Γίνεται αναίμακτη αφαίρεση της μήτρας;

Η αφαίρεση της μήτρας είναι, δυστυχώς, σε αρκετές περιπτώσεις γυναικολογικών προβλημάτων υγείας επιβεβλημένη. Η εξέλιξη της ιατρικής, όμως, μας επιτρέπει ακόμη και σε αυτά τα σοβαρά περιστατικά να επεμβαίνουμε σχεδόν αναίμακτα, όπως μας εξηγεί ο κύριος Θάνος Παράσχος, Μαιευτήρας- Γυναικολόγος, με την μέθοδο της λαπαροσκοπικής υστερεκτομής ή της λαπαροσκοπικά υποβοηθούμενης κολπικής υστερεκτομής.

Γράφει ο Θάνος Παράσχος

-Σε ποιες περιπτώσεις γίνεται η λαπαροσκοπική υστερεκτομή ή η λαπαροσκοπικά υποβοηθούμενη κολπική υστερεκτομή;

Οι μέθοδοι αυτές συνίστανται για την αντιμετώπιση ινομυωμάτων, της λειτουργικής αιμορραγίας, δηλαδή μη φυσιολογικής αιμορραγίας της μήτρας χωρίς να εντοπιστεί κάποιο παθολογικό πρόβλημα από τις εξετάσεις, σε περιπτώσεις αδενομύωσης και κυστών στις ωοθήκες. Η ενδομητρίωση και ο καρκίνος του ενδομητρίου, των ωοθηκών και του τραχήλου στο πρώτο στάδιο είναι επίσης περιπτώσεις στις οποίες γίνεται λαπαροσκοπική υστερεκτομή ή λαπαροσκοπικά υποβοηθούμενη κολπική υστερεκτομή, καθώς επίσης και οι δυσπλασίες του τραχήλου (CIN).

-Τι ακριβώς γίνεται κατά την λαπαρσκοπική υστερεκτομή;

Μέσα από τρεις ή τέσσερις πολύ μικρές τομές στην κοιλιά (περίπου 1εκ.) εισάγεται μία κάμερα και τα εργαλεία για την επέμβαση. Από εκεί και πέρα υπάρχουν έξι είδη λαπαροσκοπικής υστερεκτομής. Στην ολική λαπαροσκοπική υστερεκτομή μετά των εξαρτημάτων γίνεται  αφαίρεση μήτρας, τραχήλου, ωοθηκών και σαλπίγγων, κατά την ολική λαπαροσκοπική υστερεκτομή άνευ των εξαρτημάτων γίνεται αφαίρεση της μήτρας και του τραχήλου με διατήρηση των ωοθηκών και των σαλπίγγων, ενώ κατά την υφολική λαπαροσκοπική υστερεκτομή μετά των εξαρτημάτων γίνεται αφαίρεση μόνο του σώματος της μήτρας, των ωοθηκών και των σαλπίγγων, ενώ ο τράχηλος παραμένει.

Η  υφολική λαπαροσκοπική υστερεκτομή άνευ των εξαρτημάτων είναι η μέθοδος κατά την οποία γίνεται αφαίρεση μόνο του σώματος της μήτρας. Ο τράχηλος, οι ωοθήκες και οι σάλπιγγες παραμένουν, ενώ στην λαπαροσκοπικά υποβοηθούμενη κολπική υστερεκτομή (LAVH) γίνεται λαπαροσκοπική διατομή μόνο κάποιων συνδέσμων της μήτρας και των ωοθηκών. Οι υπόλοιποι εγχειρητικοί χειρισμοί πραγματοποιούνται κολπικά. Τέλος, υπάρχει και η ρομποτική υστερεκτομή (Da Vinci) όπου τα εργαλεία που εισάγονται λαπαροσκοπικά είναι συνδεδεμένα με ρομπότ, το οποίο χειρίζεται ο χειρουργός. Έτσι ο χειρουργός έχει μεγαλύτερη ευχέρεια, με καλύτερο έλεγχο και ακριβέστερη κίνηση.

Γιατί θεωρείται καλύτερη η υφολική λαπαροσκοπική υστερεκτομή από την ολική αφαίρεση της μήτρας με τη λαπαροσκοπική μέθοδο;

Η λαπαροσκοπική υφολική υστερεκτομή παρουσιάζει πολλά πλεονεκτήματα σε σύγκριση με τη λαπαροσκοπική ολική υστερεκτομή. Καταρχάς, προκαλεί μικρότερο τραύμα και αφήνει άθικτη την πυελική κοιλότητα, έτσι ώστε να αποφύγουμε την πυελική πρόπτωση ή την ακράτεια στο μέλλον. Παράλληλα, προσφέρει ταχύτερη ανάρρωση, προκαλεί λιγότερο πόνο μετά την εγχείρηση και παρουσιάζει μικρότερο ποσοστό επιπλοκών. Είναι πολύ σημαντικό, επίσης, πως δεν μειώνει την ερωτική σας διάθεση.

Το μοναδικό μειονέκτημα της υφολικής υστερεκτομής είναι η παραμονή του τραχηλικού κολοβώματος, που ενέχει τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου στο κολόβωμα. Αυτό όμως αντιμετωπίζετε αν κάνετε τακτικά το Τεστ Παπανικολάου (εξέταση κολποτραχηλικού επιχρίσματος, το γνωστό Παπ Τεστ), σύμφωνα με τη συμβουλή του γιατρού σας.

Σε ποιες περιπτώσεις αντενδείκνυνται η λαπαροσκοπική υστερεκτομή και η λαπαροσκοπικά υποβοηθούμενη κολπική υστερεκτομή;

Η λαπαροσκοπική υστερεκτομή συνήθως αντενδείκνυται για τις γυναίκες που παρουσιάζουν μεγάλη, ινομυωματώδη μήτρα. Παρ’ όλα αυτά, ο έμπειρος χειρουργός μπορεί να αφαιρέσει με ασφάλεια μία μήτρα μεγαλύτερου μεγέθους.Άλλες αντενδείξεις για τη λαπαροσκοπική υστερεκτομή είναι οι εκτεταμένες συμφύσεις της πυέλου και της περιτοναϊκής κοιλότητας και οι καρκινικοί όγκοι των γεννητικών οργάνων, πέραν του σταδίου Ι. Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι καλύτερη η κοιλιακή υστερεκτομή (ανοιχτή επέμβαση αφαίρεσης της μήτρας).

Γιατί να επιλέξω την λαπαροσκοπική υστερεκτομή και τη λαπαροσκοπικά υποβοηθούμενη κολπική υστερεκτομή;

Η λαπαροσκοπική υστερεκτομή και η λαπαροσκοπικά υποβοηθούμενη κολπική υστερεκτομή είναι οι λιγότερο τραυματικές μέθοδοι, με ελάχιστη απώλεια αίματος. Επιτρέπουν την ταχύτερη κινητοποίηση της ασθενούς και ο κίνδυνος εμβολών είναι μειωμένος, επειδή η γυναίκα αρχίζει να κινείται σε λιγότερο χρόνο. Είναι σημαντικό πως παρατηρούνται λιγότερες μετεγχειρητικές συμφύσεις, ο πόνος μετά την εγχείρηση είναι πολύ μικρότερος η ανάρρωση γρηγορότερη. Έχουμε πιο σύντομη αποκατάσταση του γαστρεντερικού συστήματος, μικρότερο χρόνο νοσηλεία και καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα σε σχέση με την κοιλιακή υστερεκτομή.

 

Σχετικά άρθρα