Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Aπέτυχε η πρώτη μεταμόσχευση μήτρας στις ΗΠΑ από Έλληνα γιατρό
Aπέτυχε η πρώτη μεταμόσχευση μήτρας στις ΗΠΑ από Έλληνα γιατρό thumbnail

Aπέτυχε η πρώτη μεταμόσχευση μήτρας στις ΗΠΑ από Έλληνα γιατρό

Μία επικίνδυνη μόλυνση από έναν κοινό μύκητα (Candida albicans) ήταν η αιτία που απέτυχε πρόσφατα η πρώτη μεταμόσχευση μήτρας στις ΗΠΑ, την οποία επιχείρησε μία ομάδα γιατρών με επικεφαλής τον ελληνικής καταγωγής χειρουργό Ανδρέα Τζάκη.


 


"Ήταν μια σοβαρή επιπλοκή, δυνητικά απειλητική για τη ζωή", δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Τζάκης, σύμφωνα με τους "Τάιμς της Νέας Υόρκης".


Οι γιατροί της Κλινικής Κλίβελαντ στη Φλόριντα, όπου έγινε η μεταμόσχευση, χρειάσθηκε να αφαιρέσουν τη μήτρα μετά από δύο εβδομάδες, στις 8 Μαρτίου, χωρίς να δώσουν περαιτέρω λεπτομέρειες.


Τώρα, αφού εξέτασαν τι πήγε στραβά, είναι πλέον σε θέση να εξηγήσουν την αιτία του προβλήματος. Επρόκειτο για μια μόλυνση, που προκλήθηκε από έναν μικροοργανισμό, ο οποίος συχνά βρίσκεται στο αναπαραγωγικό σύστημα των γυναικών. Η μόλυνση προκάλεσε πρόβλημα στην τροφοδοσία της μήτρας με αίμα.


Ο Τζάκης ανέφερε ότι ο μύκητας μπορεί να προήλθε είτε από τη δότρια της μήτρας, είτε από τη λήπτρια. Λόγω των ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων, που πήρε η τελευταία για να μην απορρίψει ο οργανισμός της το μόσχευμα, το ανοσοποιητικό σύστημά της δεν μπόρεσε να καταπολεμήσει την ανάπτυξη του μύκητα. Αν μια τέτοια μόλυνση επεκταθεί στο αίμα, μπορεί να αποβεί μοιραία.


Η 26χρονη λήπτρια Λίντσεϊ ΜακΦάρναλντ εμφάνισε μεγάλη αιμορραγία δύο εβδομάδες μετά την μεταμόσχευση. Οι γιατροί διαπίστωσαν ότι η μόλυνση είχε επεκταθεί σε μια αρτηρία που παρείχε αίμα στη μεταμοσχευμένη μήτρα, γι' αυτό και έγινε αμέσως η αφαίρεσή της. Ακολούθησε θεραπευτική αγωγή με αντιμυκητιασικά φάρμακα.


Οι μεταμοσχεύσεις μήτρας γίνονται για να αποκτήσουν παιδί γυναίκες που είτε δεν έχουν μήτρα εκ γενετής, είτε την έχασαν αργότερα λόγω ασθένειας ή τραυματισμού. Η μεταμόσχευση προορίζεται να είναι προσωρινή, εωσότου η γυναίκα αποκτήσει ένα ή δύο παιδιά. Στη συνέχεια, η μήτρα θα αφαιρεθεί, για να μην χρειάζεται η γυναίκα να παίρνει ανοσοκατασταλτικά φάρμακα εφ' όρου ζωής.


Έχουν πραγματοποιηθεί εννέα μεταμοσχεύσεις μέχρι σήμερα και πέντε γυναίκες με μεταμοσχευμένη μήτρα έχουν ήδη γεννήσει. Σε δύο περιπτώσεις χρειάσθηκε να γίνει αφαίρεση της μήτρας μέσα στον πρώτο χρόνο, στη μία λόγω θρόμβωσης αίματος και στην άλλη εξαιτίας βακτηριακής μόλυνσης. hot doc

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X