Εμφανίζονται αλλεργίες τον χειμώνα;

Η κυρία Καλλιόπη Κόντου – Φίλη, αλλεργιολόγος, μας εξηγεί πώς προκαλούνται οι αλλεργίες και πότε εμφανίζονται.

Τι είναι αλλεργία;

Είναι μια αντίδραση υπερβολικής ευαισθησίας του οργανισμού (του αμυντικού μας συστήματος, δηλ. του ανοσοποιητικού) έναντι ξένων προς τον οργανισμό ουσιών, που ονομάζονται αλλεργιογόνα.

Πώς προκαλείται η αλλεργία;

Συνήθως  υπάρχει κληρονομική προδιάθεση, δηλ. τα κατάλληλα γονίδια. Κατά κανόνα, γονείς ή άλλοι εξ αίματος συγγενείς πάσχουν από αλλεργία, χωρίς αυτό να είναι απαραίτητη προϋπόθεση. Κάποια στιγμή στη διάρκεια της ζωής του ατόμου -όταν συντρέξουν και άλλοι παράγοντες- μπορεί να προκληθεί ευαισθητοποίηση σε κάποιο περιβαλλοντικό αλλεργιογόνο και να εκδηλωθεί η αλλεργική νόσος.

Ποια είναι τα πιο συνηθισμένα αλλεργικά νοσήματα;

Οι πιο συχνές αλλεργικές παθήσεις είναι αυτές στις οποίες συμμετέχει η ανοσοσφαιρίνη Ε και ονομάζονται ατοπικές. Η ατοπική αλλεργία προσβάλλει πιο συχνά το αναπνευστικό σύστημα, προκαλώντας αλλεργική ρινίτιδα (μύτη ή ανώτερο αναπνευστικό) με ή χωρίς επιπεφυκίτιδα (μάτια) και άσθμα (βρόγχοι ή κατώτερο αναπνευστικό), που ταλαιπωρούν τουλάχιστον το 20%-25% του γενικού πληθυσμού, ενώ σε νεαρούς ενήλικες και παιδιά το ποσοστό αυξάνεται σημαντικά. Τέλος, στα ατοπικά άτομα η αλλεργία δυνατόν να εκδηλωθεί και στο δέρμα ως ατοπική δερματίτιδα (αλλεργικό έκζεμα).

Πώς εκδηλώνεται η αναπνευστική αλλεργία;

Αλλεργική ρινίτιδα: κνησμός (φαγούρα) στη μύτη, αυτιά, στοματική κοιλότητα ιδιαίτερα υπερώα ή/και φάρυγγα, φτερνίσματα, ρινική καταρροή, απόφραξη (μπούκωμα μύτης) και  σπανιότερα βάρος στο κεφάλι ή πόνο (κεφαλαλγία).

Αλλεργική επιπεφυκίτιδα: ερεθισμός (κοκκίνισμα, κνησμός ή/και οίδημα οφθαλμών), φωτοφοβία, δακρύρροια.

Αλλεργικό άσθμα: βήχας, αίσθημα περίσφιξης στο στήθος, σφύριγμα ή «βράσιμο» στην αναπνοή (γατάκια) και δύσπνοια. Στα ασθματικά άτομα συχνά συνυπάρχει ή έχει προηγηθεί ρινίτιδα.

Τι προκαλεί τις αλλεργίες;

Τις προκαλούν τα αλλεργιογόνα που αιωρούνται στον ατμοσφαιρικό αέρα, δηλ. οι γύρεις φυτών (όσων η μεταφορά γίνεται με τον άνεμο και όχι με έντομα ή άλλα έμβια όντα) και τα σπόρια των μυκήτων (μούχλα). Επίσης, αλλεργιογόνα υπάρχουν άφθονα στο ενδο-οικιακό περιβάλλον, τα ακάρεα και τα επιθήλια ζώων, ακόμη και μικρότερων απρόσκλητων «επισκεπτών», π.χ. κατσαρίδες. Συμβάλλουν όμως και τα αλλεργιογόνα του ατμοσφαιρικού αέρα, που εισέρχονται στα σπίτια από ανοιχτά παράθυρα και πόρτες.

Έχουν εποχή οι αλλεργίες;

Η αναπνευστική αλλεργία στη χώρα μας είναι κυρίως ανοιξιάτικη, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι δεν εμφανίζεται και άλλες εποχές.

Ακόμη και τώρα, στην καρδιά του χειμώνα, εκδηλώνονται αλλεργίες από γύρεις, αφού τα κυπαρίσσια ανθίζουν αυτή την εποχή. Το κυπαρίσσι  Άρκευθος ή Α(β)όρατος βρίσκεται σε ανθοφορία από το Νοέμβριο και το Μεσογειακό Κυπαρίσσι (ή αειθαλές) από Δεκέμβριο έως τέλη Φεβρουαρίου, αναλόγως του υψομέτρου. Αργότερα, εμφανίζονται οι γύρεις πολλών εισαγόμενων κυπαρισσίδων, που μεγιστοποιούν το πρόβλημα στην καρδιά της άνοιξης.

Σχετικά άρθρα