Κυτταρίτιδα: Οι πιο αποτελεσματικές μέθοδοι θεραπείας.

Η κυτταρίτιδα δίνει ανομοιόμορφη εμφάνιση στο δέρμα, συνήθως στους μηρούς, την κοιλιά και τους γλουτούς. Όλες θέλουμε αυτά τα μικρά κομμάτια λίπους να εξαφανιστούν και είμαστε διατεθειμένες να δοκιμάσουμε τα πάντα- κρέμες, μασάζ, λέιζερ. Ποια από αυτά μπορούν στ’ αλήθεια να μας βοηθήσουν και ποια όχι;

Πού οφείλεται η εμφάνιση της κυτταρίτιδας;

Η κυτταρίτιδα προκαλείται από τα αποθέματα λίπους που βρίσκονται δίπλα στις σκληρές ίνες του κολλαγόνου ανάμεσα στους μύες. Όταν οι ίνες τραβηχτούν ή οι «λιπαρές» περιοχές μεγαλώσουν, τότε τα αποθέματα λίπους «φουσκώνουν» δημιουργώντας την κυτταρίτιδα. Η κυτταρίτιδα είναι πιο συχνή στις γυναίκες.

Παράγοντες που δεν μπορούμε να ελέγξουμε

Οι γενετικοί παράγοντες είναι καθοριστικοί όσον αφορά στην κυτταρίτιδα. Αν η μητέρα σας έχει κυτταρίτιδα, πιθανόν να έχετε και εσείς. Οι «λευκές» γυναίκες είναι πιο πιθανό να έχουν κυτταρίτιδα σε σχέση με τις Ασιάτισσες. Άλλοι παράγοντες που δεν μπορούμε να ελέγξουμε είναι οι ορμονικές διαταραχές κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης καθώς και η ηλικία.

Παράγοντες που μπορούμε να ελέγξουμε

Αν και δεν μπορούμε να αποτρέψουμε τελείως την κυτταρίτιδα, οι επιλογές μας στον τρόπο που ζούμε μπορεί να επηρεάσουν την εμφάνισή της. Παράγοντες που χειροτερεύουν την κατάσταση είναι:

-Διατροφή με υπερβολικά πολλούς υδατάνθρακες

-Η  αύξηση του συνολικού σωματικού λίπους

-Έλλειψη άσκησης

-Κατακράτηση υγρών ή αφυδάτωση

Το μαύρισμα μπορεί να κρύψει την κυτταρίτιδα;

Πρόκειται για μύθο! Το μαύρισμα μπορεί να κάνει την κυτταρίτιδα λιγότερο εμφανή, αλλά όταν αυτό «υποχωρήσει», η κυτταρίτιδα μπορεί να φαίνεται ακόμα χειρότερη. Αυτό γιατί η έκθεση στον ήλιο μπορεί να καταστρέψει το δέρμα καθιστώντας το λεπτότερο και λιγότερο ελαστικό.

Θεραπεία: μείωση βάρους

Αν η κυτταρίτιδα προκαλείται από τα αποθέματα λίπους, είναι λογικό η απώλεια βάρους να είναι μία καλή στρατηγική. Στην πραγματικότητα, σε μια έρευνα του 2006 όπου η εμφάνιση της κυτταρίτιδας βελτιώθηκε για γυναίκες που είχαν μπει σε πρόγραμμα μείωσης κιλών.

Τοπικές θεραπείες:

Οι τοπικές θεραπείες κατά της κυτταρίτιδας περιλαμβάνουν κρέμες ρετινόλης, κρέμες μεθυλοξανθίνης και κρέμες με βότανα που τοποθετούνται στην περιοχή που υπάρχει το πρόβλημα για την άμεση εξωτερική αντιμετώπισή του.

Ραδιοσυχνότητες

Οι συσκευές ραδιοσυχνοτήτων εκπέμπουν ζέστη και σε συνδυασμό με το μασάζ καταστρέφουν το λίπος και τους «υπεύθυνους» για την κυτταρίτιδα ιστούς. Έχει σχεδιαστεί για την σύσφιξη του δέρματος καθώς και για να εξομαλύνει τα λακκάκια. Μερικές μελέτες έχουν δείξει κάποια οφέλη, τουλάχιστον προσωρινά.

Συσκευές λέιζερ

Οι συσκευές λέιζερ χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία κολλαγόνου και για να πυκνώσει το δέρμα. Μπορούν να εφαρμόζουν μασάζ, αναρρόφηση, ψύξη και ραδιοσυχνότητες για να “χτυπήσουν” την κυτταρίτιδα με 3-4 διαφορετικές μεθόδους ταυτόχρονα.

Λιποαναρρόφηση

Οι τεχνικές της λιποαναρρόφησης θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μεγαλύτερη παραμόρφωση του δέρματος. Αντίθετα η λιποαναρρόφηση υποβοηθούμενη με λέιζερ έχει χρησιμοποιηθεί για να καταστρέψει και να αφαιρέσει λίπος κάτω από το δέρμα.

Υγιεινός τρόπος ζωής

Μπορεί με τη δίαιτα και τη γυμναστική να μην απαλλαγούμε από την κυτταρίτιδα, αλλά μπορούν να βελτιώσουν το δέρμα μας και να τονώσουν τους μυς μας. Ένας συνδυασμός ασκήσεων ενδυνάμωσης και αερόβιας γυμναστικής όπως χαλαρό τρέξιμο και περπάτημα, μπορούν να μας βοηθήσει να ενδυναμώσουμε τους μύες και να κάψουμε λίπος. Η συχνή ενυδάτωση και η αποφυγή διατροφής πλούσιας σε υδατάνθρακες μπορούν να βοηθήσουν.

 

Σχετικά άρθρα