Νέος φόρος ακίνητης περιουσίας;

Νέο φοροεισπρακτικό σαφάρι ετοιμάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και οι πληροφορίες κάνουν λόγο για φόρο ακίνητης περιουσίας που θα επιβληθεί από το πρώτο ευρώ, χωρίς αφορολόγητο όριο. Ο φοροτεχνικός κύριος Αντώνης Μούζάκης, μας εξηγεί όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε λίγο πριν τις αποφάσεις που θα ληφθούν.

Γράφει ο Αντώνης Μουζάκης

-Τι αναμένεται να αποφασιστεί την Παρασκευή για τον φόρο ακίνητης περιουσίας; Ποια είναι τα πιθανά σενάρια; 

Τα σενάρια που έχουν πέσει στο τραπέζι για τον φόρο ακίνητης περιουσίας  που θα έρθει να αντικαταστήσει τόσο τον ενιαίο φόρο ακίνητης περιουσίας όσο και το ΕΕΤΗΔΕ, το χαράτσι που πληρώνουμε μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, είναι τρία.

Το πρώτο από αυτά προβλέπει την φορολογία της ακίνητης περιουσίας χωρίς αφορολόγητο όριο, από το πρώτο ευρώ περιουσίας.

Το δεύτερο σενάριο περιλαμβάνει φορολογία στην περιουσία αφαιρώντας ένα αφορολόγητο της τάξης των 50.000 ευρώ.

Τέλος, το τρίτο σενάριο προβλέπει της τάξης των 100.000 ευρώ.  Να θυμίσω ότι σήμερα στο φόρο ακίνητης περιουσίας υπάρχει ένα αφορολόγητο όριο της τάξης των 200.000 ευρώ.

-Υπάρχουν αλλαγές που μπορούμε με βεβαιότητα να περιμένουμε;

Σε κάθε περίπτωση θα έχουμε σίγουρα με βάση τις πληροφορίες που έχω την ένταξη των αγροτοτεμαχίων στο φόρο. Επιπλέον, θεωρείται σίγουρο πως θα πληρώσουν όσοι έχουν ακίνητη περιουσία άσχετα από το αν την εκμεταλλεύονται και παίρνουν εισόδημα ή όχι, ενώ σίγουρα θα καταργηθούν και οι δύο φόροι: ο φόρος ακίνητης περιουσίας και το ΕΕΤΗΔΕ (χαράτσι της ΔΕΗ). Περιμένουμε, πάντως, τις ακριβείς θέσεις του υπουργείου οικονομικών μετά την τρικομματική που θα γίνει την Παρασκευή.

-Τι σημαίνουν οι αλλαγές αυτές για τους φορολογούμενους;

Φυσικά, αφού μειώνεται ή μηδενίζεται το αφορολόγητο, αυτό σημαίνει επιβάρυνση, θα πληρώσουμε περισσότερο φόρο. Όμως, θα πρέπει να σημειώσουμε και να έχουμε κατά νου ότι ναι μεν θα πληρώσουμε μεγαλύτερο φόρο ακίνητης περιουσίας, δεν θα πληρώσουμε όμως καθόλου το ΕΕΤΗΔ, το χαράτσι της ΔΕΗ.

Για παράδειγμα, εκείνοι που έχουν μόνο αστικά ακίνητα (σπίτι, επαγγελματική στέγη κλπ.) και δεν έχουν αγροτεμάχια, αφού πλέον δεν θα πληρώνουν πλέον το ΕΕΤΗΔΕ, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχω στη διάθεσή μου, οι περισσότεροι από αυτούς μάλλον θα έχουν ωφέλεια.

Ένα παράδειγμα; 

Αν κάποιος είχε πέρσι 200.000 ευρώ ακίνητη περιουσία, δεν πλήρωνε τίποτα στον φόρο ακίνητης περιουσίας. Πλήρωνε, όμως, 500 ευρώ στο χαράτσι μέσα από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Τώρα που θα καταργήσουν το ΕΕΤΗΔΕ και τον ενιαίο φόρο ακίνητης περιουσίας, για τα 200.000 ευρώ ακίνητης περιουσίας θα πληρώσει φόρο 200 ευρώ, όμως θα γλυτώσει τα 500 ευρώ ΕΕΤΗΔΕ. Άρα αυτός θα είναι ωφελημένος.

-Ποιους πλήττουν τα σχέδια αυτά που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης;

Πλήττει όσους έχουν ακίνητη περιουσία που είναι εκτός σχεδίου, όπως για παράδειγμα αγροτεμάχια και χέρσες εκτάσεις, οι οποίες είναι ως επί το πλείστον ανεκμετάλλευτες. Αυτό που θα συμβεί είναι πως θα προστεθούν οι αξίες αυτές στην φορολογητέα τους βάση και αυτή θα διευρυνθεί με πιθανότερο αποτέλεσμα  να αυξηθεί και ο φόρος. Και το μείζον ζήτημα είναι ότι στις περισσότερες των περιπτώσεων τα ακίνητα στα οποία επιβάλλονται αυτοί οι φόροι είναι,δυστυχώς, ανεκμετάλλευτα, είτε είναι εντός σχεδίου, είτε εκτός σχεδίου. Γιατί και τα εντός σχεδίου βλέπετε πόσα διαμερίσματα είναι άδεια, βλέπετε πόσες επαγγελματικές στέγες είναι χωρίς μισθωτοί γιατί νοικιάζονται και κανένας δεν έρχεται να νοικιάσει αφού οι επιχειρήσεις κλείνουν η μία μετά την άλλη. Άρα, λοιπόν, καλείσαι να πληρώνεις φόρους και αυτό είναι το πρόβλημα, για την περιουσία σου που δεν σου αποφέρει ούτε ένα ευρώ.

 

 

 

Σχετικά άρθρα