Αρχική / Υγεία / Εγκυμοσύνη / Καθυστέρηση 3 μηνών ενώ το τεστ βγήκε αρνητικό – Τι συμβαίνει;
Καθυστέρηση 3 μηνών ενώ το τεστ βγήκε αρνητικό - Τι συμβαίνει; thumbnail

Λένα, 23 ετών

Καθυστέρηση 3 μηνών ενώ το τεστ βγήκε αρνητικό – Τι συμβαίνει;

ΕΡΩΤΗΜΑ

Έχω 3 μήνες καθυστέρηση. Εκανα τεστ εγκυμοσύνης και εξέταση αίματος και βγήκαν αρνητικά. Τι μπορεί να είναι;

Στο ερώτημά απάντησε ο Πάνος Αντσακλής, Γυναικολόγος
ΑΠΑΝΤΗΣΗ


Κάθε γυναίκα που έχει καθυστέρηση αρκετές ημέρες στην περίοδό της, ένα από τα πρώτα πράγματα που θα πρέπει κανονικά να κάνει είναι ένα τεστ κύησης, ώστε να αποκλείσουμε τον ενδεχόμενο μίας εγκυμοσύνης, όπως πολύ σωστά έχετε κάνει μέχρι τώρα.


Εφόσον λοιπόν, το τεστ είναι αρνητικό, συνήθως συστήνουμε στη γυναίκα να περιμένει λίγες ημέρες, μέχρι να έρθει η περίοδος της. Είναι πολύ συχνό ειδικά σε νέες γυναίκες να μην είναι τελείως σταθερός ο κύκλος τους ή να έχουν μία στο τόσο μία περίοδο που έρχεται λίγο αργότερα από ότι θα περίμεναν κανονικά. Παράγοντες όπως έντονο άγχος/stress, σημαντική απώλεια βάρους, πολύ έντονη άσκηση κτλ. είναι γνωστοί παράγοντες, που μπορεί να επηρεάζουν την περίοδο μίας γυναίκας.


Παρόλα αυτά, επειδή το διάστημα των τριών μηνών είναι σημαντικό για μία γυναίκα που μέχρι τότε είχε σταθερή περίοδο κάθε μήνα, θα συστήναμε  να επικοινωνήσετε με τον γυναικολόγο σας, ο οποίος και θα σας κατευθύνει κατάλληλα για το τι πρέπει να κάνετε. Συνήθως ο έλεγχος αυτός περιλαμβάνει τη λήψη ενός πολύ καλού ιατρικού και οικογενειακού ιστορικού της γυναίκας, που θα περιλαμβάνει τα πιο βασικά όπως είναι η ηλικία της γυναίκας και το μέχρι τότε ιστορικό του εμμηνορυσιακού κύκλου της (πόσο σταθερός είναι, κάθε πόσες ημέρες, τα χαρακτηριστικά της περιόδου κτλ.), την ύπαρξη άλλων παθήσεων/παθολογικών καταστάσεων (π.χ. θυρεοειδοπάθειες), αλλαγών της καθημερινότητας (π.χ. αλλαγή στο βάρος της γυναίκας, έντονη άσκηση κτλ.), τη λήψη κάποιων φαρμάκων ή συμπληρωμάτων διατροφής που καμιά φορά μπορεί να επηρεάζουν την περίοδο και ακολούθως ο γιατρός θα κρίνει αν πρέπει να προβεί σε απεικονιστικό έλεγχο (υπερηχογράφημα έσω γεννητικών οργάνων) για να αποκλειστεί κάποιο ανατομικό αίτιο ή και σε ορμονικό έλεγχο της γυναίκας (εξετάσεις αίματος).

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X