εκδόσεις της Εστίας, 1996
"Τα Ονόματα, μυθιστόρημα περίπλοκο όσο και γοητευτικό, χαιρετίστηκε από την κριτική ως ένα από τα πιο φιλόδοξα και τα πιο πρωτότυπα έργα της σύγχρονης πεζογραφίας. Ο λόγος του ΝτεΛίλλο, αμφίσημος, παράξενος, κάποτε μαγικός, εμβαθύνει σ’ όλες τις περιπέτειες της σύγχρονης συνείδησης, από τον ερωτισμό ως τον τουρισμό, από την ιδέα της Αμερικής, όπως την προσλαμβάνει ο υπόλοιπος κόσμος, ως την ιδέα του κόσμου όπως την προσλαμβάνει η Αμερική, από το μυστικισμό ως το φανατισμό κι απ’ τη λογοτεχνία της πραγματικότητας ως την πραγματικότητα της λογοτεχνίας". 


Ο ΝτεΛίλλο έζησε στην Αθήνα για τρία χρόνια, στις αρχές της δεκαετίας του ’80. Τα Ονόματα μοιάζουν να είναι βγαλμένα από τις εμπειρίες του. Η αφήγηση ξεκινάει με την εικόνα του "σοβαρού, σιωπηλού βράχου" της Ακρόπολης και της "ανοργάνωτης, βουερής" Αθήνας, ενώ στις σελίδες που ακολουθούν ο συγγραφέας μιλάει με εύστοχο τρόπο για τη σύγχρονη Ελλάδα.INFO 
Τετάρτη 16 Μαρτίου 2016, ώρα 19:00
Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, Κεντρική Σκηνή, Λ. Συγγρού 107-109, Αθήνα 
Είσοδος ελεύθερη
Η διανομή των δελτίων εισόδου ξεκινά 1 ώρα πριν από κάθε εκδήλωση


inews.gr

 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X