Αρχική / More / Life stories / Ευάγγελος Μυτιληναίος: από τη μικρή εμπορική επιχείρηση στα συνεχή κέρδη
Ευάγγελος Μυτιληναίος: από τη μικρή εμπορική επιχείρηση στα συνεχή κέρδη  thumbnail

Ευάγγελος Μυτιληναίος: από τη μικρή εμπορική επιχείρηση στα συνεχή κέρδη

Αν και προτιμά να κινείται αθόρυβα με τις επιχειρηματικές του κινήσεις, τα επιτεύγματα του έρχονται πολύ συχνά στο φως. Θεωρείται από τους μεγαλύτερους βιομηχάνους της χώρας που όμως δεν γεννήθηκε μεγιστάνας. Όλα ξεκίνησαν από τον παπού του ο οποίος δημιουργεί μια εμπορική επιχείρηση στον Πειραιά, η οποία μεσολαβούσε μεταξύ αγοραστή και πωλητή μετάλλων. Παίρνει την παραγγελία για ποσότητα μετάλλου, βρίσκει την καλύτερη προσφορά από το εξωτερικό και για τη μεσολάβηση αυτή καρπώνεται μια μικρή προμήθεια. Τα κέρδη δεν αργούν να φανούν και σε μεγάλες ποσότητες. 


Ο Ευάγγελος Μυτιληναίος γεννειέται το 1954 και πήγε σχολείο στη Σχολή Μωραϊτη και αφού πήρε το απολυτήριο φοίτησε στο Οικονομικό της Νομικής Σχολής Αθηνών ενώ κάνει το μεταπτυχιακά στο γνωστό London School of Economics. Το Harvard τον δέχεται για διδακτορικό αλλά αυτός αρνείται και επιστρέφει στην Αθήνα για να αναλάβει την οικογενειακή επιχείρηση από το 1980 που βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας.Το 1995 ήδη η εταιρεία είχε μετονομαστεί σε "Μυτηληναίος" και κάνει την είσοδο της στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Ο Ευάγγελος έχει πλήρη γνώση στα χρηματιστηριακά εφόσον έχει ήδη δραστηριοποιηθεί ως έμπορος μετάλλων στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων του Λονδίνου αλλά και της Νέας Υόρκης. Στα μέσα του '90 παντρεύεται και την Ανδριάνα, κόρη ενός μικρού επιχειρηματία από την Πάτρα. 


Στα χρόνια που ακολούθησαν, η εταιρεία μετατρέπεται σε εταιρεία εμπορίας και ο επιχειρηματίας αποφασίζει να μπει στην παραγωγή. Αγοράζει το 1999 μια παραδοσιακή αλλά υποτιμημένη εταιρεία μεταλλικών κατασκευών, τη ΜΕΤΚΑ. Και λόγω της παραδοσιακής εταιρικής σχέσης, περνά στο χώρο των κατασκευαστών της ΔΕΗ. Σιγά σιγά μπαίνει και στα μεγάλα έργα και εκτός από τη ΔΕΗ συμμετέχει σε εξοπλιστικά προγράμματα για τους πυραύλους Patriot, υποβρύχια U 214, άρματα μάχης Leopard, στρατιωτικά οχήματα μεταφοράς προσωπικού.Το 1999 διεκδίκησε και την ΕΛΒΟ, μετά από διαγωνισμό όμως, ο Μυτιληναίος πήρε το μάνατζμεντ αλλά όχι την πλειοψηφία της που παρέμεινε στο δημόσιο. Η διεκδίκηση της ΕΛΒΟ έγινε από κοινού με τον Κόκκαλη. 


Όταν το 2000 γνώρισε στη Θεσσαλονίκη τον τραγουδιστή Αντώνη Ρέμο, ο Μυτιληναίος πείθεται και μπλέκει με τη διοίκηση της ΠΑΕ Ηρακλής. Τα χρόνια που ακολούθησαν, οι δυσκολίες στη δουλειά αλλά και το τέλος των στρατιωτικών συμβολαίων τον βρίσκει σε αναβρασμό και ανασύνταξη. Ο όμιλος ξεκινά και δουλεύει σαν μια πολυεθνική εταιρεία. Τελευταίο βήμα της μεταμόρφωσης ήταν η απόφαση να γίνει η ενέργεια στρατηγικός τομέας ανάπτυξης.


Το κυρίαρχο βήμα γίνεται με την εξαγορά του 43% της «Αλουμίνιον της Ελλάδος» από την καναδική Alcan, έναντι 79,5 εκατ. ευρώ, η αξία της οποίας τα επόμενα χρόνια πολλαπλασιάζεται. Και δεν μένει εκεί, μιας και κλείνει μια μεγάλη συμφωνία με τον ισπανικό ενεργειακό όμιλο Endesa. Η δραστηριότητα του διεθνοποιείται και μπαίνει στην κατηγορία των μεγάλων της ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας. Κλείνονται διάφορες συμφωνίες για παραγωγή ρεύματος στην Τουρκία, τη Συρία, την Αρμενία και άλλες χώρες. 


Το 2015 τα καθαρά κέρδη του Ομίλου Μυτιληναίου έφτασαν τα 47,6 εκατ. ευρώ ενώ ο κύκλος εργασιών σημείωσε αύξηση κατά 12,2%. 


Το έργο του έχει αναγνωριστεί και με διάφορες βραβεύσεις όπως Businessman της Χρονιάς από το έγκριτο επιχειρηματικό περιοδικό ΚΕΦΑΛΑΙΟ (1998) και έχει λάβει το βραβείο ΚΟΥΡΟΣ της Λέσχης Επιχειρηματικότητας στην κατηγορία Καινοτομία και Ανάπτυξη (1998).Σε επίσκεψη του στην Κορώνη Μεσσηνίας με την οικογένεια του, απ' όπου και κατάγεται. Το εξοχικό του στο Πόρτο Χέλί 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X