Αρχική / Υγεία / Παθολογία / Το χάπι που «μάχεται» ψωρίαση και ψωριασική αρθρίτιδα
Το χάπι που «μάχεται» ψωρίαση και ψωριασική αρθρίτιδα thumbnail

Το χάπι που "μάχεται" ψωρίαση και ψωριασική αρθρίτιδα

Ένα νέο θεραπευτικό "όπλο" έρχεται να προστεθεί στο οπλοστάσιο των γιατρών που μάχονται κατά της ψωρίασης και της ψωριασικής αρθρίτιδας.


Ο λόγος για την απρεμιλάστη, μια νέα από του στόματος θεραπεία που διατίθεται πλέον και στη χώρα μας, έχοντας ενταχθεί στη λίστα των φαρμάκων που αποζημειώνονται από την κοινωνική ασφάλιση.


Η απρεμιλάστη είναι ένα χαπάκι, ένας εκλεκτικός αναστολέας της φωσφοδιεστεράσης 4 (PDE4) που ανέπτυξε η Celgene, ο οποίος έχει αποδεδειγμένα θετικά και σταθερά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση των δύο παθήσεων, διατηρώντας παράλληλα και ένα ευνοϊκό προφίλ ασφαλείας, χωρίς να απαιτεί προκαταρκτικούς ελέγχους και παρακολούθηση.


Η πρώτη από του στόματος θεραπεία που λαμβάνει έγκριση για ασθενείς με ψωρίαση τα τελευταία 20 χρόνια και για την ψωριασική αρθρίτιδα τα τελευταία 15 χρόνια, "έχει επιδείξει αποδεδειγμένη και διατηρήσιμη αποτελεσματικότητα στην ψωρίαση, συμπεριλαμβανομένων των δύσκολων στην αντιμετώπιση περιοχών, όπως το τριχωτό της κεφαλής και τα νύχια, καθώς και στην ψωριασική αρθρίτιδα, με βελτίωση στις διογκωμένες και ευαίσθητες αρθρώσεις, αλλά και στη δακτυλίτιδα και την ενθεσίτιδα". Όπως τονιστηκε σε συνέντευξη τύπου, έχει παράλληλα "επιδείξει ευνοϊκό προφίλ ασφάλειας, ενώ σύμφωνα με τις Ευρωπαϊκές εγκεκριμένες οδηγίες που συνοδεύουν το προϊόν, δεν απαιτείται προκαταρκτικός διαγνωστικός έλεγχος ή συνεχής εργαστηριακή παρακολούθηση του ασθενούς".


Με λίγα λόγια, είναι μια επιπλέον επιλογή, που καλύπτει ένα θεραπευτικό κενό στην αντιμετώπιση των δύο παθήσεων, ειδικά όταν η συμμόρφωση των ασθενων είναι προβληματική.


"Κάθε θεραπεία έχει τη θέση της, στη διαχείρηση δύο πολύπλοκων νόσων, με πολλές παραμέτρους", τόνισε ο Καθηγητής Δερματολογίας-Αφροδισιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Διευθυντής Β’ Πανεπιστημιακής Κλινικής-Νοσοκομείο ΑΤΤΙΚΟΝ, Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Δερματολογίας και Αφροδισιολογίας, Δ. Ρηγόπουλος.


"Κάθε φάρμακο σε αυτή τη νόσο ακολουθεί νέο μονοπάτι", τόνισε ο Χαράλαμπος Μπερμπερίδης, Διευθυντής της Ρευματολογικής Κλινικής του 424 Στρατιωτικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ρευματολογικής Εταιρείας και της Επαγγελματικής Ένωσης Ρευματολόγων Ελλάδος.


genesisΨωρίαση


Συστηματική φλεγμονώδης πάθηση που χαρακτηρίζεται από επηρμένες λεπιδώδεις βλάβες στο δέρμα, η ψωρίαση προσβάλλει περίπου 14 εκατομμύρια άτομα στην Ευρώπη και περίπου 125 εκατομμύρια άτομα σε ολόκληρο τον κόσμο.Η κατά πλάκας ψωρίαση είναι η πλέον συνήθης μορφή της νόσου και πλήττει περίπου το 80% των ασθενών.


"Η ψωρίαση αποτελεί ένα χρόνιο νόσημα με πολλαπλές εκδηλώσεις που ταλαιπωρεί τους ασθενείς", σημείωσε ο κ. Ρηγόπουλος, σύμφωνα με τον οποίο οι ασθενείς στην Ελλάδα υπολογίζονται σε 200 με 250 χιλιάδες. Πρόκειται, μάλιστα, για πάθηση με σημαντικό κόστος, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τις ΗΠΑ, όπου οι ασθενείς υπολογίζονται σε 5 με 7,5 εκατ. και η νόσος κοστίζει, βάσει προδιετίας στοιχείων, $3 δισ. ετησίως, ποσό που εκτιμάται ότι είναι σήμερα υψηλότερο, μετά την είσοδο νέων θεραπειών.


"Είναι αδιαμφισβήτητη η ανάγκη ύπαρξης νέων φαρμάκων που θα μπορούν να συνδυάζουν την ασφάλεια με την αποτελεσματικότητα και την ευκολία στη χρήση καλύπτοντας τα υπάρχοντα θεραπευτικά κενά. Σε αυτό το πλαίσιο, αναμένεται με ενδιαφέρον μία νέα από του στόματος θεραπεία, η απρεμιλάστη, που σύμφωνα με τα αποτελέσματα των κλινικών μελετών μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση όλου του εύρους των συμπτωμάτων της ψωρίασης", συμπλήρωσε ο κ. Ρηγόπουλος.


Έως και το 30% των ατόμων με ψωρίαση μπορεί να αναπτύξει ψωριασική αρθρίτιδα.


Ψωριασική αρθρίτιδα


Ακόμη μια νόσος που εμφανίζεται σαν αποτέλεσμα της δυσλειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος, η ψωριασική αρθρίτιδα εκτιμάται ότι προσβάλλει σχεδόν 38 εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως. Η χρόνια αυτή πάθηση συνοδεύεται από πόνο, δυσκαμψία, διόγκωση και ευαισθησία των αρθρώσεων, καθώς και μείωση της σωματικής λειτουργικότητας. Η ενθεσίτιδα (φλεγμονή στις θέσεις όπου οι τένοντες ή οι σύνδεσμοι προσφύονται στα οστά) και η δακτυλίτιδα (φλεγμονή των δακτύλων των χεριών και των ποδιών, που εκδηλώνεται ως αλλαντοειδής διόγκωση των δακτύλων) είναι ειδικές εκδηλώσεις της νόσου, οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν σημαντικού βαθμού λειτουργική ανικανότητα.


Η αντιμετώπιση της ψωριασικής αρθρίτιδας έχει πολλές προκλήσεις, όπως τόνισε ο κ. Μπερμπερίδης. Τα συμπτώματα της επηρεάζουν σημαντικά τη συνολική ποιότητα ζωής των ασθενών. "Η απρεμιλάστη έχοντας ένα διαφορετικό μηχανισμό δράσης από τις υπάρχουσες θεραπείες, φαίνεται πως βελτιώνει όλες τις παραμέτρους της νόσου που ταλαιπωρούν τους ασθενείς, διατηρώντας ένα ευνοϊκό προφίλ ασφάλειας που συνδυάζεται με την per os χορήγηση", σημείωσε.


Η απρεμιλάστη


Ειδικότερα, η απρεμιλάστη, που διατίθεται στη χώρα μας μέσω της GENESIS Pharma, αποκλειστικού συνεργάτη της Celgene στην Ελλάδα, έχει λάβει έγκριση για τη θεραπεία της μέτριας έως σοβαρής χρόνιας κατά πλάκας ψωρίασης σε ενήλικες ασθενείς οι οποίοι δεν ανταποκρίθηκαν, ή έχουν κάποια αντένδειξη, ή εμφάνισαν μη ανοχή σε άλλη συστημική θεραπεία, συμπεριλαμβανομένης της κυκλοσπορίνης, της μεθοτρεξάτης ή του ψωραλενίου και της υπεριώδους ακτινοβολίας Α (PUVA), καθώς και ως μονοθεραπεία ή σε συνδυασμό με Τροποποιητικά της Νόσου Αντιρρευματικά Φάρμακα (DMARDs), για τη θεραπεία της ενεργού ψωριασικής αρθρίτιδας (PsA) σε ενήλικες ασθενείς οι οποίοι είχαν ανεπαρκή ανταπόκριση ή εμφάνισαν μη ανοχή σε προηγούμενη θεραπεία με DMARD.


Η έγκριση της άδειας κυκλοφορίας βασίζεται στα δεδομένα αποτελεσματικότητας και ασφάλειας δυο προγραμμάτων κλινικών μελετών Φάσης ΙΙΙ, το ESTEEM και το PALACE,


"Η απρεμιλάστη είναι η πρώτη θεραπεία της Celgene στον τομέα των Αυτοάνοσων-Φλεγμονοδών νόσων. Εκτός από την ψωρίαση και την ψωριασική αρθρίτιδα, το πρωτοποριακό πλάνο έρευνας και ανάπτυξης που πραγματοποιεί η Celgene σε αυτό τον τομέα περιλαμβάνει και άλλες θεραπευτικές περιοχές, όπως η νόσος του Bechet, ο λύκος, η ελκώδης κολίτιδα, η νόσος του Crohn και η ατοπική δερματίτιδα. Πρόκειται για μια νέα, ελπιδοφόρα και εξαιρετικά σημαντική επένδυση που υπογραμμίζει τη δέσμευσή της στην ανάπτυξη καινοτόμων θεραπειών που μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των ασθενών και να αντιμετωπίσουν θεραπευτικά κενά", υπογράμμισε ο Γιώργος Καραχάλιος, Διευθυντής του Ιατρικού Τμήματος της GENESIS Pharma.


Σε ένα σύντομο χαιρετισμό του ο Διευθύνων Σύμβουλος της Genesis Pharma και εκ των ιδρυτών της Κ. Ευριπίδης υπογράμμισε πως η Celgene επενδύει συνεχώς σε νέους τομείς. "Πραγματοποιεί έρευνα και σε αρκετά αυτοάνοσα και φλεγμονώδη νοσήματα και ελπίζουμε ότι στο μέλλον θα μπορέσουμε να προσθέσουμε αρκετά καινοτόμα όπλα στη φαρέτρα των ειδικών. Μάλιστα, ετοιμάζουμε δύο νέες ανακοινώσεις για καινοτόμα φάρμακα, καθιστώντας το 2016 σημαντική χρονιά για τη Genesis Pharma", συμπλήρωσε.


virus.com.gr

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X