Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Νέος κύκλος αγωνίας στην κυβέρνηση για ολοκλήρωση της αξιολόγησης
Νέος κύκλος αγωνίας στην κυβέρνηση για ολοκλήρωση της αξιολόγησης  thumbnail

Νέος κύκλος αγωνίας στην κυβέρνηση για ολοκλήρωση της αξιολόγησης

Νέος κύκλος αγωνίας ξεκινά από σήμερα για την τύχη της διαπραγμάτευσης, αφού οι εκπρόσωποι των δανειστών φεύγουν σήμερα χωρίς συμφωνία στα τρία βασικά θέματα (φορολογικό ασφαλιστικό και κόκκινα δάνεια) παραχωρώντας -ξανά- την συνέχιση της διαπραγμάτευσης στα τεχνικά κλιμάκια.

Κυβερνητικές πηγές δηλώνουν ότι η διαπραγμάτευση θα συνεχιστεί μετά το Πάσχα των Καθολικών την ερχόμενη Κυριακή.

Κανείς, όμως, δεν μπορεί να το εγγυηθεί με βεβαιότητα. Τούτο διότι το προηγούμενο διάλλειμα της απευθείας διαπραγμάτευσης υπολογίζονταν να διαρκέσει μια εβδομάδα και διήρκεσε τελικά περισσότερο από ένα μήνα.

Μέχρι στιγμής υπάρχει μια μεγάλη αισιοδοξία ότι το φορολογικό έχει κλείσει με μια «μέση» λύση που προβλέπει και μείωση του αφορολόγητου στα 9.100 ευρώ από 9.950 ευρώ που ισχύει σήμερα αλλά και περισσότερους φόρους από τα εισοδήματα πάνω από τα 20.000 ευρώ.

Ωστόσο, για να κλείσει το φορολογικό πακέτο πρέπει να αναπληρωθούν οι απώλειες 350 – 400 εκ ευρώ που εντοπίστηκαν από τον ΕΝΦΙΑ λόγω της αλλαγής των αντικειμενικών αξιών και άλλων 300 εκατ. ευρώ από τα επιπλέον έσοδα που προγραμματίστηκαν αλλά δεν θα έρθουν ποτέ από τον ΟΠΑΠ.

Στο ασφαλιστικό παρά την αισιοδοξία του αρμόδιου υπουργού ότι το θέμα θα είχε κλείσει αν δεν εντάσσονταν στην συνολική συμφωνία, η αλήθεια είναι ότι το μέτωπο είναι ακόμη μεγάλο.

Οι δανειστές δεν έχουν αποδεχθεί την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών και αυτό από μόνο του δημιουργεί μια τρύπα της τάξης των 300 -350 εκατ. ευρώ στο δημοσιονομικό αποτέλεσμα των 1,8 δισ. ευρώ που προβλέπει το μνημόνιο για φέτος.

Το υπουργείο εργασίας έχει υποχωρήσει στην απονομή της εθνικής σύνταξης των 385 στα 20 χρόνια εργασίας αλλά δεν έχει ξεκαθαρίσει για αυτούς που έχουν 15 χρόνια.

Η τρόικα προτείνει γι’ αυτούς μια πολύ χαμηλή εθνική σύνταξη στα 180 ευρώ, η οποία θα συμπληρώνεται από το αναλογικό κομμάτι που θα προέρχεται από τις εισφορές.

Σε ότι αφορά στις μειώσεις η ελπίδα είναι να μην υπάρξουν μειώσεις για συντάξεις 1.400 ευρώ, όπου θα περιλαμβάνονται κύριες και επικουρικές.

Στα κόκκινα δάνεια και ειδικότερα την αγορά δανείων οι δανειστές εμφανίζονται ανυποχώρητοι στις γενικότερες εξαιρέσεις που ζητά το υπουργείο ανάπτυξης και συνδέονται με την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Συγκεκριμένα, συζητούν την εξαίρεση από τις πωλήσεις για τα στεγαστικά με υποθήκη πρώτης κατοικίας αλλά δεν δέχονται προστασία στα επιχειρηματικά και τα δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων που συνδέονται επίσης με υποθήκες πρώτες κατοικίας.

Άγνωστο το μέλλον

Με δεδομένα όλα αυτά ιδιαίτερα κρίσιμη θα είναι η σημερινή συνάντηση, κατά την οποία θα καθοριστούν τα επόμενα βήματα της διαπραγμάτευσης, η οποία είναι άγνωστο πότε και πώς θα συνεχιστεί.

Τούτο με δεδομένο ότι δεν μπορεί να περάσει ακόμη στην φάση για την συζήτηση όπου θα εξεταστεί η ελάφρυνση του χρέους, αφού το θέμα του δημοσιονομικού κενού είναι εντελώς ανοιχτό, καθώς ακόμη δεν έχουν οριστικοποιηθεί ούτε και τα μέτρα που θα ληφθούν το 2016.

Αν μέρος από τα 5,5 δισ. που υπολογίζεται το κενό μέχρι και το 2018 δεν κλείσει με σκληρά μέτρα, στα οποία θα πρέπει να δεσμευτεί η Ελλάδα δεν υπάρχει καμία περίπτωση να ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος.

Άγνωστος Χ σε όλα αυτά θα είναι η στάση του ΔΝΤ που αρκείται στα «σκωτσέζικα ντους» στην κυβέρνηση συμφωνώντας την μια για ένα θέμα και διαφωνώντας την επομένη για το ίδιο θέμα.
www.real.gr

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X