Αρχική / More / Life stories / Ιωάννα Παπαδοπούλου: Η γυναίκα που κρατά τα ηνία της αυτοκρατορίας μπισκότων
Ιωάννα Παπαδοπούλου: Η γυναίκα που κρατά τα ηνία της αυτοκρατορίας μπισκότων  thumbnail

Ιωάννα Παπαδοπούλου: Η γυναίκα που κρατά τα ηνία της αυτοκρατορίας μπισκότων

Θεωρεί την πιο σημαντική μέρα της ζωής της η Ιωάννα Παπαδοπούλου την μέρα που έγινε η πρώτη παραγωγή, μύρισε κι έφαγε το πρώτο ψωμί της εταιρείας. Ήταν η στιγμή που συγκινήθηκε και έκλαψε. Πώς φτάσαμε όμως να μιλάμε για αυτή την εταιρεία κολοσσό με την επωνύμια "Μπισκότα Παπαδοπούλου"; 
H πορεία της ιστορικής βιομηχανίας μπισκότων ξεκινά στην κουζίνα της οικογένειας Παπαδοπούλου στην Κωνσταντινούπολη ήδη από το 1916. Η κυρά Μαρία για να βοηθήσει τον μαραγκό άντρα της ζύμωνε και φούρνιζε καθημερινά μπισκότα Πτι Μπερ, μία συνταγή που είχε έρθει πρόσφατα στην Πόλη από την Γαλλία. Τα μπισκότα αυτά βγαίναν και τα πουλούσαν μετά στους μαχαλάδες της Πόλης τα τρία μικρά παιδιά της οικογένειας; ο Νίκος, ο Ευάγγελος και ο Θεόφιλος. Με μια απλή ξύλινη σφραγίδα που έφτιαξε ο πατέρας της οικογένειας κατάφεραν να σφραγίσουν και το πρώτο μπισκότο Παπαδοπούλου. Η πελατεία ήταν μεγάλη και τα οικονομικά της οικογένειας πήγαιναν πολύ καλά, μέχρι που ήρθε η Μικρασιατική Καταστροφή και η οικογένεια Παπαδοπούλου ακολουθεί μαζί με τους άλλους Έλληνες των παραλίων της Μικράς Ασίας τον δρόμο της προσφυγιάς. Η Μαρία Παπαδοπούλου επιβιβάζεται στο πλοίο για τη Μασσαλία μαζί με τα παιδιά της. Το πλοίο σταματά για λίγες ώρες στον Πειραιά και η οικογένεια αποφασίζει να δει και την Αθήνα λίγο προτού το πλοίο τους συνεχίσει το ταξίδι του.


Πίνοντας τ’αναψυκτικά τους σε ένα καφενείο κοντά στο Μοναστηράκι, η οικογένεια διαπίστωσε με έκπληξη ότι οι Αθηναίοι είχαν παντελή άγνοια από μπισκότα. Η απόφαση δεν άργησε να παρθεί και η οικογένεια αποφασίζει να μείνει στην Αθήνα, σε μια προσφυγική πολυκατοικία στο Λυκαβηττό. Ο Νίκος, ο Ευάγγελος και ο Θεόφιλος, γυρίζουν με τα ποδήλατά τους τις γειτονιές της Αθήνας και τις γεμίζουν μυρωδιές από τα μπισκότα της κυρίας Μαρίας. Σιγά σιγά το μπισκότο από είδος πολυτελείας μπαίνει σε όλα τα νοικοκυριά και η οικογένεια από την κουζίνα της καταλήγει στην πρώτη βιομηχανία στην γέφυρα Πουλοπούλου και στην συνέχεια στο πρώτο εργοστάσιο την δεκαετία του '50 στην Πέτρου Ράλλη και τα άλλα που ακολούθησαν σε Θεσσαλονίκη, Βόλο και Οινόφυτα.Ο Ευάγγελος Παπαδόπουλος συνοψίζει σε δύο γραμμές τη φιλοσοφία της εταιρείας το 1971 όταν έγινε Ανώνυμη Εταιρεία: "Εμείς οι παλιοί κάναμε προσεκτικά επιχειρηματικά βήματα κι όχι ριψοκίνδυνα άλματα και εφαρμόζαμε πάντα μια μακρόπνοη στρατηγική. Έτσι, με σκληρή δουλειά και αισιοδοξία, με εντιμότητα και τόλμη, με σεβασμό στον καταναλωτή μας, είδαμε τους κόπους μας να πιάνουν τόπο".


Τα πρώτα τους κουτιά ήταν από λευκοσίδηρο που τα άνοιγες στα παντοπωλεία και σε έπαιρνε η γλυκιά μυρωδιά του μπισκότου και έφθασαν σήμερα να έχουν πάνω από 200 διαφορετικές συσκευασίες με σήματα όπως τα Μιράντα, τα Γεμιστά και τα Cream Crackers να έχουν κλείσει ήδη 80 χρόνια ζωής. Το 1992 πεθαίνει ο Ευάγγελος Παπαδόπουλος και τα ηνία παίρνει η επόμενη γενιά των Παπαδόπουλων και συγκεκριμένα η πρωτότοκη κόρη του Ιωάννα, η οποία λύνει και μια εκκρεμότητα με την εταιρεία Danone, όταν κινδύνευσαν να χάσουν την ελληνικότητα τους σε μία μετοχική συνεργασία με την γαλλική εταιρεία γαλακτοκομικών. Το 2008 προς μεγάλη έκπληξη του επιχειρηματικού κόσμου κατόρθωσε να συγκεντρώσει το 100% των μετοχών της επιχείρησης. Πολλοί της έχουν δώσει από τότε το προσωνύμιο «σιδηρά κυρία».Η Ιωάννα από μικρή μπλεκόταν στα πόδια του πατέρα της αλλά και στην επιχείρηση. Γεννήθηκε στην Αθήνα και από την ηλικία των 10-11 ετών -όποτε δεν είχε σχολικές υποχρεώσεις- έκανε όλες τις απαραίτητες δουλειές, από εργάτρια έως καθαρίστρια, προκειμένου να αποκτήσει αυτά που θέλει. Σπούδασε στην Αγγλία χημεία με εξειδίκευση στον κλάδο των τροφίμων. Από το 1990 ασκεί τα καθήκοντα της Διευθύνουσας Συμβούλου, ενώ παράλληλα από το 1995 κατέχει και τη θέση της Προέδρου του Δ.Σ. της εταιρείας.Τα πουράκια Caprice είναι δικιάς της έμπνευσης και βρίσκει κανείς τα ίχνη τους στη δεκαετία του '70, ενώ πλέον εξάγεται σε 40 χώρες. Δικία της έμπνευση είναι επίσης να δωθεί ώθηση στις μπάρες δημητριακών και στο συσκευασμένο ψωμί τη δεκαετία του '90. Η εταιρεία μάλιστα μπήκε πρώτη στην παραγωγή ψωμιού από δίκοκο σιτάρι, μία παραγωγή που έχει τις ρίζες της στην Αρχαία Ελλάδα και γνωρίζει αναγέννηση τα τελευταία χρόνια. Μιλά σπάνια στον Τύπο κι αυτό όταν έχει να ανακοινώσει σημαντικές επιχειρηματικές κινήσεις.
Σήμερα η εταιρεία απασχολεί περίπου 1200 εργαζόμενους και έχει στην κατοχή της τέσσερα εργοστάσια. Τιμά τους υπαλλήλους, τους συνεργάτες και τους πελάτες της και αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι δεν έχει κάνει ούτε μία απόλυση. Εχει φέρει στην πρώτη θέση την εταιρεία στην αγορά μπισκότου, στη δεύτερη στην αγορά φρυγανιάς, ενώ έχει αποσπάσει ένα σημαντικό μερίδιο στην αγορά ψωμιού σε φέτες. 


Παρόλη τη δυσχερή οικονομική κατάσταση, η ίδια επιμένει ότι η εταιρεία θα παραμείνει σε ελληνικό έδαφος: «Εμείς εδώ πετύχαμε, οι ρίζες μας είναι σε αυτή την χώρα, δεν υπάρχει ενδεχόμενο ποτέ να φύγουμε. Είμαστε στην ζωή του Έλληνα εδώ και 93 χρόνια, οπότε το θεωρώ καθήκον μου υποχρέωση μου να μείνουμε εδώ, δεν το συζητώ. Δυσκολίες είχαμε και από ότι φαίνεται θα συνεχίσει να έχουμε. Εμείς θα είμαστε εδώ. Θα επενδύσουμε εδώ, θα πληρώσουμε τους φόρους μας εδώ και όπως πολλές φορές λέω, και είναι λιγάκι μη τεχνοκρατικό, ίσως τώρα είναι περισσότερο ανάγκη να βοηθήσουμε εμείς που μπορούμε, την ελληνική οικονομία».Της έχει δωθεί επίσης το Βραβείο Κοινωνικής Προσφοράς για πλήθος ενεργειών της. Μεταξύ άλλων, έχει χρηματοδοτήσει και ήδη υλοποιήσει τη δημιουργία 12 παιδότοπων σε πολλά σημεία της Ελλάδος, ενώ χορηγεί σταθερά το Παιδικό Μουσείο στην Πλάκα, για τη ζαχαροπλαστική και τη κατασκευή μπισκότων από μικρά παιδιά. Οργανώνει και χρηματοδοτεί σε τακτά χρονικά διαστήματα, εκδηλώσεις για τα παιδιά, σε νοσοκομεία παίδων, οργανοτροφεία και παιδικούς σταθμούς.Παράλληλα, όμως με τις επιχειρηματικές της δραστηριότητες, η Ιωάννα Παπαδοπούλου δεν ξεχνά να αναλάβει με την ίδια υπευθυνότητα και έναν άλλο ρόλο αυτό της μάνας. Αλλωστε το σχετικό μάθημα το είχε πάρει από μικρή «ο προορισμός της γυναίκας είναι να κάνει παιδιά». Ετσι η Ιωάννα Παπαδοπούλου παντρεύεται και γίνεται μητέρα δύο αγοριών, του Κωνσταντίνου και του Ευάγγελου.

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X