Αρχική / Ψυχολογία / Οικογένεια / Τσακωθήκαμε με τον νονό: Τι να κάνεις όταν δεν επικοινωνεί με το παιδί
Τσακωθήκαμε με τον νονό: Τι να κάνεις όταν δεν επικοινωνεί με το παιδί  thumbnail

Τσακωθήκαμε με τον νονό: Τι να κάνεις όταν δεν επικοινωνεί με το παιδί

Αναγνώστριά μας ρωτά: 


Ο νονός του παιδιού μου ήταν φιλικό πρόσωπο. Έχουμε τσακωθεί από τότε που ήταν 8 ετών τώρα είναι 12 έχει εξαφανιστεί, δεν υπάρχει καμία επικοινωνία και κάθε χρόνο δε ξέρω τι να πω στο παιδί. Τι να του πω; 


Απαντά η Μαρκέλλα Καπλάνη, M.A. Κλινικής-Συμβουλευτικής Ψυχολογίας


PgCert. Ειδικής Αγωγής  


Παρά το γεγονός ότι η εικόνα που θα διαμορφώσει το παιδί για τον νονό του συνδέεται άμεσα με την συχνότητα της επαφής που θα έχει με αυτόν καθώς και την εντύπωση που θα σχηματίσει από τους γονείς του (πρόκειται για δυο παράγοντες που, υπό προϋποθέσεις, μπορούν να λειτουργήσουν ανασταλτικά στη δημιουργία υγιούς σχέσης μεταξύ νονού και βαφτιστηριού), ο νονός παραμένει σύμβολο δύναμης και ασφάλειας για το παιδί. Ανεξάρτητα από το αν εστιάζει στα δώρα που απολαμβάνει να δέχεται ή δυσαρεστείται που χάνει, η παρουσία του νονού στη ζωή του είναι πιο ουσιαστική. Επομένως, εάν για κάποιο λόγο ο νονός απομακρυνθεί, εκείνο θα βιώσει αυτή την έλλειψη ως κατάρρευση ενός πυλώνα της ζωής του και όχι ως στέρηση υλικών αγαθών. 


 Η φύση και το μέγεθος της απώλειας που αισθάνεται ένα βαφτιστήρι που «χάνει» τον νονό του φωτίζεται σε περιπτώσεις εύπορων οικογενειών, όπου οι γονείς έχουν την δυνατότητα να αναπληρώσουν τα δώρα που θα στερηθεί, ωστόσο αυτό συνεχίζει να αναρωτιέται γιατί ο δικός του νονός είναι απών. Μάλιστα, όταν ο νονός αποτελούσε ενεργό κομμάτι της ζωής του παιδιού πριν αρχίσει να το παραμελεί, δημιουργείται συχνά το αίσθημα της απόρριψης. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα παιδιά, από τη φύση τους, τείνουν να είναι εγωκεντρικά, οπότε είναι λογικό να «παίρνουν προσωπικά» ένα τέτοιο γεγονός και να στρέφουν τις ευθύνες στον εαυτό τους. Άλλωστε, για το παιδί τα πράγματα είναι αρκετά πιο απλά σε συναισθηματικό επίπεδο: η παρουσία του νονού καθ’ εαυτή είναι ταυτισμένη με την αγάπη, την αποδοχή, και τη στήριξη. Ως εκ τούτου, η απομάκρυνσή του δεν μπορεί παρά να προκαλέσει ερωτηματικά όπως: «Δεν με αγαπάει πλέον; Μπορεί να μάλωσε με τους γονείς μου, αλλά μήπως έκανα κάτι και εγώ και γι' αυτό δεν ασχολείται μαζί μου; Δηλαδή πλέον δεν μπορώ να στηριχτώ πάνω του;».


Συνεπώς, ανάλογα και με την ηλικία του παιδιού και τα επίπεδα κατανόησης που είναι σε θέση να επιδείξει, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να λάβει χώρα μια συζήτηση με τους γονείς στην οποία θα του εξηγούν τους λόγους για τους οποίους ο νονός του είναι πλέον απών.  Ο ψυχισμός του παιδιού θα επηρεαστεί καταλυτικά από την υπογράμμιση του γεγονότος ότι δεν ευθύνεται καθόλου για την απομάκρυνση του νονού του.  Επίσης, καλό είναι να τονιστεί ότι όσο συμμετείχε στη ζωή του προσπαθούσε να εκδηλώσει την αγάπη του με τον καλύτερο τρόπο.


Εάν οι γονείς έχουν διαφορές με τον νονό, δεν θα ωφελήσει να τον κατηγορήσουν, διότι αυτό μόνο σύγχυση θα προκαλέσει στο παιδί που θα βλέπει τους πιο σίγουρους συμμάχους του, τους γονείς του, να εναντιώνονται στον άνθρωπο με τον οποίο έχει αναπτύξει ισχυρό συναισθηματικό δεσμό. Το ιδανικό θα ήταν να υπάρχει φιλότιμη προσπάθεια από όλες τις πλευρές ώστε να διατηρηθεί αλώβητη η σχέση μεταξύ νονού και παιδιού, ανεξάρτητα από τη διάθεση των ενηλίκων να συναναστρέφονται ο ένας τον άλλον, όπως άλλωστε θα συνέβαινε σε περίπτωση ενός διαζυγίου των γονέων. Ωστόσο, εάν αυτό δεν είναι εφικτό, οι γονείς μπορούν να βοηθήσουν το παιδί να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις αυτής της απώλειας παραμερίζοντας τα δικά τους συναισθήματα προς τον νονό και επιτρέποντάς του να εκφράσει την θλίψη του παρά την πιθανή αρνητική εικόνα που μπορεί να έχουν διαμορφώσει οι ίδιοι για εκείνον.


Εν τέλει, για να αποτραπεί μια τέτοια απώλεια, καλό θα ήταν η επιλογή του νονού να γίνεται ιδιαίτερα προσεκτικά και με αυστηρά κριτήρια που θα εναρμονίζονται με τα ιδανικά του και όχι τη θέση του στην κοινωνία. Είναι ανακουφιστικό για τους γονείς να νιώθουν ότι ο νονός του παιδιού είναι ένας έμπιστος άνθρωπος με κοινές αξίες, ένα άτομο με ευαισθησίες που θα αγαπήσει πραγματικά το παιδί τους. Βέβαια, και εκείνοι, από την πλευρά τους, οφείλουν να περιγράψουν στον νονό τον ρόλο που του αναθέτουν επιλέγοντάς τον για «αναπληρωματικό γονιό» του παιδιού τους, πριν εκείνος δεσμευτεί να αναλάβει μία τέτοια ευθύνη, ώστε, αφού αντιληφθεί πόσο θεμελιώδης είναι αυτός ο θεσμός, να είναι σε θέση να κατανοήσει τις προσδοκίες τους. Επιπρόσθετα, αξίζει να επισημάνουμε ότι ο περιορισμός των επαφών σε γιορτές και ειδικές περιστάσεις αποτελεί ευθύνη τόσο των γονέων όσο και του νονού και είναι ιδιαίτερα προβληματικός οδηγώντας στη μετάδοση λανθασμένων μηνυμάτων στο παιδί. Η πραγματική έννοια του νονού δεν περιλαμβάνει απλώς το γεγονός της βάφτισης αλλά είναι πολύ βαθύτερη, οπότε οι ενήλικες και των δύο πλευρών πρέπει να είναι απόλυτα συνειδητοποιημένοι  ως προς την επιλογή που κάνουν, θέτοντας ως ύψιστο στόχο την προστασία της αγνής ψυχής του παιδιού σε κάθε περίσταση. 


 


 


 


 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X