Ο πρώην σύζυγος είναι χρεωμένος χάνω τη διατροφή;

Απαντά η δικηγόρος, Χρύσα Εψίμου.

-Ο πρώην σύζυγός μου είναι υπερχρεωμένος και δεν έχει πόρους. Τι συμβαίνει σε αυτή την περίπτωση με τη διατροφή που πρέπει να καταβάλλει;

Ο σύζυγος είναι υποχρεωμένος πάντα να δίνει διατροφή στα παιδιά του, ακόμη και αν δεν έχει καθόλου πόρους. Είναι λάθος η αντίληψη  «δεν έχει τίποτα, τι να του πάρω;» Το δικαστήριο κρίνει με βάση την οικονομική κατάσταση αλλά κρίνει και με βάση της αναξιοποίητες δυνατότητες του συζύγου.

Επομένως, αν είναι υγιής και έχει τυπικά προσόντα, επιδικάζει  διατροφή ανάλογα με τα έσοδα, που μπορεί να αποκτήσει αξιοποιώντας τα προσόντα του, ακόμη και υπολογίζοντας μισθό ανειδίκευτου εργάτη, που μπορεί, σε τελική ανάλυση, να πάρει.

Κάποτε μου έτυχε να έχω αντίδικο πατέρα που δήλωνε άνεργος αλλά είχε και καψούρα με μία Mercedes. Η λογική του ήταν «μια ζωή δούλευα για ν΄αποκτήσω αυτό το αυτοκίνητο, δεν έχω τίποτα άλλο, δηλαδή να πληρώσω πια αυτό μου το αμάρτημα;». Το δικαστήριο δεν το θεώρησε απλό αμάρτημα, αλλά έκρινε με φορολογικά κριτήρια (τρόπος πρωτότυπος, οφείλω να ομολογήσω) με το σκεπτικό ότι, αφού μπορείς να συντηρείς τέτοιο αυτοκίνητο, έχεις τεκμήριο διαβίωσης τόσο, επομένως υποχρεούσαι να δόσεις στα παιδιά σου ανάλογη διατροφή.

-Τι συμβαίνει στην περίπτωση που δεν έχουμε αποκτήσει μαζί παιδί;

Η σύζυγος μπορεί να ζητήσει διατροφή για την ίδια μόνο για όσο διαρκεί ο γάμος και για κάποιο χρονικό διάστημα μετά τη λύση του. Η διατροφή της δεν έχει καμία σχέση με την ανηλικότητα ή με την ενηλικίωση των παιδιών, μπορεί να ζητήσει ακόμη και αν δεν έχει παιδιά. Βασικό κριτήριο είναι η υπαιτιότητα του συζύγου στη διάλυση του γάμου και, επομένως, αν η γυναίκα φταίει γι΄αυτό, εύλογο είναι ότι δεν δικαιούται διατροφής (εν ολίγοις, κερατάς και πληρωτής, δεν γίνεται!).

 

Σχετικά άρθρα