Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Ζευγάρι Σύρων γιατρών προσφύγων: Η αγάπη μάς κράτησε ζωντανούς στο ταξίδι του θανάτου
Ζευγάρι Σύρων γιατρών προσφύγων: Η αγάπη μάς κράτησε ζωντανούς στο ταξίδι του θανάτου thumbnail

Ζευγάρι Σύρων γιατρών προσφύγων: Η αγάπη μάς κράτησε ζωντανούς στο ταξίδι του θανάτου

Ο έρωτας νικάει τα πάντα γύρω του. Τον ξεριζωμό και τον θάνατο, την απόγνωση, την πείνα, την αβεβαιότητα, την κούραση και τον φόβο…
Αυτό το ζευγάρι γιατρών από τη Συρία, η 26χρονη Αλάα Αλσάλχα και ο 31χρονος Φιράς Ταμπάσα, η ιστορία της προσφυγιάς τους, σε κάνουν όχι μόνο να δακρύζεις αλλά να συνειδητοποιείς το μεγαλείο της ζωής. Η δική τους ιστορία δεν ξεθωριάζει, δεν φτιασιδώνεται, είναι τόσο αληθινή όσο και η αγάπη τους.


Ο πόλεμος τους στέρησε ό,τι πολυτιμότερο είχαν. Γονείς, αγαπημένα πρόσωπα, φίλους, σπίτι, πατρίδα. Περπάτησαν αποστάσεις που ανθρώπινο μάτι δεν βλέπει. Μπήκαν σε μισοτρύπιες σχεδίες και πέρασαν τη θάλασσα σ' έναν ομαδικό, φοβερό ξενιτεμό.


Κοιμήθηκαν αποβραδίς νοικοκυραίοι στον τόπο τους και ξύπνησαν φυγάδες, θαλασσοπόροι, άστεγοι, σε μια… δανεική σκηνή στον Πειραιά. Εφθασαν πριν από έναν μήνα στην Ελλάδα και η πύλη Ε2 στο λιμάνι έγινε το προσωπικό τους καταφύγιο.


Οταν ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά και συγκεκριμένα ο πρόεδρός του, Νίκος Πλατανησιώτης, έμαθε ότι είναι γιατροί από τη Συρία, χωρίς δεύτερη σκέψη τούς πήρε μαζί του, τους προσέφερε στέγη σε ξενοδοχείο σε μία από τις πιο όμορφες συνοικίες της περιοχής, την Καστέλα, και σήμερα πλέον προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους βοηθώντας άλλους συμπατριώτες τους.


 

Ο Φιράς είναι οφθαλμίατρος, ο οποίος μάλιστα είχε δικό του ιατρείο στη Συρία, και η Αλάα δερματολόγος, αλλά δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει την ειδικότητά της στο νοσοκομείο όπου εργαζόταν εξαιτίας του πολέμου.


 


Ο αδελφός


 
Η αγάπη μάς κράτησε ζωντανούς στο ταξίδι του θανάτουΜαζί με το νιόπαντρο ζευγάρι, αφού όπως μας αποκάλυψε η Αλάα πριν από τρεις μήνες παντρεύτηκαν, βρίσκεται και ο αδελφός της 26χρονης, ο Αχμάντ, ο οποίος ήταν στο 4ο έτος της Ιατρικής.


 


«Οι Έλληνες είναι υπέροχοι άνθρωποι. Μας αγκάλιασαν αμέσως και αυτό δεν θα το ξεχάσουμε ποτέ», αναφέρει συγκινημένη η Αλάα.


Το ζευγάρι ζούσε στην επαρχία Νταράα στη νότια Συρία. Με τον πόλεμο το σπίτι τους καταστράφηκε και αναγκάστηκαν να νοικιάσουν σπίτι και να μείνουν σ' αυτό για ένα μικρό χρονικό διάστημα. «Με τον σύζυγό μου είχαμε μια όμορφη ζωή. Κάναμε τόσα όνειρα. Θέλαμε να φτιάξουμε τη δική μας οικογένεια, να αποκτήσουμε παιδιά και να μείνουμε στην πατρίδα μας.


Οι γονείς μας στερήθηκαν πολλά πράγματα για να μας σπουδάσουν και σήμερα γίναμε ζητιάνοι. Σε ένα σακίδιο χωρέσαμε τα λιγοστά μας ρούχα, τις αναμνήσεις μας, και φύγαμε. Μπορεί όλα να καταστράφηκαν στη Συρία, αλλά μαζί με τον σύζυγό μου δεν χάσαμε ποτέ την ελπίδα μας. Η αγάπη μάς κράτησε ζωντανούς, ακόμη και στο ταξίδι… του θανάτου που κάναμε, αναζητώντας τη δική μας Γη της Επαγγελίας, τη Γερμανία, για να έχουμε μια δεύτερη ευκαιρία στη ζωή», προσθέτει η Αλάα, με καταγωγή από τη Χομς της Συρίας.


Το ερωτευμένο ζευγάρι των γιατρών αν και βρίσκεται έναν μήνα στην Ελλάδα προσπαθεί να βρει τον βηματισμό του. Ωστόσο δεν είναι και τόσο εύκολο. «Οταν φύγαμε από τη Συρία γνωρίζαμε ότι τα σύνορα είναι ανοιχτά», μας εξηγεί ο Φιράς. Ο πατέρας του ήταν έμπορος ενδυμάτων στη Συρία -εκεί ζουν ακόμη και σήμερα-, έχει έναν αδελφό που σπουδάζει Οικονομικά και άλλον έναν που κατάφερε να φτάσει στη Γερμανία.Η Αλάα και ο Φιράς, φορώντας τα σωσίβιά τους, μετά το ταξίδι του… θανάτου, όπως το χαρακτηρίζουν οι ίδιοι, όταν έφτασαν στο νησί της Χίου.Η Αλάα και ο Φιράς, φορώντας τα σωσίβιά τους, μετά το ταξίδι του… θανάτου, όπως το χαρακτηρίζουν οι ίδιοι, όταν έφτασαν στο νησί της Χίου.Εγκλωβισμός
«Αυτήν τη στιγμή έχουμε εγκλωβιστεί στην Ελλάδα, ενώ υπάρχουν κάποιοι συγγενείς μας στη Γερμανία και μας περιμένουν για να μας βοηθήσουν να κάνουμε μια νέα αρχή. Επειδή είμαστε γιατροί ελπίζουμε ότι θα μας δεχθούν».


Οταν τον ρωτάμε για το πώς έφτασαν στη χώρα μας, τα μάτια του βουρκώνουν. Φωνάζει τη λέξη «θάνατος» και μας δείχνει φωτογραφίες από τα σωσίβια που φορούσαν αυτός και η γυναίκα του.


«Μια βδομάδα περπατούσαμε, με λιγοστά τρόφιμα και νερό. Από τη Συρία φτάσαμε στη Σμύρνη και μετά στο νησί της Χίου. Μπήκαμε σε μια βάρκα μαζί με σαράντα άτομα, πληρώνοντας στους διακινητές 700 δολάρια ο καθένας μας. Στη Χίο μείναμε μία εβδομάδα και στη συνέχεια το επόμενο σπίτι μας ήταν το λιμάνι του Πειραιά. Η πατρίδα μας ήταν όμορφη, οι άνθρωποι έντιμοι, δεν ήμασταν πλούσιοι αλλά ήμασταν ευτυχισμένοι. Φύγαμε γιατί δεν είχαμε άλλη επιλογή. Η αλληλεγγύη και η αγάπη που μας έχουν δείξει οι Ελληνες είναι συγκινητική», καταλήγει.


 


ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑ
«Υιοθέτησε» τέσσερις γιατρούς από τη Συρία

Ο 31χρονος Φιράς Ταμπάσα, οφθαλμίατρος, είχε το δικό του ιατρείο στη Συρία


Ο 31χρονος Φιράς Ταμπάσα, οφθαλμίατρος, είχε το δικό του ιατρείο στη ΣυρίαΟ Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά «υιοθέτησε» από την πρώτη στιγμή το ζευγάρι των γιατρών από τη Συρία, καθώς και τον αδελφό της Αλάα Αλσάλχα, τον Αχμάντ. Και όχι μόνο…


«Στην αρχή εμφανίστηκε ο 31χρονος Φιράς στο ιατρείο για να μας ζητήσει φάρμακα για κάποιον συμπατριώτη του που βρισκόταν στη διπλανή σκηνή και τότε μας αποκάλυψε ότι είναι γιατρός», αναφέρει ο κ. Νίκος Πλατανησιώτης, πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά.


«Αυτό λοιπόν μας έδωσε το έναυσμα να στείλουμε τους διερμηνείς που είχαμε και να μάθουμε την ιστορία τους, αλλά να βρούμε και άλλους δυο γιατρούς, έναν παιδίατρο και έναν γενικής ιατρικής, επίσης από τη Συρία. Θεωρήσαμε αδιανόητο να υπάρχουν συνάδελφοί μας και να ζουν μέσα στις σκηνές.


Ολους τους μεταφέραμε με έξοδα του Ιατρικού Συλλόγου σε ένα ξενοδοχείο, ώστε να μένουν σε ανθρώπινες συνθήκες. Τέσσερις γιατροί μαζί με τα μέλη της οικογένειάς τους βοηθάμε αυτήν τη στιγμή. Μάλιστα είχαν και τις ιατρικές ταυτότητες μαζί τους. Γνωρίζουν την κουλτούρα και τη γλώσσα του λαού τους και αυτό βοηθάει πολύ.


 Ο Ν. Πλατανησιώτης


Ο Ν. ΠλατανησιώτηςΣτον Πειραιά έχουμε έναν πληθυσμό που κυμαίνεται από 4.000 έως 6.000! Οπως καταλαβαίνετε, πρόκειται για μια μικρή πόλη, οπότε ιατρικά και φαρμακευτικά πρέπει να αντιμετωπίσουμε όλους αυτούς τους ανθρώπους. Θεραπεύοντάς τους, βοηθάμε τον δικό μας πληθυσμό γιατί μειώνουμε την οποιαδήποτε εξάπλωση ασθενειών αλλά και οι πρόσφυγες είναι πιο ήρεμοι. Βλέπουν ότι κάποιος τους φροντίζει, τους νοιάζεται.


 


 


Πηγή: ethnos.gr

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X