Αρχική / Ψυχολογία / Αυτογνωσία / Eγωκεντρικοί και επιθετικοί άνθρωποι: Πώς πρέπει να τους φέρεσαι
Eγωκεντρικοί και επιθετικοί άνθρωποι: Πώς πρέπει να τους φέρεσαι  thumbnail

Στέφανος, αναγνώστης του boro.gr

Eγωκεντρικοί και επιθετικοί άνθρωποι: Πώς πρέπει να τους φέρεσαι

Θα ήθελα την συμβουλή σας σε ένα οικογενειακό μας πρόβλημα.  Πρόκειται για την μητέρα μου,{ ετών 70 } ,η οποία στο παρελθόν ,έχει  δημιουργήσει πολλά προβλήματα στην οικογένεια μας, με την αλλοπρόσαλλη και εριστική  εγωκεντρική συμπεριφορά της .Είναι εριστική και ανακαλύπτει συνεχώς αιτίες για να αψιμαχεί και να λογοφέρνει με άλλα άτομα του περιγύρου της, αλλά και με τους γείτονες της τους οποίους έχει υβρίσει χυδαία.


Έχει επισκεφτεί (πριν από 9 χρόνια περίπου) μαζί με τον πατέρα μου, ψυχίατρο ,η οποία της έδωσε αγωγή. Την ακολούθησε για ένα χρονικό διάστημα 4-5 μηνών κατά το οποίο ήταν ήρεμη ,αλλά επειδή κατά την γνώμη της, της προκαλούσαν κατατονία ,διέκοψε την αγωγή με αποτέλεσμα να επανέρθει στην πρότερα κατάσταση.


Εντωμεταξύ ο πατέρας μου, ο οποίος έλεγχε την κατάσταση της μέχρι ενός βαθμού, απεβίωσε και έτσι έμεινε μόνη της .


Όσο περνάνε τα χρόνια η συμπεριφορά της γίνεται όλο και χειρότερη. Της έχουμε προτείνει  εγώ και ο αδερφός μου, να επισκεφτεί πάλι ψυχολόγο αλλά δεν το δέχεται.


Φοβάμαι κάθε μέρα, μήπως παρεκτραπεί και δημιουργήσει κάποιο σοβαρό πρόβλημα σε κάποιον.


Θα ήθελα να μου προτείνεται τρόπους, για να αντιμετωπίσω αυτό το πρόβλημα.


 


Στο ερώτημά σας απαντά ο ψυχολόγος – Ομαδικός θεραπευτής Δημήτρης Κατσαρός 


 


Αγαπητέ αναγνώστη:

 

Νομίζω πως είστε εξαιρετικά εκνευρισμένος με τη μητέρα σας. Δίνετε την αίσθηση ότι προσπαθείτε να περιγράψετε αυτήν και το πρόβλημά της όμως αντ' αυτού μιλάτε περισσότερο για το δικό σας πρόβλημα μαζί της. Ίσως σας έχουν στεναχωρήσει πολύ οι τρόποι της. Για να μπορέσετε να διαχειριστείτε την κατάστασή της σαν άνθρωπο έχει λειτουργική σημασία να εξηγήσετε στον εαυτό σας τι σας ενοχλεί τόσο σε αυτήν, τι σας πικραίνει, τι σας κάνει να νιώθετε τόσο μεγάλη απόσταση. Αλλιώς δε θα καταφέρετε να αντιμετωπίσετε το πρόβλημά της χωρίς να νιώθετε το βάρος του μέσα στην ψυχή σας. Να νιώθετε δηλαδή την ματαιοπονία που αυτό επιφέρει. Επισκεφτείτε τη μητέρα σας, αν δε μένετε μαζί, και συζητήστε μαζί της. Αν δεν μπορείτε να κάνετε συζήτηση επειδή π.χ. παραείναι εγωκεντρική ή δεν ακούει τότε δείτε τι σημαίνει αυτό για σας. Δείτε τι σας προβληματίζει, δείτε πόσο παλιό είναι και προσπαθήστε να βρείτε εναλλακτική, μέσα από άλλους ανθρώπους. Ο θυμός που μένει είναι συνήθως ένας θυμός που ψάχνει λόγους για να μείνει. Οι ανάγκες καλύπτονται και με εναλλακτικούς τρόπους. Η επικοινωνία ίσως είναι μονόδρομος γιατί ο καθένας από σας έχει ένα μοναδικό ρόλο στη ζωή του άλλου. Είναι η μητέρα σας, είστε ο γιος της. Δείτε πόσο αδύναμη είναι τώρα πια. Αν αναλώνεται στο να προσπαθεί να στήσει μια εικόνα ελέγχου, επιβολής και καβγά τότε αυτό εγείρει μια ματαίωση, μια απογοήτευση αλλά οφείλει να καταδειχτεί σε αυτήν. Όχι με σκοπό να την πληγώσει, αλλά με σκοπό να τη βοηθήσει να οργανώσει αλλιώς το χρόνο και την ενέργειά της ώστε να ζει πιο ήρεμα και ει δυνατόν πιο αγαπητικά. Βοηθήστε την με το να είστε ειλικρινής αλλά όχι κακοπροαίρετος. Μη τη βοηθάτε όμως περισσότερο από όσο αντέχετε.

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X