Ιδρώνω πολύ τι πρέπει να κάνω;

Δεν υπάρχει τίποτα πιο ενοχλητικό από τον… ιδρώτα. Η υπερβολική έκκρισή του δεν είναι μόνο άσχημη για την αισθητική μας αλλά προκαλεί και έντονη δυσοσμία, ιδιαίτερα όταν μιλάμε για την περιοχή της μασχάλης. 

Ο κύριος  Δημήτρης Ρηγόπουλος, Καθηγητής Δερματολογίας- Αφροδισιολογίας, μας εξηγεί πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της υπερβολικής εφίδρωσης. 

-Γιατί ιδρώνουμε τόσο πολύ στις μασχάλες; Ο ιδρώτας συνδέεται με κάποια ασθένεια; 

Πρόκειται για την πρωτοπαθή εστιακή υπεριδρωσία. Έτσι καλείται η υπερβολική παραγωγή ιδρώτα σε κάποιες περιοχές του σώματος και η οποία δεν συνδέεται με υποκείμενες ασθένειες. Η ποσότητα του ιδρώτα δεν είναι εύκολο να προσδιορισθεί μιλάμε για πρόβλημα όταν η ποσότητα αυτή δημιουργεί πρόβλημα στην καθημερινότητα μας.

-Ποιους αφορά η έντονη παραγωγή ιδρώτα; 

Η εστιακή υπεριδρωσία αφορά το 3-5% του πληθυσμού και εντοπίζεται στις μασχάλες (51%), πέλματα (30%), παλάμες (25%) και σε μικρότερο ποσοστό (10%) στο πρόσωπο. Συνήθως αφορά νεαρές ηλικίες και τα περισσότερα άτομα έχουν άλλα άτομα στην οικογένεια τους με το ίδιο πρόβλημα, ενώ φαίνεται ότι η ένταση του προβλήματος μειώνεται μετά το 55-60 έτος της ηλικίας.

-Πού οφείλεται;

Η αιτιολογία είναι άγνωστη, αλλά μάλλον πρόκειται για υπεδραστηριότητα του οργανισμού που νευρώνει, κινητοποιεί τους ιδρωτοποιούς αδένες και μάλιστα τους εκκρινείς. Και φυσικά δεν είναι μόνο η ζέστη  Η υπερέκκριση του ιδρώτα αυξάνει ιδιαίτερα  σε καταστάσεις stress.

-Πώς μπορώ να το αντιμετωπίσω;

Οι θεραπείες που προσφέρονται διακρίνονται σε τοπικές, συστηματικές και χειρουργικές. Οι τοπικές θεραπείες περιλαμβάνουν τα  άλατα αλουμινίου τα οποία αποφράσσουν τους ιδρωτοποιούς αδένες και έτσι έχουμε, παροδική βέβαια, αναστολή του προβλήματος. Στις συστηματικές θεραπείες συγκαταλέγονται τα  αντιχολινεργικά φάρμακα που «μπλοκάρουν» την οδό του νευρολογικού σήματος, καθώς και οι ενέσεις με βοτουλινική τοξίνη(Botox-Dysport). Οι χειρουργικές θεραπείες αφορούν κυρίως βαριές καταστάσεις, οι οποίες δεν έχουν ανταποκριθεί στις προηγούμενες θεραπευτικές επιλογές. Για τις τοπικές θεραπείες πρέπει να απευθυνθείτε στον δερματολόγο σας. Τις χειρουργικές παρεμβάσεις όμως τις αναλαμβάνουν οι θωρακοχειρούργοι.

 

 

Σχετικά άρθρα