Αρχική / Υγεία / Ενδοκρινολογία/Διαβητολογία / Καμπανάκι από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για τον διαβήτη – Κάνε το κουίζ
Καμπανάκι από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για τον διαβήτη - Κάνε το κουίζ thumbnail

Καμπανάκι από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για τον διαβήτη – Κάνε το κουίζ

Πόσα ξέρετε για τον διαβήτη; Το ερώτημα δεν είναι ρητορικό. Το θέτει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ο οποίος αποφάσισε να αφιερώσει την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Υγείαςστο νόσημα που εκτιμά ότι έπειτα από μία 15ετία θα αποτελεί την έβδομη κυριότερη αιτία θανάτου σε ολόκληρο τον πλανήτη.


Με σύνθημα "Σταματήστε την αύξηση. Νικήστε τον διαβήτη" ("Halt the rise. Beat diabetes"), ο ΠΟΥ προειδοποιεί ότι ο διαβήτης ήδη είναι απελπιστικά συχνός και αν δεν αλλάξει σύντομα κάτι, τα κρούσματά του θα εκτοξευθούν στα ύψη.


Στην πρώτη του έκθεση για τη νόσο αναφέρει ότι σε παγκόσμιο επίπεδο πάσχουν από αυτόν 422 εκατομμύρια άνθρωποι (στην Ελλάδα, πάσχει το 9,1% των ενηλίκων, σύμφωνα με τα στοιχεία του), αλλά τις επόμενες δύο δεκαετίες ο αριθμός τους θα έχει διπλασιαστεί, εάν δεν ληφθούν μέτρα για να καταπολεμηθεί η συχνότερη αιτία του.


Οι σχεδόν εννέα στους δέκα από αυτούς πάσχουν από τύπου 2 διαβήτη, δηλαδή από τη μορφή της νόσου που σχετίζεται με τον ανθυγιεινό τρόπο ζωής (αυτή είναι η συχνότερη αιτία που λέγαμε). Από τους υπόλοιπους ασθενείς, οι περισσότεροι έχουν την τύπου 1 μορφή που είναι ένα αυτοάνοσο νόσημα.


Απ’ όλους αυτούς τους ασθενείς, τουλάχιστον 3,7 εκατομμύρια πεθαίνουν κάθε χρόνο εξαιτίας του αυξημένου σακχάρου στο αίμα, αλλά μέσα στην επόμενη δεκαετία ο αριθμός αυτός θα έχει αυξηθεί κατά περισσότερο από 50%, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ΠΟΥ.


Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται κάθε χρόνο περισσότεροι από 8.800 Έλληνες που χάνουν τη ζωή τους από τα αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και από τις επιπλοκές τους.


Στο σχεδόν 75% των περιπτώσεων οι θάνατοι οφείλονται σε καρδιαγγειακά αίτια, καθώς οι βλάβες που προκαλεί το αυξημένο σάκχαρο στα αιμοφόρα αγγεία αποτελούν την συχνότερη μακροπρόθεσμη επιπλοκή του.


Άλλο ένα εκατομμύριο άνθρωποι εξ άλλου ακρωτηριάζονται εξ αιτίας του σε ετήσια βάση, ενώ το 20-30% των ασθενών θα εκδηλώσουν νεφροπάθεια. Επιπλέον, ποσοστό έως και 80% των ασθενών που έχουν διαβήτη επί 20 χρόνια ή περισσότερα θα εκδηλώσουν προβλήματα οράσεως – και αυτές, είναι μερικές μόνο από τις πιθανές επιπλοκές του.


Μίνι κουΐζ


Και έτσι, επανερχόμαστε στο αρχικό ερώτημα: Πόσα ξέρετε για τον διαβήτη; Ο ΠΟΥ δημιούργησε ένα μίνι κουΐζ που μπορεί να σας βοηθήσει να ελέγξετε τις γνώσεις σας. Αν δεν μπορείτε να απαντήσετε στις ερωτήσεις με άνεση, χρειάζεστε περισσότερη ενημέρωση. Όλες οι ερωτήσεις μπορούν να απαντηθούν με ένα απλό "Ναι" ή "Όχι".


1. Αυξάνει η παχυσαρκία τον κίνδυνο διαβήτη;


2. Αν ένας γονιός είχε διαβήτη, το παιδί του κινδυνεύει περισσότερο να τον εκδηλώσει;


3. Μπορούν οι πάσχοντες από τύπου 1 διαβήτη να ζήσουν χωρίς ινσουλίνη;


4. Μπορεί ο διαβήτης να προκαλέσει νεφρική ανεπάρκεια και τύφλωση;


5. Επηρεάζει η γυμναστική τον διαβήτη;


Οι σωστές απαντήσεις


1. Ναι. Τα περιττά κιλά αποτελούν κύριο παράγοντα κινδύνου για τύπου 2 διαβήτη και όσο περισσότερα διαθέτει κανείς, τόσο περισσότερο κινδυνεύει.


2. Ναι. Σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό, τα παιδιά των πασχόντων από τύπου 1 ή τύπου 2 διαβήτη έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου.


3. Όχι. Στους ασθενείς με τύπου 1 διαβήτης το πάγκρεας δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη, που είναι η ορμόνη η οποία ρυθμίζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Έτσι, οι πάσχοντες χρειάζονται καθημερινές εγχύσεις της ορμόνης για να επιβιώσουν.


4. Ναι. Όχι μόνο μπορεί να τα προκαλέσει, αλλά είναι κύρια αιτία νεφρικής ανεπάρκειας, ενώ η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια είναι κύρια αιτία τύφλωσης στις ηλικίες πριν τα 64 χρόνια. Ο διαβήτης είναι επίσης σοβαρός παράγοντας κινδύνου για έμφραγμα, εγκεφαλικό και ακρωτηριασμούς των ποδιών.


5. Ναι. Η συστηματική, μετρίας εντάσεως άσκηση μπορεί να συμβάλλει στην πρόληψη αλλά και στη θεραπεία του διαβήτη. Ειδικά ο τύπου 2 διαβήτης, που είναι μακράν η συχνότερη μορφή της νόσου, προκαλείται σε σημαντικό βαθμό από το περιττό σωματικό βάρος και την καθιστική ζωή.
tanea – ένθετο Υγεία

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X