Αρχική / Σχέσεις / Σχέσεις: Δίνετε πολλά και δεν παίρνετε τίποτα;
Σχέσεις: Δίνετε πολλά και δεν παίρνετε τίποτα;  thumbnail

Σχέσεις: Δίνετε πολλά και δεν παίρνετε τίποτα;

Οι υγιείς σχέσεις απαιτούν να δίνετε και να παίρνετε αλλά μερικοί άνθρωποι ανησυχούν τόσο πολύ με το να κάνουν το σύντροφο τους ευτυχισμένο που καταλήγουν να δίνουν πολλά και να παίρνουν πίσω πολύ λίγα.


Φυσικά είναι σημαντικό να προσπαθείτε να κάνετε το σύντροφο σας ευτυχισμένο αλλά μήπως δίνετε πολύ μεγάλη έμφαση στις δικές του ανάγκες και γνώμες που παραγνωρίζετε τις δικές σας; Πιθανά κρατάτε τη γνώμη σας για τον εαυτό σας επειδή δεν θέλετε να του πάτε κόντρα ή ίσως αισθάνεστε ότι δεν ενδιαφέρεστε αρκετά για τα περισσότερα θέματα ώστε να φτάσετε στο σημείο να πείτε τι ακριβώς θέλετε.


Αυτοί καθαυτοί οι τρόποι σκέψης δεν είναι προβληματικοί. Οταν όμως καταλήγουν να γίνουν παγιωμένο μοτίβο, μόνιμη επωδός που ακολουθείτε σε όλες τις περιστάσεις – από το να διαλέξετε ποια ταινία θα δείτε μέχρι το να επιλέξετε σε ποιο σχολείο θα στείλετε το παιδί σας, τότε το να είστε συμβιβαστική μπορεί να αποδειχτεί πρόβλημα.


Οι άνθρωποι που συγκεντρώνονται αποκλειστικά στο να κάνουν άλλους ανθρώπους χαρούμενους συχνά αισθάνονται οι ίδιοι μικροί, ασήμαντοι, χωρίς να ενδιαφέρονται για τον εαυτό τους. Για παράδειγμα, μπορεί είναι συνειδητός ο φόβος τους ότι ο σύντροφος τους θα τους εγκαταλείψει αλλά δεν παίρνουν στα σοβαρά το ότι δεν τους αρέσει ο τρόπος που τους φέρεται. Η ξέρουν τι ακριβώς κάνει το σύντροφο τους ευτυχισμένο χωρίς να έχουν ιδέα για τις δικές τους προτιμήσεις.


Οταν οι άνθρωποι έχουν αυτό το τυφλό σημείο δεν είναι ασυνήθιστο να αισθάνονται καταθλιπτικοί ή χαμένοι – χαρακτηριστική είναι η φράση τους «Δεν ξέρω ποιος είμαι» – ειδικά σε περιόδους που η σχέση τους διαλύεται ή είναι τεταμένη.


Μια ενδεχόμενη λύση στο πρόβλημα θα ήταν να τσεκάρετε με τον εαυτό σας: Είστε ειλικρινής με τον σύντροφο σας όταν λέτε «μετά χαράς θα έκανα αυτό που θέλεις»;


Σέβεστε τον εαυτό σας όταν προσφέρεστε να κάνετε κάτι που απεχθάνεστε μόνο και μόνο επειδή θα έκανε το σύντροφο σας ευτυχισμένο;


Δε σημαίνει ότι δε μπορείτε να κάνετε κάτι για το σύντροφο σας έστω κι αν αυτό δεν σας ενθουσιάζει. Μπορείτε και είναι αξιέπαινο. Αλλά εάν το να είστε συμβιβαστική και εξυπηρετική συχνά παρακάμπτει τη δική σας επιθυμία, ένα πρόβλημα μπορεί να υποβόσκει και ίσως είναι ώρα να ξεκινήσετε να είστε περισσότερο αποφασιστική.


Βρίσκοντας τη χρυσή τομή ανάμεσα στο να δίνετε και να παίρνετε θα αναπτύξετε ένα υγιέστερο εαυτό και μια πιο στέρεη σχέση. 


 


 


Κείμενο Αλίκη Χουλιάρα 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X