Αρχική / Πολιτισμός / City life / Έκθεση με τα πορτρέτα Ελλήνων Εβραίων επιζώντων του Ολοκαυτώματος
Έκθεση με τα πορτρέτα Ελλήνων Εβραίων επιζώντων του Ολοκαυτώματος  thumbnail

Έκθεση με τα πορτρέτα Ελλήνων Εβραίων επιζώντων του Ολοκαυτώματος

Το Ινστιτούτο Θερβάντες και το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος παρουσιάζουν εδώ και δύο μήνες μια σειρά φωτογραφιών – πορτρέτων Ελλήνων Εβραίων επιζώντων των ναζιστικών στρατοπέδων. Η πολύ επιτυχημένη έκθεση φτάνει στο τέλος της  αύριο, 19 Μαρτίου, κι εσείς δεν έχετε παρά να σπεύστετε να την επισκεφθείτε.


Λίγα λόγια για την έκθεση


Από το 2012, η εικαστικός Άρτεμις Αλκαλάη, ερευνά, ταξιδεύει στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και συνομιλεί με τους επιζώντες των -προπολεμικά- ακμαίων εβραϊκών κοινοτήτων. Χτίζοντας μια γέφυρα μεταξύ ιστορικού ντοκουμέντου και τέχνης συνδυάζει στο ίδιο πλάνο τον άνθρωπο μαζί με ένα δικό της έργο από τη σειρά «σπίτι: μια περιπλάνηση». Το αρχετυπικό σχήμα της οικίας-εστίας, δηλωτικό τόπου χαράς, ευτυχίας και οικογενειακής θαλπωρής, ανακαλεί μνήμες και ξεκινά ένα γόνιμο διάλογο μεταξύ παρελθόντος και παρόντος, τραύματος και επούλωσης, λόγου και σιωπής.Στο Θερβάντες εκτίθενται για πρώτη φορά και πορτρέτα Σεφαραδιτών με ισπανική υπηκοότητα και έγγραφα, από τη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα, που διασώθηκαν χάρη στις προσπάθειες του πρόξενου της Ισπανίας στην Αθήνα Sebastián Romero de Radigales. Ο Radigales διακινδύνευσε τη σταδιοδρομία του για να τους σώσει από βέβαιο θάνατο στα ναζιστικά στρατόπεδα με την έκδοση νέων διαβατήριων και την άσκηση πιέσεων για την ασφαλή μεταφορά τους από το στρατόπεδο Μπέργκεν-Μπέλσεν στην Ισπανία.

H έκθεση συνοδεύεται από φωτογραφίες εγγράφων: πιστοποιητικά υπηκοότητας, αλληλογραφία, διαβατήρια των επιζώντων με ισπανική υπηκοότητα, καθώς και βιβλία που έχουν γράψει οι επιζώντες σε διάφορες γλώσσες.

Info 
Διάρκεια Έκθεσης: έως 19 Mαρτίου 2016
Ωράριο: Δευτέρα-Παρασκευή: 10.00-21.00
Σάββατο: 10.00-14.00 Ι Κυριακές κλειστά


Instituto Cervantes de Atenas
Αίθουσα Εκθέσεων
Μητροπόλεως 23, Αθήνα

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X