Αρχική / Ψυχολογία / Αυτογνωσία / Ψυχοτρόπα φάρμακα και αύξηση βάρους: Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Ψυχοτρόπα φάρμακα και αύξηση βάρους: Όσα πρέπει να γνωρίζετε thumbnail

Ψυχοτρόπα φάρμακα και αύξηση βάρους: Όσα πρέπει να γνωρίζετε


Η σφαιρική φροντίδα των ασθενών με ψυχικές παθήσεις αποτελεί μία σημαντική πρόκληση της σύγχρονης ψυχιατρικής δίνοντας ιδιαίτερη σημασία τόσο στην αποτελεσματική διαχείριση της βασικής νόσου, αλλά ταυτόχρονα και των συν-νοσήσεων, που συχνά εμφανίζουν τα άτομα αυτά όπως είναι για παράδειγμα η παχυσαρκία.


Aπό την επιστημονική ομάδα του διατροφολόγου Ευάγγελου Ζουμπανέα diatrofi.gr


Παχυσαρκία και ψυχικές παθήσεις.
Ψυχιατρικές ασθένειες όπως η σχιζοφρένεια, η διπολική διαταραχή, η κατάθλιψη, οι διατροφικές διαταραχές, κ.ά, μπορούν να επηρεάσουν την ενεργειακή πρόσληψη και την διατροφική κατάσταση των ασθενών.


Σύμφωνα με τα παραπάνω ο έλεγχος του σωματικού βάρους κρίνεται ιδιαίτερα σημαντικός σε αυτούς τους ασθενείς. Τα ήδη υπάρχοντα στοιχεία δείχνουν ότι η κατάλληλη εκπαίδευση, η σωστή διατροφή, καθώς και μικρές ή απλές αλλαγές στην συμπεριφορά του ασθενή δίνοντας ιδιαίτερη σημασία στην αύξηση της φυσικής δραστηριότητας είναι ικανές να αναστείλουν την υπερβολική αύξηση του σωματικού βάρους.


Ψυχοτρόπα φάρμακα και αύξηση βάρους.


Η αύξηση του σωματικού βάρους συνοδεύεται από όλες τις αρνητικές επιπτώσεις που συνεπάγονται από αυτή, όπως είναι οι διάφορες καρδιαγγειακές παθήσεις, η υπέρταση, ο Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου 2, οι δυσλιπιδαιμίες, καθώς και ορισμένοι τύποι καρκίνου, ενώ η παχυσαρκία σχετίζεται επίσης με μείωση της ινσουλινοευαισθησίας και με μεταβολές των επιπέδων γλυκόζης και λιπιδίων του πλάσματος.


Η εμφάνιση της παχυσαρκίας σε ασθενείς που πάσχουν από ψυχωτικές παθήσεις είναι πολύ υψηλή και αποτελεί ένα πολύ σημαντικό λόγο για ανησυχία. Οι ασθενείς με ψυχικές παθήσεις παρουσιάζουν φτωχή διαιτητική πρόσληψη όσον αφορά τα θρεπτικά συστατικά. Επίσης φαίνεται να καταναλώνουν περισσότερα λίπη και υδατανθρακούχα ποτά συχνότερα σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό, με αποτέλεσμα να επέρχεται η αύξηση του βάρους τους. Για το λόγο αυτό χρήζουν ιδιαίτερης διατροφικής υποστήριξης ώστε να περιορίσουν την λήψη διαιτητικών λιπών και ζάχαρης με απώτερο στόχο τον έλεγχο του βάρους τους και την πρόληψη διάφορων παθήσεων σαν φυσικό επακόλουθο της παχυσαρκίας


Η αύξηση του βάρους σε ασθενείς που λαμβάνουν τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά, αποδίδεται συνήθως σε «έντονη επιθυμία για υδατάνθρακες», ωστόσο πρόσφατα δεδομένα θεωρούν ότι αυτό αποτελεί σύμπτωμα της κατάθλιψης παρά ανεπιθύμητη ενέργεια των φαρμάκων. Πολλοί ασθενείς αναφέρουν, ότι νιώθουν την ανάγκη για κατανάλωση τροφής, ως απάντηση σε αρνητικά συναισθήματα όπως ο φόβος, η ανία, ο θυμός.


Ανάγκη ανεύρεσης νέων διαιτητικών μοντέλων στους ψυχιατρικούς ασθενείς.


Το μοντέλο της παραδοσιακής ελληνικής διατροφής, «Μεσογειακή Διατροφή», έχει συσχετιστεί με την προστασία από διάφορες εκφυλιστικές παθήσεις. Η Μεσογειακή Διατροφή φαίνεται λοιπόν να είναι ασπίδα τόσο της σωματικής, όσο και της ψυχικής υγείας του ανθρώπινου σώματος. Ορισμένες από τις πιο γνωστές προστατευτικές ουσίες που ανευρίσκονται συχνά στο παραπάνω μοντέλο είναι το σελήνιο, η σωστή αναλογία ω-6/ω-3 απαραίτητων λιπαρών οξέων, οι φυτικές ίνες, οι βιταμίνες C και E, καθώς και πλήθος αντιοξειδωτικών ουσιών.


Η βασική στρατηγική για την αντιμετώπιση της αυξημένης όρεξης είναι η καθιέρωση τακτικών και σωστών διαιτητικών επιλογών. Μην ξεχνάς ότι το πρωινό είναι αυτό που προηγείται όλων, ότι ώρα και αν ξυπνάς. Το πρωινό σου γεύμα θα πρέπει να σου παρέχει καθημερινά:  • Υδατάνθρακες ολικής άλεσης για ενέργεια και για βιταμίνες του συμπλέγματος Β που εξασφαλίζουν την ικανοποιητική λειτουργία του νευρικού συστήματος και του εγκεφάλου.

  • Πρωτεΐνη για την διατήρηση του μυϊκού συστήματος και των ζωτικών οργάνων

  • Και τέλος μια πηγή βιταμίνης C για να αντέχεις απέναντι στις διάφορες λοιμώξεις και στους ιούς.


 


Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X