Αρχική / Ψυχολογία / Αυτογνωσία / Η ντροπή για την ανεργία: Όταν νιώθουμε άσχημα και θίγεται η περηφάνεια
Η ντροπή για την ανεργία: Όταν νιώθουμε άσχημα και θίγεται η περηφάνεια  thumbnail

Δημήτρης, αναγνώστης του boro.gr

Η ντροπή για την ανεργία: Όταν νιώθουμε άσχημα και θίγεται η περηφάνεια

Καλημέρα είμαι άνεργος 21 ετών απο χαλκιδική στη περιοχή οπου κατοικώ είτε πακετάς(delivery) θα κάνεις είτε στο δήμο σαν εργάτης καθαριότητας εγώ δεν έχω δίπλομα για μηχανάκι οπότε μόνο στο δήμο…έκανα αίτηση και περιμένω να με ειδοποιήσουν .Με τη παρέα μου έχω χαθεί άλοι είναι σε άλλες περιοχές ,,,Είμαι συνέχεια μέσα στο σπίτι δεν βγαίνω καθόλου και απλά περιμένω πότε θα με πάρουνε στο δήμο για να δουλέψω,όταν βγαίνω για ψωμί εσθάνομαι πολύ άσχημα ντρέπομαι γιατί βλέπω γνωστούς που δουλέβουνε και εγώ είμαι άνεργος και ντρέπομαι πάρα πολύ γιατί δουλέβω απο τα 18 μου και είμαι περήφανος άνθωπος. Οταν δούλευα έβγενα έξω άνετα(οταν είχα ρεπό) δεν ντρεπόμουν καθόλου τώρα που είμαι άνεργος απλά κάθομαι σπίτι και περιμένω ….απο το δήμο πότε θα με πάρουνε Τη θα μπορώ να κάνω για να το λύσω αυτό;


Στο ερώτημά σας απαντά  ο ψυχολόγος Πάνος Μυλωνάς 


Αγαπητέ αναγνώστη,


 


Λυπάμαι πολύ για την κατάσταση που βρίσκεστε. Όταν κάποιος είναι άνεργος είναι αναμενόμενο να νιώθει μεγάλη αβεβαιότητα και μια έλλειψη έλεγχου. Αισθάνεστε ντροπή αλλα δεν υπάρχει τίποτα μεμπτό για τη κατάσταση που βρίσκεστε. Δεν επιλέξατε να είστε άνεργος. Δεν έχετε τον έλεγχο της αγοράς και αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα λόγω της οικονομικής κρίσης πολλοί νέοι και όχι μόνο βρίσκονται στη θέση σας. Σας τα γράφω αυτά γιατί καταλαβαίνω πόσο πολύ έχει επηρεαστεί η αυτοπεποίθηση σας. Η πιο  βασική  συνέπεια αυτής της ντροπής που νιώθετε είναι ότι απομονώνεστε στον εαυτό σας, μένετε σπίτι και κρύβεστε από τον κόσμο. Όλο αυτό γίνεται φαύλος κύκλος και αισθάνεστε όλο και πιο μόνος. Δεν έχετε να ντρέπεστε για τίποτα. Οι περισσότεροι άνθρωποι τη περίοδο αυτή στην Ελλάδα συμπάσχουν και προσπαθούν να υποστηρίζουν ο ένας τον άλλο.


 


Όσο μπορείτε μην αντιμετωπίζετε την ανεργία σαν μια προσωπική σας αποτυχία αλλά δείτε τη σαν μια προσωρινή κατάσταση, σαν ένα πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί. Μην απομονώνεστε, να βγαίνετε χωρίς να ντρέπεστε. Βρείτε τους φίλους σας, μιλήστε με την οικογένεια σας.  Ακόμη και με τους φίλους σας  που μένουν μακριά ειναι εύκολο μέσω Ίντερνετ να κρατήσετε κάποια επαφή. Μην κρατάτε όσα νοιώθετε κρυμμένα, οι φίλοι είναι χρήσιμοι στις δυσκολίες.  Μπορείτε επίσης να βρείτε μια ασχολία ενώ περιμένετε την απάντηση από το Δήμο. Αφιερώστε το χρόνο που έχετε σε κάτι που σας ευχαριστεί ή βάλτε ένα στόχο. Για παράδειγμα μπορείτε να πάρετε την απόφαση να κάνετε μαθήματα για το δίπλωμα για το μηχανάκι. Με αυτό το τρόπο θα έχετε και πιο πολλές πιθανότητες να βρείτε δουλειά. 


 Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X