Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Κατάσχεση-ρεκόρ νοθευμένων τροφίμων και ποτών
Κατάσχεση-ρεκόρ νοθευμένων τροφίμων και ποτών thumbnail

Κατάσχεση-ρεκόρ νοθευμένων τροφίμων και ποτών

Περισσότεροι από 10.000 τόνους και πάνω από 1 εκατ. λίτρα επικίνδυνα, αλλοιωμένα και νοθευμένα τρόφιμα και ποτά κατασχέθηκαν σε επιχειρήσεις που έλαβαν χώρα σε 57 κράτη, σε μια συντονισμένη πρωτοβουλία των Interpol και Europol, για την προστασία της δημόσιας υγείας και ασφάλειας. 


Για την επιχείρηση Opson V -όπως ονομάστηκε- συνεργάστηκαν δυνάμεις της αστυνομίας, τελωνειακοί, κρατικοί ρυθμιστικοί φορείς και εταιρείες ιδιωτικού τομέα, ενώ έγιναν έλεγχοι σε καταστήματα, αγορές, αεροδρόμια, λιμάνια και βιομηχανικές περιοχές, στο χρονικό διάστημα μεταξύ του Νοεμβρίου του 2015 και του Φεβρουαρίου του 2016. Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκε μία σειρά από συλλήψεις σε όλο τον κόσμο.


 

Οι έρευνες συνεχίζονται, καθώς, μεταξύ των στόχων της επιχείρησης, είναι ο εντοπισμός και η διάλυση των οργανωμένων εγκληματικών δικτύων που βρίσκονται πίσω από τη διακίνηση των νοθευμένων και παραποιημένων προϊόντων, καθώς και η ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων επιβολής του νόμου και των ρυθμιστικών αρχών.


Στην Ελλάδα, εντοπίστηκαν τρία παράνομα εργοστάσια που παρήγαγαν νοθευμένο αλκοόλ. Η αστυνομία κατάσχεσε τον εξοπλισμό που χρησιμοποιείται στην παραγωγική διαδικασία (ετικέτες, καπάκια, άδεια μπουκάλια), καθώς και περισσότερα από 7.400 μπουκάλια νοθευμένο και παραποιημένο αλκοόλ.


 

Επίσης, μεταξύ άλλων:   • Σχεδόν εννέα τόνοι ζάχαρης μολυσμένης από λιπάσματα κατασχέθηκαν στο Χαρτούμ του Σουδάν. 

  • Στην Ιταλία, η αστυνομία κατάσχεσε 85 τόνους ελιές «βαμμένες» με ένα διάλυμα θειικού χαλκού (γαλαζόπετρας) για να γίνουν πιο ωραίες στην εμφάνιση

  • Στην Ταϊλάνδη, καταστράφηκαν πάνω από 30 τόνοι βοείου και βουβαλίσιου κρέατος, ακατάλληλου για κατανάλωση, που προορίζονταν να πωληθούν από σούπερ-μάρκετ.

  • Τα τελωνεία του αεροδρομίου του Ζαβεντέμ στο Βέλγιο ανακάλυψαν πολλά κιλά κρέατος πιθήκου, ενώ στη Γαλλία κατασχέθηκαν πολλά κιλά από γρύλους και κάμπιες.

  • Στην Ινδονησία κατασχέθηκαν 70 κιλά εντοσθίων από κοτόπουλα διατηρημένων στη φορμόλη, η ύπαρξη της οποίας στα τρόφιμα απαγορεύεται.


efsyn

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X