Τι πρέπει να προσέχω στα ανταλλακτήρια χρυσού;

Άνθρωποι με χαμηλά ή και υψηλά εισοδήματα φτάνουν στην οικονομική απόγνωση και περνούν το κατώφλι των αμέτρητων πια ανταλλακτηρίων, δίνοντας προσωπικά αντικείμενα για να καλύψουν τα έξοδά τους. 50% η παραβατικότητα λένε τα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών.

-Τι πρέπει να προσέχω στα ανταλλακτήρια χρυσού;

Απαντά ο Γιώργος Λεχουρίτης

-Πρώτον και κύριο πριν πας να ανταλλάξεις ένα προϊόν, ένα ρολόι, ένα κόσμημα, θα πρέπει να έχεις κάνει μια καλή έρευνα αγοράς, να ξέρεις πόσο εκτιμάται αυτό το προϊόν. Ένα προϊόν μπορεί να κάνει 1000 ευρώ αλλά σήμερα είναι αυτή η πραγματική του αξία; Αξίζει πάνω από 1000 ευρώ η λιγότερο; Γιατί σε πολλές περιπτώσεις το αντικείμενο που κοστίζει 1000 ευρώ μπορεί να πουληθεί για 100.

-Και που θα κάνω την εκτίμηση του αντικειμένου που δίνω;

Η εκτίμηση πρέπει να γίνει στο εθνικό ανταλλακτήριο που βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας που άλλωστε είναι και κρατικός φορέας και είναι πιο έγκυρος. Καλό είναι λοιπόν, είναι να έχουμε πάρει μια γνώμη και από εκεί. Στο εθνικό ανταλλακτήριο γίνονται και ανταλλαγές αυτό βέβαια, δε σημαίνει ότι είμαι πιο συμφέρουσες από ένα ιδιωτικό ανταλλακτήριο χρυσού.

-Τι πρέπει να προσέξω στην εκτίμηση του κοσμήματος;

Πρέπει να γνωρίζεις ότι ένα κόσμημα δεν έχει την τιμή του χρυσού. Ένα κόσμημα μπορεί να έχει πολλαπλάσια αξία από αυτήν του χρυσού. Άρα ως τι το αγοράζει το μαγαζί; Ως κόσμημα; Ως χρυσό; Ως πέτρα; Είναι πολλά τα ζητήματα που έχουν  να κάνουν με την τιμή της ανταλλαγής. Δηλαδή, ένα δαχτυλίδι σαν κόσμημα μπορεί να κάνει 5000 ευρώ. Σαν χρυσός να κάνει 1000 ευρώ.

-Γιατί πάντα πρέπει να παίρνω αποδείξεις; Μετά από πόσο χρονικό διάστημα μπορώ να πάρω το κόσμημά μου πίσω; 

Μια από τις πολλές καταγγελίες που δεχόμαστε αφορούν το ότι δεν κόβονται αποδείξεις, δεν υπάρχουν παραστατικά και όταν θελήσει κάποιος να πάρει πίσω το κόσμημα ή το αντικείμενο στην τιμή  που το έδωσε υπάρχουν προβλήματα. Τα ανταλλακτήρια θα πρέπει να είναι καταγεγραμμένα στο μητρώο, να είναι νόμιμα δηλαδή, να λειτουργούν με κανόνες. Η άδεια λειτουργίας πάντα πρέπει να βρίσκεται σε εμφανές σημείο. Προσοχή και στο χρόνο δέσμευσης του αντικειμένου. Εάν δηλώσεις 1 μήνα, 3 μήνες, 6 μήνες, έχεις χρονικό περιθώριο να το πάρεις πίσω στον ένα χρόνο. Εάν περάσει αυτό το χρονικό διάστημα και δεν παρουσιαστείς, τότε αυτά εκποιούνται.

-Γιατί ζητούν την ταυτότητά μου;  

.Η ταυτότητα ζητείται γιατί υπάρχουν και κλεμμένα.  Δεν θα ξέρει το ανταλλακτήριο, ποιος είναι ο ιδιοκτήτης και αν τυχόν τα χεις κλέψει ή όχι;

-Γιατί το ενεχυροδανειστήριο δεν είναι η καλύτερη λύση;

Mε φοβίζει το ότι υπάρχει μία ραγδαία ανάπτυξη, ανά τετράγωνο σε τετράγωνο που λέει «ενεχυροδανειστήριο». Ο φόβος αυτός έχει να κάνει με το ότι οι άνθρωποι αυτοί μπορεί μεν πρόσκαιρα να βρίσκονται σε μία πιστωτική αδυναμία για αποπλήρωση των χρεών τους, αλλά από την άλλη πλευρά δεν τους εξασφαλίζει κανένας και το σύνηθες είναι πως ό,τι περιουσιακό στοιχείο πηγαίνει σε ένα ενεχυροδανειστήριο χάνεται,  στις τελευταίες περιπτώσεις δεν επιστρέφεται.

Σχετικά άρθρα