Αρχική / Ψυχολογία / Αυτογνωσία / Πώς να απλοποιήσετε τη ζωή: Γιατί δεν πρέπει να τα θέλετε όλα τέλεια
Πώς να απλοποιήσετε τη ζωή: Γιατί δεν πρέπει να τα θέλετε όλα τέλεια  thumbnail

Πώς να απλοποιήσετε τη ζωή: Γιατί δεν πρέπει να τα θέλετε όλα τέλεια

Η τελειομανία συνήθως προέρχεται από μια ανατροφή φορτισμένη με πολλές προσδοκίες. Τα τελειομανή άτομα έχουν δεχτεί πίεση για να πετύχουν και έχουν μάθει να αγωνίζονται για να κερδίσουν την προσοχή ή τον έπαινο μέσα από τα επι-τεύγματά τους. Συχνά υποβόσκουν συγκρίσεις με άλλα άτομα (π.χ. με αδέρφια, με γονείς, με συμμαθητές), οπότε από μικρή ηλικία μπαίνουν σε έναν αγώνα δίχως τέλος, προκειμένου να ξεπεράσουν το αντικείμενο της σύγκρισης. Η τελειομανία είναι συνηθισμένο χαρακτηριστικό και των χαρισματικών ανθρώπων, που, μέσα στη δημιουργική τους μανία και τα ταλέντα τους, προσπαθούν διαρκώς να αξιοποιήσουν τις δυνατότητές τους, κάτι όμως που ποτέ δεν έχει τελειωμό. Μένουν με μια αίσθηση ανικανοποίητου, καθώς ξέρουν (ή νομίζουν) ότι πάντα μπορούν καλύτερα.


Γράφει η εκπαιδευτική συμβουλευτική ψυχολόγος Δρ. Καλλιόπη Εμμανουηλίδου 


Υπάρχει όμως τελειότητα; Μήπως παραείμαστε αυστηροί με τον εαυτό μας και περιμένουμε από αυτόν κάτι που τελικά δεν υπάρχει στην πραγματικότητα; Μήπως η τελειομανία προκαλεί δυστυχία; Η τελειομανία είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί. Αν σημειώσατε αρκετές από τις προτάσεις της προηγούμενης άσκησης, τότε προσπαθήστε τα εξής:


• Ξεφυλλίστε ένα περιοδικό. Παρατηρήστε τις φωτογραφίες. Είναι στην πραγματική ζωή οι άνθρωποι τόσο λεπτοί, με τέλειες αναλογίες, με γραμμωμένα σώματα, τόσο λευκά δόντια, τόσο άψογη επιδερμίδα; Μάθετε για την ψηφιακή επεξεργασία των φωτογραφιών και καταλάβετε ότι η τελειότητα που απεικονίζεται στα περιοδικά είναι ψεύτικη!


• Δείτε τηλεόραση, κατά προτίμηση με χαμηλωμένο τον ήχο, για να προσέξετε καλύτερα αυτά που βλέπετε. Καταλάβετε ότι όσοι εμφανίζονται στην τηλεόραση συνήθως είναι μακιγιαρισμένοι, χτενισμένοι και ντυμένοι από επαγ-γελματίες, ενώ οι προβολείς σε ένα στούντιο εξαφανίζουν τις ατέλειες!


• Κοιτάξτε γύρω σας και δεχτείτε την έλλειψη τελειότητας. Ζούμε σε έναν κόσμο με πολλή ομορφιά, αλλά ταυτόχρονα και με πολλή αδικία, ανισότητα, δυσκολίες, τραγωδίες, καταστροφές και εμπόδια. Οι αλλαγές προς το καλύτερο συμβαίνουν, αλλά γίνονται αργά. Αποδεχτείτε ότι ο κόσμος ποτέ δεν θα είναι χωρίς προβλήματα και ότι η ζωή πάντα θα είναι γεμάτη δυσκολίες – ποτέ δεν θα φτάσει η στιγμή που να έχουν λυθεί όλα τα προβλήματα!


• Παρατηρήστε τη φύση και δώστε σημασία στις ατέλειέςτης (π.χ. σε ένα μισοξεραμένο φύλλο, σε ένα κουτσό σκυλάκι, σε ένα στραβό δέντρο). Αποδεχτείτε τις ατέλειες αυτές και δείτε τες με συμπάθεια.


• Κάντε μια λίστα από τα λάθη σας και προσπαθήστε να σκε-φτείτε τι μάθατε από το κάθε λάθος. Αναγνωρίστε την αξία τους και δείτε τα ως μαθήματα ζωής.


• Αναφωνήστε "δεν είμαι τέλειος, δέξου με όπως είμαι!" σε ανθρώπους που σας διορθώνουν και σας κάνουν να νιώθετε διαρκώς ανεπαρκείς.


• Κάντε την εξής άσκηση: στραβώστε ένα κάδρο για λίγες μέρες και παρατηρήστε τα συναισθήματά σας. Για ποιον θέλετε να το ισιώσετε; Πώς νιώθετε όταν κάποιος το προσέχει; Προσπαθήστε να το ανεχτείτε για όσο πιο πολλές μέρες μπορείτε!


Αποδεχτείτε ότι κανείς δεν αρέσει σε όλους, όπως και εσάς δεν σας αρέσουν όλοι οι άνθρωποι. Ο καθένας εκτιμά διαφορετικά πράγματα και έχει διαφορετικά κριτήρια και αξίες.


Αναγνωρίστε την ανθρώπινη φύση σας. Δεν είστε ρομπότ, είστε άνθρωπος. Και αυτό σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να τα κάνετε όλα τέλεια. Συγχωρήστε τον εαυτό σας και δείτε τον πιο τρυφερά.


Σκεφτείτε ρεαλιστικά: ποιο είναι το χειρότερο πράγμα που μπορεί να συμβεί αν κάνετε ένα μικρό λάθος Κάντε επίτηδες ένα λάθος (π.χ. φτάστε κάπου με καθυστέρηση, φορέστε ένα λεκιασμένο ρούχο, κάντε ένα ορθογραφικό λάθος). Προσπαθήστε να "μείνετε" με αυτό το λάθος όσο πιο πολύ μπορείτε. Κάνετε συχνά εξάσκηση στα λάθη, προσπαθώντας κάθε φορά να συμφιλιώνεστε με την ατέλεια.


Μάθετε να ζητάτε βοήθεια, αν τη χρειάζεστε. Δεχτείτε ότι κάθε άνθρωπος θα κάνει κάτι διαφορετικά από εσάς – ίσως και καλύτερα!


-Χαμηλώστε τις προσδοκίες σας. Μην ανησυχείτε: αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρχουν προσδοκίες.


- Ανταμείψτε τον εαυτό σας (π.χ. με ένα δώρο) όταν κάνετε κάτι καλό, αντί να προχωράτε αμέσως στον επόμενο στόχο σας.


- Ανταμείψτε τον εαυτό σας ακόμα και για την προοπάθεια που κάνατε, ακόμα και αν αυτή δεν οδήγησε σε επιτυχές αποτέλεσμα!


- Ανταμείψτε τον εαυτό σας ακόμα και χωρίς λόγο!


Απόσπασμα από το Μικρό βιβλίο της αυτοπεποίθησης Εκδόσεις Μεταίχμιο

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X