Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Η ασθενής πέθανε στο νοσοκομείο ενώ ο γιατρός έτρωγε στο σπίτι του
Η ασθενής πέθανε στο νοσοκομείο ενώ ο γιατρός έτρωγε στο σπίτι του  thumbnail

Η ασθενής πέθανε στο νοσοκομείο ενώ ο γιατρός έτρωγε στο σπίτι του

Δεν είναι μόνο τα μοιραία ιατρικά λάθη και οι εσφαλμένες διαγνώσεις ή θεραπείες που στοιχίζουν ανθρώπινες ζωές, καθώς τη σχετική λίστα των βαρύτατων ευθυνών συμπληρώνουν και περιστατικά αυθαίρετης απουσίας γιατρών από τις θέσεις τους στο νοσοκομείο, μολονότι βρίσκονταν σε "ενεργό εφημερία"…


Η Δικαιοσύνη έρχεται να τιμωρήσει τέτοια φαινόμενα με ποινές φυλάκισης για τους "κοπανατζήδες" γιατρούς, αλλά και επιβάλλοντας μεγάλες αποζημιώσεις σε βάρος των νοσοκομείων όπου υπήρξαν τέτοια περιστατικά (με συνέπεια να χάσουν τη ζωή τους ή να κινδυνέψουν σοβαρά ασθενείς), αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να αναζητήσουν κατόπιν τα ίδια την πληρωμή των κονδυλίων που κατέβαλαν από όσους "πήραν απουσία" την κρίσιμη ημέρα και ώρα.


Τριαντάχρονη μητέρα βρέφους πέθανε από ακατάσχετη αιμορραγία, ύστερα από τροχαίο, αφού ο εφημερεύων γιατρός-χειρουργός είχε πάει για μεσημεριανό φαγητό στο σπίτι του, σε γειτονική κωμόπολη (σε απόσταση 22 χλμ.) και η προσπάθεια διάσωσης της πολυτραυματία έγινε καθυστερημένα, ενώ για τη σωτηρία της αρκούσε μια απλή (έγκαιρη) σπληνεκτομή…


Η Δικαιοσύνη με σημαντική απόφαση δέχθηκε ότι για τον θάνατο δεν ευθύνεται το τροχαίο (που προκάλεσε κατά λάθος ο σύζυγός της), αλλά η καθυστερημένη αντιμετώπιση του κατεπείγοντος περιστατικού, λόγω της απουσίας του εφημερεύοντος για φαγητό, αφού ο ειδικευόμενος και μόνος παρών γιατρός δεν είχε την εμπειρία να αντιληφθεί τη σοβαρότητα της κατάστασης ούτε τις γνώσεις να αποσοβήσει το μοιραίο.


Αποκρούοντας μάλιστα τους ισχυρισμούς του νοσοκομείου, το Συμβούλιο της Επικρατείας δέχθηκε ότι πρέπει να αποζημιωθεί και ο χήρος, ανεξάρτητα από την αποκλειστική ευθύνη του για το τροχαίο, αλλά και από το γεγονός ότι 5,5 χρόνια μετά τον θάνατο της συζύγου του παντρεύτηκε άλλην. Επικύρωσε δε απόφαση του Διοικητικού Εφετείου που (ανατρέποντας αντίθετη απόφαση Δ. Πρωτοδικείου) δέχθηκε ότι αποζημίωση δικαιούται και το μόλις 7 μηνών τότε βρέφος, επειδή θα νιώσει αργότερα ωριμάζοντας τον ψυχικό πόνο και την οδύνη για τον χαμό της μητέρας που δεν πρόλαβε να γνωρίσει.


Σε άλλη τραγική υπόθεση στη Β. Ελλάδα νεαρή κοπέλα έχασε πριν από 9 χρόνια τη ζωή της από οξεία σκωληκοειδίτιδα, επειδή ο ειδικός παθολόγος και ο ειδικός χειρουργός (που εύκολα μπορούσαν να διαγνώσουν την κατάστασή της και να τη σώσουν) απουσίαζαν αδικαιολόγητα από το νοσοκομείο, μολονότι είχαν "ενεργό εφημερία", ενώ οι παρόντες ειδικευόμενοι διαφωνούσαν για το αν πρόκειται για σκωληκοειδίτιδα ή για γαστρεντερίτιδα. Η Δικαιοσύνη μοίρασε ποινές φυλάκισης 18 και 14 μηνών στους αδικαιολόγητα απόντες και 10 μηνών στους διαφωνούντες ειδικευόμενους, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η αναζήτηση της αποζημιωτικής ευθύνης του νοσοκομείου.


Kαθυστερήσεις
Στην πρώτη υπόθεση, το περιστατικό συνέβη στη Θεσσαλία πριν από 19 χρόνια και με τους γνωστούς δικαστικούς ρυθμούς μόλις τώρα κατέστη αμετάκλητη η δικαίωση των συγγενών του τραγικού θύματος. Μετά από διαφορετικές δικαστικές αποφάσεις γύρω από το εύρος των προσώπων που δικαιούνταν αποζημίωση αλλά και το ύψος της επικυρώθηκε τελικά η καταβολή αποζημίωσης σε διάφορους στενούς συγγενείς της 30χρονης που ξεπερνά τα 220.000 ευρώ (με τα δικαστικά έξοδα) και η οποία αναμένεται να υπερδιπλασιαστεί με τους τόκους που "έτρεξαν" επί αρκετά χρόνια, από την επίδοση της σχετικής αγωγής προς το νοσοκομείο.


Για το τροχαίο έφταιγε ο σύζυγος, που στρίβοντας απρόσεκτα το ΙΧ (όπου επέβαιναν η σύζυγος, το αβάπτιστο 7μηνο βρέφος τους και η πεθερά του, που γλίτωσαν με επιπόλαιους τραυματισμούς) έπεσε πάνω του άλλο ΙΧ που κινείτο κανονικά, προσκρούοντας στη θέση του συνοδηγού. Το ασθενοφόρο έφθασε αμέσως και μετέφερε ταχύτατα την 30χρονη (που δούλευε σε υπεραγορά περιμένοντας να διοριστεί φιλόλογος), αλλά στο νοσοκομείο των Τρικάλων υπήρχε μόνο ένας ειδικευόμενος γιατρός στα εξωτερικά ιατρεία, ενώ ο ειδικευμένος χειρουργός, μολονότι είχε "ενεργό εφημερία" (και όχι "εφημερία ετοιμότητας", που επιτρέπει να φύγει και να ειδοποιηθεί τηλεφωνικά για έκτακτο περιστατικό) βρισκόταν σπίτι του για μεσημεριανό, σε γειτονική κωμόπολη.


Εχοντας μείνει αβοήθητη, χωρίς ιατρική περίθαλψη για μία ώρα, η Δικαιοσύνη κατέληξε ότι "μόνη ενεργός αιτία" για τον θάνατο είναι η μη συνειδητή αμέλεια του εφημερεύοντα ("εγκληματική" κατά τους συγγενείς). Με αρεοπαγιτική απόφαση καταδικάστηκε αμετάκλητα σε φυλάκιση 14 μηνών για τον θάνατο από ακατάσχετη αιμορραγία, ενώ αποκρούστηκαν οι απόψεις του ότι και να βρισκόταν στο νοσοκομείο, η κατάσταση δεν ήταν ανατάξιμη λόγω ρήξης του πνεύμονα και εκτεταμένης αιμορραγίας από την αρχή. Αν συνέβαινε κάτι τέτοιο -δέχθηκε ο ΑΠ- η γυναίκα θα είχε πεθάνει μέσα σε 30', ενώ έζησε πάνω από μιάμιση ώρα και αρκούσε μια απλή σπληνεκτομή για να σωθεί.


Το νοσοκομείο προσπάθησε να αποκρούσει τα ποσά των αποζημιώσεων των συγγενών ως εμφανώς υπερβολικά, γιατί οδηγούν ουσιαστικά σε πλουτισμό τους (!) συμφωνώντας με τον απουσιάζοντα γιατρό ότι λόγω του πολυτραυματισμού ζωτικών οργάνων της, η γυναίκα θα πέθαινε ακόμα και αν οδηγείτο αμέσως στο χειρουργείο. Το ΣτΕ απέκρουσε όλους τους ισχυρισμούς, επικυρώνοντας αποζημιώσεις όχι μόνο για τον τέως σύζυγο, αλλά και για το βρέφος, τους γονείς και την αδελφή του θύματος.


ΜΟΙΡΑΙΕΣ ΑΠΟΥΣΙΕΣ
Στη Β. Ελλάδα νεαρή κοπέλα έχασε πριν από 9 χρόνια τη ζωή της από οξεία σκωληκοειδίτιδα, επειδή ο ειδικός παθολόγος και ο ειδικός χειρουργός (που εύκολα μπορούσαν να διαγνώσουν την κατάστασή της) απουσίαζαν αδικαιολόγητα από το νοσοκομείο, μολονότι είχαν "ενεργό εφημερία", ενώ οι παρόντες ειδικευόμενοι διαφωνούσαν για το αν πρόκειται για σκωληκοειδίτιδα ή γαστρεντερίτιδα.


ethnos

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X