Οι πιο συχνές παιδικές δερματικές παθήσεις;

Το παιδικό δέρμα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο στην εμφάνιση δερματικών παθήσεων. Ποιες όμως είναι οι ποιο συνηθισμένες παιδικές δερματικές παθήσεις;  Από ποια ηλικία εμφανίζονται; Πώς θα τις αναγνωρίσω και πότε πρέπει να ανησυχήσω; Τις απαντήσεις στα ερωτήματα σας  δίνει η δερματολόγος, Πηνελόπη Τυμπανίδη.

 

Θα πρέπει πρώτα απ’ όλα να διαχωρίσουμε τις δερματικές παθήσεις των νεογνών από εκείνες της πρώτης παιδικής ηλικίας. Οι πιο συνήθεις δερματικές παθήσεις των νεογνών διαχωρίζονται σε συγγενείς εκείνες δηλαδή που υπάρχουν κατά τη γέννηση και επίκτητες που το νεογνό αποκτά στην πορεία. 

.-Πώς θα τις ξεχωρίσετε;

Οι συγγενείς δερματοπάθειες των νεογνών μπορεί να είναι μελαχρωματικές παρουσιάζονται συνήθως ως καφέ κηλίδες ή κόκκινες και μωβ όταν αφορούν αγγειωματώδεις βλάβες, όπως τα αιμαγγειώματα.

-Είναι επικίνδυνες

Οι μελαχρωματικές συγγενείς βλάβες είναι καλοήθεις σχεδόν πάντα, και ακολουθούν την ανάπτυξη του παιδιού.

Οι αγγειωματώδεις συγγενείς βλάβες, έχουν διάφορες κλινικές μορφές. Μπορεί να είναι επίπεδες σαν μια ροζ-κόκκινη κηλίδα στο πρόσωπο η στον κορμό  λιγότερο συχνά στα άκρα  Τα επίπεδα συγγενή αιμαγγειώματα συνήθως αυτοπεριορίζονται τα πρώτα 2 χρονιά της ζωής οπότε το μονό που κάνουμε οι δερματολόγοι είναι να καθησυχάζουμε  τους γονείς.  Εάν τα αιμαγγειώματα δεν είναι επίπεδα τότε τα παρακολουθούμε και εάν χρειαστεί επεμβαίνουμε με θεραπείες laser μετά το 3ο έτος της ζωής  Εάν ένα νεογνό παρουσιάζει πολλαπλά αιμαγγειώματα χρήζει περαιτέρω εξετάσεων που θα αναλάβουν οι ειδικοί παιδίατροι.

– Οι πιο συνηθισμένες παιδικές δερματικές παθήσεις στην πρώτη παιδική ηλικία;

Η πιο συνήθης δερματοπάθεια αυτής της ηλικίας είναι η ατοπία ή αλλιώς το έκζεμα  Οι κλινικές εκδηλώσεις ποικίλουν από απλή ξηροδερμία έως και  εξανθήματα διάχυτα στον κορμό και στα άκρα  κυρίως πίσω από τα γόνατα και τους αγκωνές. Συνήθως υπάρχει οικογενειακό ιστορικό στην εμφάνιση αυτής της δερματοπάθειας.

Καλό είναι να συμβουλευτείτε τον δερματολόγο σε περίπτωση που το παιδί σας παρουσιάσει έστω και ήπιας μορφής ατοπικό έκζεμα  καθ’ ότι πρέπει να δοθούν οδηγίες για το πως εντάξουν στις καθημερινές συνήθειες την πρόληψη η αντιμετώπιση των εκάστοτε εξάρσεων.

Πολύ συνήθης ιογενής λοίμωξη κατά τη σχολική ηλικία αποτελεί η μολυσματική τέρμινθος (molluscum contagiosum). Οι αλλοιώσεις είναι πολλαπλές σαν «σπυράκια» στο χρώμα του δέρματος, και συνήθως αυτοπεριορίζονται μετά από μερικές εβδομάδες. Σε πολλές περιπτώσεις μπορεί όμως να κρατήσει για πολλούς μήνες και τότε επιβάλλεται η  εξέταση από ειδικό δερματολόγο.

Οι εξανθηματικές ιογενείς ασθένειες όπως η ανεμοβλογιά ή η ιλαρά  είναι αρκετά συνήθεις στη σχολική ηλικία. Προειδοποιητικά σημάδια όπως εξάνθημα με πυρετό και αίσθημα κακουχίας θα πρέπει να σας ανησυχήσουν και να συμβουλευτείτε άμεσα τον παιδίατρο ή τον δερματολόγο.

Σχετικά άρθρα