Αρχική / Σχέσεις / Φροντίδα: Το μυστικό για να σε αγαπήσει μια γυναίκα
Φροντίδα: Το μυστικό για να σε αγαπήσει μια γυναίκα  thumbnail

Φροντίδα: Το μυστικό για να σε αγαπήσει μια γυναίκα

Η Γυναικεία Ανάγκη για Φροντίδα


Από τον συγγραφέα και ψυχοθεραπευτή John Gray 


Οι σχέσεις είναι μια διαρκής διαδικασία αλληλοπροσφοράς και μοιράσματος. Η επιτυχία μιας σχέσης βασίζεται στην ικανότητα που έχουμε να δώσουμε κάτι από τον εαυτό μας.


Πάντως, η ικανότητα να δίνουμε είναι άμεσα συνδεμένη με την ικανότητα να παίρνουμε. Δεν είναι δυνατόν να συνεχίσει κανείς να δίνει, αν δεν πάρει κάποια στήριξη. Για να δεχτούμε βοήθεια, πρέπει πρώτα απ’ όλα να νιώθουμε ότι την αξίζουμε. Για να νιώσουμε ότι αξίζουμε να μας φροντίζουν, χρειάζεται να υπάρχει κάποιος που να νοιάζεται για μας.


Είναι απαραίτητο ο σύντροφος με τον οποίο μοιραζόμαστε τη σχέση μας, να ανταποκρίνεται και να νοιάζεται για τις ανά­γκες μας. Μια συμπεριφορά που δείχνει ενδιαφέρον μάς επι­τρέπει ν’ ανοιχτούμε και να πιστέψουμε ότι είμαστε ιδιαίτεροι και μας αξίζει να μας βοηθήσουν.


Οι γυναίκες έχουν ιδιαίτερη ευαισθησία στη φροντίδα ή στην έλλειψη φροντίδας από το σύντροφό τους. Η φροντίδα μπορεί να ανεβάσει μια γυναίκα στα ουράνια και η έλλειψή της να την οδηγήσει στην κόλαση. Όταν ένας άντρας δείχνει σε μια γυναίκα στοργή, εκείνη πιστεύει ότι οι ανάγκες της είναι βάσι­μες και δεν είναι εγωιστικές. Όταν, όμως, μια γυναίκα ζει μια σχέση χωρίς στοργή ή βρίσκεται σ’ ένα αδιάφορο περιβάλλον, της είναι πολύ δύσκολο να επιβάλει τις ανάγκες της, χωρίς να νιώσει ενοχή για την αδυναμία της ή να νομίσει ότι είναι εγωίστρια. Εύκολα μπορεί να κρίνει ότι είναι αδύναμη και δεν αξί­ζει να μοιράζεται τα συναισθήματα και τις ανάγκες της.


Οι άντρες είναι ευαίσθητοι στη φροντίδα μ’ ένα διαφορετι­κό τρόπο. Όταν ένας άντρας έχει σχέση με μια γυναίκα που τον φροντίζει υπερβολικά, ίσως καταλήξει να γίνει αδύναμος κι εξαρτημένος. Σιγά σιγά εκείνη παίρνει απέναντι του το ρόλο της μητέρας κι εκείνος παλινδρομεί και συμπεριφέρεται σαν ένα κακομαθημένο και απαιτητικό παιδί. Μπορεί να ταλαντεύε­ται ανάμεσα στην εξάρτηση και τη μνησικακία -για την ηρεμία της- την υπερβολική φροντίδα και την αγάπη της.


Επειδή οι γυναίκες συνειδητοποιούν πολύ την ανάγκη τους για φροντίδα και περιποίηση, τους είναι πιο εύκολο να περι­ποιούνται και να φροντίζουν. Οι άντρες πρέπει να προσπαθή­σουν πολύ για ν’ αναπτύξουν αυτή τη στάση. Μελετώντας τις  βασικές συναισθηματικές μας ανάγκες, θα βλέπουμε διαρκώς ότι οι γυναίκες μπορούν εύκολα να δίνουν αυτό που οι ίδιες έχουν ανάγκη, οι άντρες όμως πρέπει να προσπαθήσουν για να μάθουν. Απ’ την άλλη, αυτό που έχουν ανάγκη οι άντρες, οι ίδιοι μπορούν εύκολα να το δώσουν, οι γυναίκες, όμως, πρέπει να προσπαθήσουν για να το μάθουν. Οσο καλύ­τερα το καταλάβουμε αυτό, τόσο περισσότερη κατανόηση και επιείκεια μπορούμε ν’ αποκτήσουμε – και ν’ αρχίσουμε να συγ­χωρούμε τους συντρόφους μας όταν δεν καταφέρνουν να ικα­νοποιήσουν τις συναισθηματικές μας ανάγκες. Γιατί θα ξέρουμε ότι αυτό που σε μας είναι εύκολο να δώσουμε, δεν είναι τόσο εύκολο να το δώσουν οι άλλοι.

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X