Αρχική / More / Life stories / Γιώργος-Hρώ Κόβα: Από τα βασιλικά και κοσμικά δείπνα στην πώληση της έπαυλης στο Πόρτο Χέλι
Γιώργος-Hρώ Κόβα: Από τα βασιλικά και κοσμικά δείπνα στην πώληση της έπαυλης στο Πόρτο Χέλι       thumbnail

Γιώργος-Hρώ Κόβα: Από τα βασιλικά και κοσμικά δείπνα στην πώληση της έπαυλης στο Πόρτο Χέλι

Το όνομά του μαζί με αυτό της γυναίκας τους πρωταγωνιστούσε εδώ και χρόνια στις λίστες των υψηλών προσκεκλημένων σε δεξιώσεις εντός και εκτός Ελλάδος. Ήδη όμως πριν από μερικά χρόνια, η οικονομική κρίση "χτύπησε" και το ζευγάρι, μαζί βέβαια και με άλλα ηχηρά ονόματα του επιχειρηματικού κόσμου και όχι μόνο. Πώς όμως ξεκίνησαν όλα; Ήδη από τη δεκαετία του '80 αρχίζει η επιχειρηματική  δραστηριότητα του Γεώργιου Κόβα όταν πέτυχε μια μεγάλη συμφωνία συνεργασίας με τις εταιρείες του εξωτερικού Caterpillar και των μηχανών Diesel. Το 1976 ιδρύει τη ναυτιλιακή εταιρεία Natalca Shipping Co με έδρα τον Πειραιά, η οποία μάλιστα στα πλοία του στόλου της προτιμούσε κυρίως την ελληνική σημαία. Παράλληλα, είχε συνεργασία με την εταιρεία του πεθερού του, βιομήχανου Βετόπουλου, που κατασκεύαζε τα ξυραφάκια «Aston». Άργότερα, η ΒΙΟΛΕΞ "παντρεύεται" με την εταιρεία Bic και φέρνει στην Ελλάδα τα καλσόν και τους αναπτήρες, ενώ τα πασίγνωστα ξυραφάκια μιας χρήσης, αφορμή για να γίνει η συμφωνία με την γαλλική BIC λόγω της καινοτομίας τους και του ισχυρού ονόματος της εταιρείας, εξάγονται πλέον σε όλον τον κόσμο.Η εταιρείες πωλούνται έναντι πάρα πολλών χρημάτων και η οικογένεια φαίνεται ότι στρεφεται και σε άλλους κλάδους επιχειρηματικά. Μεγάλο μερίδιο της επιτυχία έχει και ο Γιώργος Κόβας, ο οποίος μαζί με τον πεθερό του, όπως υποστηρίζουν επιχειρηματικοί κύκλοι, ανέκαθεν αποτελούσαν ισχυρό δίδυμο στο να κλείνουν συμφωνίες σε Ελλάδα και εξωτερικό. Όταν τα πράγματα άρχισαν να μην είναι τόσο ευνοϊκά για την οικογένεια Κόβα, το επίκεντρο του ενδιαφέροντος έπεσε στην ΕΛΤΡΑΚ, τον δικό τους όμιλο που δραστηριοποιείται στις κατασκευές και στα χωματουργικά μηχανήματα. Η εταιρεία βελτίωσε τις επιδόσεις της όμως και πάλι το 2013 βγήκε ζημιογόνα. με τις τραπεζικές υποχρεώσεις να φτάνουν τα 23,5 εκατ. ευρώ. Ο Γιώργος Κόβας, τότε μαζί με την κόρη του και διευθύνουσα σύμβουλο της ΕΛΤΡΑΚ, Νατάσα Κόβα- Kneiss, είχαν πραγματοποιήσει συναντήσεις με υπουργούς της κυβέρνησης θέλοντας να ενημερωθούν για το μέλλον των μεγάλων έργων υποδομών από τα οποία εξαρτάται εν πολλοίς η βιωσιμότητα των επιχειρηματικών τους σχεδίων.


Η εταιρεία δε σταμάτησε παρόλα αυτά να δίνει το παρών και σε άλλες δραστηρίοτητες όπως έργων της ΔΕΗ και φορέων του δημοσίου. Όμως, τα προβλημάτα της εταιρείας συνεχίστηκαν και εκτός ελλαδικού χώρου μιας και τα έργα που έχει υποστηρίξει στα Βαλκάνια επίσης αργοπορούσαν. Και όχι μόνο αυτό, αλλά το όνομα του Γιώργου Κόβα είχε συμπεριληφθεί στην περίφημη υπόθεση Μέιντοφ, εφόσον υπήρξε ένα από τα θύματα της απάτης του Αμερικανού χρηματιστή με αποτέλεσμα να χάσει πολλά εκατομμύρια ευρώ στα «τοξικά» ομόλογα που ο Μέιντοφ προωθούσε. Σύμφωνα με ανθρώπους του στενού του οικογενειακού κύκλου, η ζημία ήταν μεγάλη με αποτέλεσμα πλέον κάθε επιχειρηματική κίνηση να μελετάται με απόλυτη ακρίβεια. 


Απόρροια της κρίσης θεωρείται και το πωλητήριο που έβαλε από τον Αύγουστο του 2012 στο κατάλυμα των 2.000 τ.μ. με τα 27 στρέμματα κήπο στο Πόρτο Χέλι. Η έπαυλη έχει 14 δωμάτια, γήπεδο τέννις, εκκλησία, beach house σε απόσταση αναπνοής από την θάλασσα, πισίνες, σαλόνια αποικιακού στυλ και ξενώνες. Μάλιστα, η αρχική του τιμή ήταν 50 εκατ. ευρώ.Η τελική πώληση έμεινε μόλις στα 15 εκατ. ευρώ και η έπαυλη πέρασε στα χέρια του Αλέκου Γουλανδρή ενώ είχαν προηγηθεί συζητήσεις με Λιβανέζους και Ρώσους ενδιαφερόμενους. Ο αστικός μύθος λέει ότι όλα τα κτίσματα του κτήματος Κόβα ακολουθούν τους κανόνες του φενγκ σούι και ότι τους κήπους του -εκτός από τα ελληνικά φυτά- θα βρει κανείς σπάνια λουλούδια τα οποία μεταφέρθηκαν από τη μακρινή Ασία. Μια άλλη ιστορία ήθελε την Ηρώ Κόβα να αλλάζει την χοντρή  άμμο της ιδιωτικής τους παραλίας, με τύπου πούδρα άμμο που μεταφέρθηκε σε ειδικά φορτηγά πλοία από τις Μαλδίβες.
Στον γάμο του πρίγκιπα Νικόλαου, ο οποίος έγινε κιόλας στο Πόρτο Χέλι, η Ηρώ Κόβα, λόγω της φιλίας της με την τέως βασιλική οικογένεια της Ελλάδας, άνοιξε διάπλατα τις πόρτες της κατοικίας της για να υποδεχτεί τα μέλη άλλων βασιλικών οίκων της Ευρώπης. Και όχι μόνο αυτός, μιας και ο διάδοχος του ολλανδικού θρόνου, εκστασιασμένος από τις ομορφιές της περιοχής, απέκτησε λίγο καιρό μετά το δικό του οίκημα στην περιοχή. Με άλλα λόγια, η οικογένεια Κόβα είχε εκτινάξει τη δημοτικότητα της περιοχής στα ύψη. Η γυναίκα του, που ήδη από μικρή ηλικία βρισκόταν μέσα στις βασιλικές αυλές λόγω και της αριστοκρατικής της καταγωγής, έχει έντονη φιλανθρωπική δράση. Ήταν παντρεμένη με τον εφοπλιστή Νίκο Βερνίκο, όμως ο γάμος τους κράτησε λίγο. Παντρέυεται τον Γιώργο Κόβα και αποκτούν δύο κορίτσια. Αν και αρχικά ήταν μόνιμοι κάτοικοι Λονδίνου, ο θάνατος του πατέρα Βετόπουλου σηματοδοτεί την επιστροφή του ζευγαριού στην Ελλάδα. Επιστρέφοντας στη χώρα μας η Ηρώ Κόβα ασχολείται με την ανατροφή των παιδιών της, Νατάσας και Ιζαμπέλας, ενώ επεκτείνει τις δραστηριότητές της και στον χώρο της μόδας, αποκτώντας την αντιπροσωπία γνωστών οίκων όπως ο Ralph Lauren. Το ζεύγος Κόβα είναι ιδιαίτερα κοινωνικό, καθώς διοργανώνει κλειστά δείπνα με λιγοστούς φίλους του στην καλόγουστη κατοικία του στο Παλαιό Ψυχικό. Το 2000 στο περίφημο «Cipriani» της Νέας Υόρκης Γιώργος και Ηρώ Κόβα παραθέτουν δεξίωση γάμου για την κόρη τους Νατάσα με τον δικηγόρο Ράιαν Νέις, ενώ λίγο καιρό μετά, στο κτήμα τους στο Πόρτο Χέλι διοργανώνουν γαμήλιο γλέντι για την κόρη τους Ιζαμπέλα, η οποία έδινε όρκους αιώνιας αγάπης με τον επιχειρηματία Νικόλα Λιαναντωνάκη.


 


Η Ηρώ Κόβα πάντως, που είναι και αντιπρόεδρος της ΕΛΕΠΑΠ, διατηρεί στενές σχέσεις με την γαλαζοαίματη Ευρώπη και πολλές φορές έχει παραβρεθεί σε κοσμικά γκαλά στις σημαντικότερες ευρωπαϊκές αυλές. Από τα καλέσματα των Κόβα δεν λείπουν και άλλα ηχηρά ονόματα, όπως μέλη των οικογενειών Λιβανού, Βαρδινογιάννη, Βερνίκου κ.α.X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X