Πώς φεύγουν τα σημάδια από το laser;

Μία αναγνώστρια του site μας ζήτησε την βοήθεια των ειδικών μας για ένα δερματικό πρόβλημα που την απασχολεί μετά την αποτρίχωση με laser.

“Έκανα αποτρίχωση με laser και παρατήρησα πως έχει αφήσει σημάδια στην επιδερμίδα μου. Γιατί συνέβη αυτό; Είναι ανησυχητικό; Υπάρχει τρόπος να εξαφανιστούν τα σημάδια;Δήμητρα”.

Απευθυνθήκαμε στον κύριο Δημήτρη Καπετάνακη, Δερματολόγο-Αφροδισιολόγο ο οποίος .

Γράφει ο Δημήτρης Καπετανάκης

-Γιατί προκαλούνται σημάδια από το laser αποτρίχωσης;

Τα σημάδια που αφήνουν τα laser στην επιδερμίδα είναι καταρχήν και γενικά μιλώντας παροδικά. Δημιουργούνται κυρίως σε άτομα με πιο σκούρα επιδερμίδα και παράλληλα έχει επιλεγεί από τον γιατρό τέτοια ένταση του laser που καταστράφηκαν εκτός από τις τρίχες και λίγα μελανοκύτταρα. Επιπλέον, πρέπει το σύστημα ψύξης να μην κατόρθωσε να ψύξει την επιδερμίδα σε κατάλληλο βάθος.

-Τι πρέπει να προσέχουμε για να μην δημιουργούνται αυτά τα σημάδια;

Δύο είναι οι παράγοντες που απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή από τον γιατρό. Καταρχάς,  το  μαύρισμα της επιδερμίδας, ιδιαίτερα κατά τους μήνες του καλοκαιριού οπότε και ο γιατρός πρέπει να επιλέξει την κατάλληλη ένταση του laser. Το δεύτερο σημείο στο οποίο ο γιατρός πρέπει να δώσει προσοχή είναι η  κατάλληλη ψύξη της επιδερμίδας.

-Πώς κάνουν την εμφάνισή τους τα σημάδια;

Τα σημάδια που αφήνει το laser είναι επιφανειακά και όχι μόνιμα. Το αρχικό σημάδι είναι πιο σκούρο γιατί η επιδερμίδα κάηκε στο σημείο αυτό και μετά γίνεται λευκότερο της επιδερμίδας (μετατραυματική υπομελάγχρωση). Αμέσως μόλις το άτομο αντιληφθεί το πιθανό κάψιμο της επιδερμίδας, καλό είναι να ειδοποιηθεί ο γιατρός που θα δώσει κατάλληλες οδηγίες .

-Μπορώ να εξαφανίσω τα σημάδια που αφήνει το laser;

Συνήθως η αντιμετώπιση γίνεται με δερματικές αντιφλεγμονώδεις κρέμες. Εάν, όμως, δημιουργηθούν οι λευκές περιοχές τότε ο χρόνος επαναφέρει σιγά-σιγά το χρώμα με την ενεργοποίηση των μελανοκυττάρων. Ο χρόνος αυτός μπορεί να είναι από 1 εβδομάδα έως 1 εξάμηνο.

 

Σχετικά άρθρα