Αρχική / Ψυχολογία / Οικογένεια / Διαταραχές του ύπνου: Το παραμιλητό, οι εφιάλτες οι νευρικές κινήσεις
Διαταραχές του ύπνου: Το παραμιλητό, οι εφιάλτες οι νευρικές κινήσεις  thumbnail

Διαταραχές του ύπνου: Το παραμιλητό, οι εφιάλτες οι νευρικές κινήσεις

Οι διαταραχές ύπνου εμφανίζονται αρκετά συχνά, ειδικά στις μικρότερες ηλικίες. Είναι ένα σημαντικό παιδικό πρόβλημα που απασχολεί την οικογένεια και τον παιδίατρο. Οι διαταραχές ύπνου όταν είναι πολύ συχνές αναστατώνουν τους γονείς θεωρώντας ότι κάνουν κάτι λάθος με την συμπεριφορά τους. Επιπλέον η κούραση από την αϋπνία εξουθενώνει τους γονείς και τους μειώνει την ανοχή.Ο παιδίατρος χρειάζεται να πάρει ένα καλό ιστορικό. Ενώ οι γονείς χρειάζεται να καταγραφούν σε ημερολόγιο ύπνου με την εβδομάδα το μήνα και το τρίμηνο ώστε να μπορούν να αποτυπώσουν αντικειμενικά την συχνότητα αλλά και την ένταση του προβλήματος . Με αυτό τον τρόπο μπορούμε να κάνουμε σωστή διάγνωση και να πάρουμε αποφάσεις για τον τρόπο αντιμετώπισης και περαιτέρω παραπομπής του παιδιού σε παιδο- νευρολόγο και ψυχολόγο.
Οι διαταραχές ύπνου ξεκινούν συνήθως μετά τα 2 χρόνια και επηρεάζουν περισσότερο τα αγόρια παρά τα κορίτσια. Το ποσοστό των παιδιών που βιώνουν διαταραχές ύπνου ανέρχεται στο 70%. Ορισμένες διαταραχές επιδεινώνουν τα προβλήματα ύπνου και πρόκειται συνήθως για συμπτώματα ωρίμανσης του νευρολογικού συστήματος. Πέντε από τις πιο συχνές είναι:


Υπνοβασία:
Είναι από τις πιο συχνές διαταραχές και προβληματίζει αρκετά τους γονείς λόγω του πιθανού κινδύνου να τραυματιστεί το παιδί τους. Σε αυτή την περίπτωση αυτό που πρέπει να κάνετε για να μειώσετε τον κίνδυνο είναι να πάρετε ορισμένες προφυλάξεις. Η υπνοβασία εμφανίζεται περίπου μία ώρα αφότου το παιδί κοιμηθεί και μπορεί να διαρκέσει από 5-20 λεπτά. Προσπαθήστε να μην επέμβετε και να μη ξυπνήσετε απότομα το παιδί γιατί το μόνο που θα καταφέρετε είναι να το αναστατώσετε. Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να το οδηγήσετε προσεκτικά από το χέρι πίσω στο κρεβάτι του και να βεβαιωθείτε ότι αποκοιμήθηκε ήρεμα.


Ροχαλητό:
Εάν παρατηρήσετε ότι το μικρό σας ροχαλίζει κατά τη διάρκεια του ύπνου του αυτό μπορεί να είναι σημάδι παρεμποδιστικής άπνοιας. Πρόκειται για σύμπτωμα το οποίο εμποδίζει το φυσιολογικό ρυθμό της αναπνοής. Εμφανίζεται συνήθως σε παιδιά που πάσχουν από παχυσαρκία και σε νέους με διογκωμένες αμυγδαλές, βουλωμένη μύτη, υψηλό πυρετό, ή στενό φάρυγγα. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να επισκεφτείτε άμεσα τον παιδίατρο σας.


Παραμιλητό:
Είναι πολύ συχνό το παραμιλητό την ώρα που κοιμούνται τόσο οι ενήλικες όσο και τα παιδιά. Δεν αποτελεί ένδειξη ανησυχίας ειδικά κατά τα πρώτα σχολικά χρόνια όπου τα λεκτικά κέντρα του εγκεφάλου τους είναι έντονα. Με την πάροδο του χρόνο αυτή η διαταραχή ύπνου είναι κάτι που ξεπερνιέται.


Διαταραχή ρυθμικών κινήσεων:
Κατά τη διάρκεια της νύχτας θα παρατηρήσετε το νήπιο σας να αλλάζει συνέχεια θέση, να τινάζεται καθώς, να βάζει στα πόδια του το μαξιλάρι και να επαναλαμβάνει χτυπήματα και στροφές του κεφαλιού. Είναι μια συνηθισμένη συμπεριφορά την οποία συνήθως δεν αντιλαμβάνεται το παιδί και μέχρι τα 4 χρόνια έχει ξεπεραστεί. Βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας εκτονώνεται μέσα στην καθημερινότητα του και μη δείξετε υπερβολικό άγχος και ενδιαφέρον για τη συμπεριφορά του τη νύχτα.


 


stelios mantoudis


Άρθρο του κ. Στέλιου Μαντούδη, Αναπτυξιακού Εργοθεραπευτή
Συνεργάτης Πανεπιστημίου Αθηνών
Επιστημονικά Υπεύθυνος των Αναπτυξιακών Κέντρων Mandou


Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X