Παγώνουν οι δόσεις για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά;

Νέα ρύθμιση για τις οφειλές των υπερχρεωμένων νοικοκυριών στις τράπεζες έχει στα σκαριά το οικονομικό επιτελεί της κυβέρνησης. Σύμφωνα με δηλώσεις του Υφυπουργού Ανάπτυξης, Αθανάσιου Σκορδά, στην τηλεόραση της ΝΕΤ στο επίκεντρο της ρύθμισης βρίσκεται το πάγωμα των δόσεων και ευνοϊκότερες ρυθμίσεις για την αποπληρωμή των χρεών.

Η ρύθμιση αναμένεται να είναι έτοιμη και να ανακοινωθεί μέσα στις επόμενες μέρες και το boro.gr με την επιφύλαξη κάθε πιθανής αλλαγής σας παρουσιάζει τα βασικά σημεία των αλλαγών για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

-Ποιους αφορά η ρύθμιση;

Η προωθούμενη ρύθμιση για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά αναφέρεται σε φυσικά πρόσωπα με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα μέχρι 25.000 ευρώ και εφόσον αυτό έχει μειωθεί κατά 32% από την 1/1/2010. Στο πλαίσιο αυτό θα ενταχθεί το μεγαλύτερο ποσοστό των δανειοληπτών σύμφωνα με τις δηλώσεις του αρμόδιου υφυπουργού. Επιπλέον, στο πλαίσιο της ρύθμισης θα ενταχθούν χωρίς περιορισμούς, άνεργοι, πολύτεκνοι και χρόνια πάσχοντες.

-Τι περιλαμβάνει η ρύθμιση αυτή;

Προβλέπεται καταρχάς το «πάγωμα» της δανειακής δόσης για τέσσερα χρόνια. Τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά θα μπορούν, επίσης, να καταβάλουν μόνο τη δόση των τόκων με επιτόκιο 1,5%, χωρίς το ποσό αυτό να υπερβαίνει το 30% του εισοδήματος του δανειολήπτη. Παράλληλα, θα εφαρμοστεί η συμφωνία του 50% +1 των πιστωτών αντί του 100% που ισχύει τώρα.

Είναι πολύ σημαντικό πως θα προβλέπεται από τη ρύθμιση η καταβολή δόσης από την υποβολή της αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση, χωρίς καθυστερήσεις εξαιτίας  εκκρεμοδικίας, από τη στιγμή που η προσδιοριζόμενη δικάσιμος υπερβαίνει τις προθεσμίες που θέτει ο νόμος. Το καταβληθέν ποσό θα συμψηφίζεται με τη ρύθμιση που τελικώς θα αποφασιστεί από το δικαστήριο αποδεσμεύοντας τον οφειλέτη ακόμα και με την έκδοση απόφασης.

Παρόλα αυτά, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης κύριος Αθανάσιος Σκορδάς υπογράμμισε πως η ρύθμιση δεν αναφέρεται σε «κούρεμα» των δανειακών οφειλών γιατί στην περίπτωση αυτή θα προέκυπτε πρόβλημα με την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών.

 

 

 

 

Σχετικά άρθρα