Αρχική / Σεξ / Άνδρας / Το καλύτερο sex είναι με τον ex;
Το καλύτερο sex είναι με τον ex; thumbnail

Το καλύτερο sex είναι με τον ex;


Γράφει η Ξένια Ντώνη 
Ψυχολόγος (MSC)
Συνεργάτης Ελληνικού Σεξολογικού Ινστιτούτου


Μαζί με την αύξηση των χωρισμών και των διαζυγίων στη σύγχρονη κοινωνία, παρατηρείται μια αύξηση στην αναζήτηση ερωτικών επαφών με τους πρώην συντρόφους. Σύμφωνα με τον καθηγητή Φιλοσοφίας του Παν/μιου της Haifa, Aaron Ben Zeév η αναζήτηση για τους πρώην συντρόφους φαίνεται να αυξάνεται στο μέλλον και την αποδίδει σε δύο βασικούς λόγους: έναν ουσιαστικό και έναν τεχνικό.


Ο ουσιαστικός λόγος αφορά στην αξία της νοσταλγίας, της οποίας η εξιδανίκευση του παρελθόντος αποτελεί ένα σημαντικό στοιχείο έλξης. Ο τεχνικός λόγος αναφέρεται στο γεγονός ότι στις μέρες μας είναι πλέον εύκολο να εντοπίζεις και να κρατάς επαφή με κάποιον. 
Η νοσταλγία μπορεί να χαρακτηριστεί ως μια συναισθηματική λαχτάρα για το παρελθόν, συχνά σε μια εξιδανικευμένη μορφή. Ο όρος νοσταλγία – ο οποίος συχνά συνδέεται με τον όρο μελαγχολία- αναφέρεται συνήθως στις ‘καλές παλιές ημέρες’ τις οποίες ανακαλούμε στη μνήμη μας σε μια εξιδανικευμένη μορφή. Αυτή η λαχτάρα έχει μια ουτοπική διάσταση λόγω του σημαντικού ρόλου που παίζει η φαντασία σε αυτή. Επομένως μπορεί να αναφέρεται σε παρελθοντικές καταστάσεις που πλέον δεν υπάρχουν ή ακόμα και σε καταστάσεις που δεν υπήρξαν ποτέ. Έτσι η νοσταλγία μπορεί να είναι μια εικονική πραγματικότητα που δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί. Με αυτή την έννοια, η νοσταλγία δεν αναφέρεται μόνο στο παρελθόν, αλλά μπορεί να απευθύνεται στο μέλλον ή και στο παρόν. 
Η νοσταλγία όμως εξυπηρετεί ένα σημαντικό σκοπό. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα των Constantine Sedikides (2008) όπως δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Current Directions in Psychological Science, η νοσταλγία είναι ένα θετικό, κοινωνικό και σχετικό με τον εαυτό συναίσθημα που εξυπηρετεί βασικές ψυχολογικές λειτουργίες. Οι νοσταλγικές αφηγήσεις αντανακλούν περισσότερο το θετικό παρά το αρνητικό συναίσθημα, βάζουν τον εαυτό στο ρόλο του πρωταγωνιστή και είναι ενσωματωμένες στο κοινωνικό πλαίσιο. Η νοσταλγία συνήθως εκλύεται από δυσφοριακές καταστάσεις όπως αρνητική διάθεση και μοναξιά και φαίνεται να αποτελεί ένα σημαντικό γνωσιακό μηχανισμό αντιμετώπισης του υπαρξιακού άγχους της μοναξιάς και των αρνητικών συναισθημάτων που επιφέρει ο κοινωνικός αποκλεισμός. 
Επομένως η εξιδανίκευση του παρελθόντος και η σιγουριά της προσέγγισης ενός οικείου ανθρώπου προσφέρουν σημαντικά ψυχολογικά oφέλη. Αρκετοί άνθρωποι έχουν προσπαθήσει να εντοπίσουν τους πρώην αγαπημένους τους με την ελπίδα να αναζωπυρώσουν κάτι από τα παλιά τους συναισθήματα. Με το πέρασμα του χρόνου, η μνήμη τους μπορεί να ενισχύσει την αγάπη τους για αυτούς, κάνοντας τη σχέση να φαίνεται καλύτερη από ό,τι πιθανόν να ήταν. Αυτό ενισχύει την πεποίθηση ότι αυτή τη φορά η σχέση μπορεί να πετύχει αφού όλα έχουν αλλάξει. Όντας εξοικειωμένος με τον άνθρωπο που επιθυμεί, κάνει την αναζήτηση ακόμα πιο ‘νόμιμη’ και παρέχει ένα είδος προφύλαξης σε περίπτωση αποτυχίας. 
Όμως μετά τον ενθουσιασμό της επανένωσης, οι δυσκολίες του παρελθόντος επανέρχονται. Οι άνθρωποι δύσκολα αλλάζουν ουσιαστικά και τα προβλήματα του παρελθόντος έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανιστούν στο μέλλον. 
Ωστόσο υπάρχει και η άλλη άποψη σύμφωνα με την οποία μεγαλώνοντας και αποκτώντας περισσότερη εμπειρία στις ερωτικές σχέσεις μπορεί να επιφέρει κάποια αλλαγή στις παρούσες καταστάσεις και να διευρύνει τα περιθώρια επιτυχίας στην επανένωση με τον πρώην. Μερικές φορές η αποτυχία μιας παρελθοντικής σχέσης μπορεί να μην ήταν αποτέλεσμα ασυμβατότητας χαρακτήρων ή έλλειψης αγάπης, αλλά αποτέλεσμα αρνητικών εξωτερικών παραγόντων που πλέον δεν υπάρχουν. 
«Το να γυρίζεις σε μια παλιά σχέση έχει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα» δηλώνει η καθηγήτρια του Παν/μιου Georgia State, Patricia Dixon. Μερικές φορές μπορεί να είναι μια θετική κίνηση, αφού μετά το χωρισμό μερικοί άνθρωποι συνειδητοποιούν ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο χάλια όσο αρχικά είχαν σκεφτεί. Ωστόσο δεν είναι όλες οι επανασυνδέσεις ρόδινες. 
Όσοι θεραπευτές ασχολούνται με τα προβλήματα σχέσεων, προειδοποιούν ότι, πριν ξαναμπλέξεις με τον πρώην, θα πρέπει να αποφασίσεις αν οι προθέσεις και των δύο είναι αληθινές. Από όλα τα ερωτικά παιχνίδια που παίζονται στα ζευγάρια το ‘χωρίζουμε για να τα ξαναβρούμε μπορεί να είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα, ειδικά αν το ζευγάρι ενδιαφέρεται περισσότερο στο να απολαμβάνει την περίοδο μέλιτος (περισσότερη προσοχή και έντονη σεξουαλική ζωή, δώρα, κ.λπ) από το να εστιάζει σε θέματα που χρειάζονται επίλυση. 
Από την άλλη πλευρά αυτό δεν σημαίνει ότι κάθε σχέση που πεθαίνει αξίζει και την υποστήριξη της επιβίωσης. Ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να ‘ξεζουμίζουν’ τους εραστές τους μέχρι να βρουν κάτι άλλο. Αν η καινούργια σχέση δεν δουλέψει, επιστρέφουν στη προηγούμενη. Άλλοι τελειώνουν τις σχέσεις τους με ιδιόμορφο τρόπο και αργότερα επιστρέφουν στον πληγωμένο σύντροφό τους για να τον/την εμποδίσουν να μην βρει κάποιον άλλον. 
Υπάρχουν και άλλοι που εμπλέκονται σε αλληλοεξαρτημένες σχέσεις; Σε αυτές τις σχέσεις, ένας σύντροφος αφήνει τη σχέση, αλλά τελικά επιστρέφει από την επιθυμία του να αισθάνεται αναγκαίος στον άλλον. Αυτή η επανασύνδεση είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη όταν μέσα στο ζευγάρι υπάρχει χρήση ουσιών ή βίας. Τις περισσότερες φορές αυτοί οι εραστές αισθάνονται ότι είναι πιο εύκολο να κρατούνται από αυτή τη δυσλειτουργική σχέση παρά να προχωρήσουν να βρουν κάποιον άλλον. 
Το σεξ με τον πρώην είναι ελκυστικό για πολλούς λόγους. Υπάρχει μια κοινή ιστορία και επομένως ένα είδος οικειότητας που μοιράζονται οι εραστές, η οποία βοηθάει σημαντικά τη σεξουαλική δραστηριότητα. Οι σύντροφοι γνωρίζουν καλά το ‘δικό τους κώδικα επικοινωνίας’ κατά τη σεξουαλική επαφή και αυτή η αμεσότητα στην επικοινωνία βοηθάει τη σεξουαλική συμπεριφορά.

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X