Αρχική / Teens / Πώς να αναγνωρίσεις μια διατροφική διαταραχή
Πώς να αναγνωρίσεις μια διατροφική διαταραχή thumbnail

Πώς να αναγνωρίσεις μια διατροφική διαταραχή

Όταν κανείς ακούει τον όρο διαταραχές πρόσληψης τροφής, πιθανά να σκέφτεται καταστάσεις όπως η ανορεξία, δηλαδή ο ακραίος περιορισμός των τροφίμων, ή η βουλιμία, δηλαδή η πολυφαγία και στη συνέχεια η χρήση καθαρκτικών. Η πραγματικότητα όμως διαφέρει, καθότι οι διατροφικές διαταραχές εκτείνονται σε ένα ευρύτερο φάσμα, πέραν του ορίου αυτών των δύο τύπων, και φυσικά πολύ συχνά διαφέρουν από άτομο σε άτομο.


Και ενώ 30 εκατομμύρια Αμερικανοί πάσχουν από κάποια διατροφική διαταραχή, αν και ο αριθμός αυτός είναι πιθανά υψηλότερος, δεδομένου ότι πολλές εκ των περιπτώσεων δεν είναι καταγεγραμμένες, μόνον ένας στους 10 λαμβάνουν θεραπεία. Εάν νομίζετε ότι η φίλη σας ταλαιπωρείται από κάποια διατροφική διαταραχή, δείτε πιο κάτω όσα πρέπει να γνωρίζετε προκειμένου να μπορέσετε να αναγνωρίσετε το θέμα.


Δείτε τα σημάδια


Ορισμένα συμπτώματα διατροφικών διαταραχών είναι πιο γνωστά από άλλα. Πολλοί άνθρωποι, για παράδειγμα, ξέρουν ότι η ανορεξία χαρακτηρίζεται από υπερβολική ενασχόληση με το βάρος και την πεισματική άρνηση του ατόμου να καταναλώσει τροφή, αντίθετα η βουλιμία χαρακτηρίζεται από αυτοπρόκληση εμετού μετά την κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων τροφής, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που ύστερα από κάποιο υπερφαγικό επεισόδιο ακολουθεί η χρήση καθαρκτικών προιόντων.


Ωστόσο, δεν τελειώνουμε εδώ, καθώς υπάρχει μια λίστα ακόμα, από άλλες διατροφικές διαταραχές, πολλές εκ των οποίων μάλιστα έχουν ανεπαίσθητες ενδείξεις, όπως η ορθορεξία για παράδειγμα, η οποία αφορά την παθολογική εμμονή με την ορθότητα των τροφών που καταναλώνει ένα άτομο. Εν τω μεταξύ, η επεισοδιακή υπερφαγία περιλαμβάνεται στην υποτροπιάζουσα συνθήκη και εδώ, η οποία φυσικά κάνει το άτομο να αισθάνεται ενοχή.


Τα σημάδια που θα μας βοηθήσουν να αναγνωρίσουμε τις διατροφικές διαταραχές είναι μυστικοπαθείς συμπεριφορές όσον αφορά το φαγητό, η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων τροφής σε σύντομο χρονικό διάστημα, και πολλά άδεια περιτυλίγματα στον κάδο. Τα υπερφαγικά επεισόδια χαρακτηρίζονται από ευκαιριακή άμετρη κατανάλωση φαγητού, η οποία συχνά συνδυάζεται και με την ταχύτητα, δηλαδή καταναλώνεται πολύ πιο γρήγορα από το κανονικό, ενώ τέλος εξαιτίας του αισθήματος αμηχανίας από την ποσότητα του φαγητού που καταναλώνεται είναι προτιμότερο για τους ανθρώπους με διατροφικές διαταραχές να τρώνε μόνοι.


Επιπλέον, συνηθίζουν να τρώνε όλη την ημέρα χωρίς προγραμματισμένη ώρα φαγητού, ενώ δεν είναι καθόλου σπάνιο να παραλείπουν γεύματα ή να βάζουν τον οργανισμό τους σε νηστεία. Ισχυρές ενδείξεις αποτελούν επιπλέον, ότι μιλούν διαρκώς για το λίπος και το βάρος τους, έχουν τελειοθηρικές τάσεις, και μια έντονη επιθυμία να ελέγχουν τα πράγματα. Βέβαια όπως είναι σαφές, οι περισσότεροι άνθρωποι οι οποίοι επιθυμούν να χάσουν βάρος ή να αποκτήσουν ωραίο σώμα δεν πάσχουν από κάποια διαταραχή της διατροφής, πράγμα το οποίο μπορεί να διαπιστώσει αποκλειστικά και μόνον κάποιος ειδικός.


Βέβαια, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, οι διαταραχές πρόσληψης τροφής είναι ένα πολύπλοκο θέμα, και ο κάθε άνθρωπος βιώνει με διαφορετικό τρόπο τόσο τις εμπειρίες όσο και τα συμπτώματα αυτού του ζητήματος.

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X