Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Στην Αθήνα ο Πορτογάλος Πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα
Στην Αθήνα ο Πορτογάλος Πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα thumbnail

Στην Αθήνα ο Πορτογάλος Πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα

Επίσημη επίσκεψη πραγματοποιεί στην Αθήνα σήμερα Δευτέρα ο Πορτογάλος Πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα. Συναντήθηκε το πρωί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και αμέσως μετά κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του Άγνωστου Στραρτιώτη, όπου τον υποδέχθηκε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς με τον οποίο πήγαν πεζή στο Μέγαρο Μαξίμου για τη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.


Οι δύο Πρωθυπουργοί υπέγραψαν κοινή διακήρυξη για το μέλλον της Ευρώπης και την ενίσχυση της συνεργασίας των δύο χωρών. Τι προβλέπει η διακήρυξη:


Οι δύο κυβερνήσεις δεσμεύονται για μια δημοκρατική και κοινωνική Ευρώπη και επισημαίνουν ότι η κρίση στην Ευρωζώνη είναι αποτέλεσμα της ασύμμετρης διαδικασίας της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και της απουσίας αποτελεσματικών εργαλείων για την αντιμετώπιση της.


Επίσης, οι δύο κυβερνήσεις συμφωνούν ότι η πολιτική που βασίζεται αποκλειστικά στη λιτότητα είναι λανθασμένη και αναποτελεσματική και ότι η λιτότητα εμποδίζει την οικονομική ανάπτυξη και διαιρεί την κοινωνία. Προκαλεί ανεργία, φτώχεια, κοινωνικό αποκλεισμό και οικονομική στασιμότητα.


Ο δρόμος από εδώ και εμπρός πρέπει να είναι η στενότερη πολιτική δημοσιονομική και κοινωνική ολοκλήρωση και όχι ο κατακερματισμός, αναφέρεται στη Διακήρυξη και σημειώνεται η ανάγκη για ένα νέο ευρωπαϊκό κοινωνικό συμβόλαιο και όχι επιστροφή σε πολιτικές που ενισχύουν τον εθνικισμό, την ξενοφοβία, τον εξτρεμισμό και τον λαϊκισμό.


Ακόμη, τάσσονται υπέρ της οικονομικής σταθερότητας σε μια ολοκληρωμένη οικονομική αγορά, μέσα από ένα ευρωπαϊκό σύστημα εγγύησης καταθέσεων και τονίζουν ότι πρέπει να υπάρξουν «κοινοί κανόνες και κοινοί στόχοι με σεβασμό στο δημοκρατικό δικαίωμα των εκλεγμένων κυβερνήσεων να εξειδικεύσουν την πολιτική προς τους στόχους αυτούς».


Αναφορικά με την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή, οι δύο κυβερνήσεις συμφωνούν στην ανάγκη να συνεργαστούν πιο στενά, ώστε η ΕΕ να ενισχύσει τις διπλωματικές προσπάθειες για ειρήνη και σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή (Μεσόγειος, Μέση Ανατολή, Μαύρη Θάλασσα) και παράλληλα στηρίζουν μια συνεκτική, ολοκληρωτική και στοχευμένη πολιτική για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Επίσης, στηρίζουν τις προσπάθειες για ειρήνευση στη Συρία και τη Λιβύη και υποστηρίζουν τη λύση των δύο κρατών στο παλαιστινιακό.


Για το Κυπριακό, η Διακήρυξη αναφέρει ότι οι δύο κυβερνήσεις στηρίζουν την ειρηνευτική διαδικασία για δίκαιη και βιώσιμη επίλυση του κυπριακού, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, των αποφάσεων του ΟΗΕ και της ιδιότητας της Κύπρου ως κράτους-μέλους της ΕΕ και υπογραμμίζουν ότι η επίλυση του Κυπριακού θα αποτελέσει παράγοντα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου.


Αποσπάσματα των κοινών τους δηλώσεων: 


Πριν τη συνάντηση ο Αλέξης Τσίπρας έκανε δύο αναρτήσεις στο Twitter:


«Υποδεχτήκαμε τον Πρωθυπουργό της Πορτογαλίας κ. Αντόνιο Κόστα. Πιστεύουμε πως η Ευρώπη πρέπει να αφήσει πίσω της τις πολιτικές λιτότητας».


«Διεκδικούμε μια δημοκρατική, προοδευτική Ευρώπη με κοινωνική δικαιοσύνη και κοινωνική συνοχή».
Ο κ. Κόστα από τον Νοέμβριο του 2015 ηγείται της προοδευτικής κυβέρνησης συνασπισμού σοσιαλιστών, με στήριξη από το Μπλόκο της Αριστεράς και το Κομμουνιστικό Κόμμα Πορτογαλίας και εξελέγη με πρόγραμμα ενάντια στην πολιτική λιτότητας. Ως εκ τούτου θεωρείται ως ένας εκ των συμμάχων της ελληνικής κυβέρνησης, στο πλαίσιο της ΕΕ, τόσο σε ό,τι αφορά στην οικονομική πολιτική και την αντίθεση στη λιτότητα όσο και στην προώθηση ευρωπαϊκής λύσης για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης και την εξασφάλιση ειρήνης και σταθερότητας στη Μεσόγειο.Σημειώνεται ότι η πρόθεση της κυβέρνησης Κόστα να βάλει τέλος στην πολιτική της ακραίας λιτότητας, με την έγκριση προϋπολογισμού και αποφάσεις που ανακαλούν μέτρα λιτότητας των προηγούμενων ετών, προκάλεσαν αντιπαράθεση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αφού η τελευταία εξέφρασε αρχικά έντονες αντιρρήσεις. Τελικά, ο προϋπολογισμός τερματισμού της λιτότητας εγκρίθηκε με την επιφύλαξη των Βρυξελλών.


Επιπλέον, σε σχέση με το προσφυγικό, ο Αντόνιο Κόστα εξέφρασε την ετοιμότητα της Πορτογαλίας να υποδεχθεί έως και 10.000 πρόσφυγες από την Ελλάδα, επιπλέον αυτών που ανέλαβε να φιλοξενήσει ούτως ή άλλως στο πλαίσιο των ποσοστώσεων.Εντωμεταξύ, οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Πορτογαλίας Νίκος Κοτζιάς και Αουγκούστο Σάντος Σίλβα είχαν το πρωί κατ' ιδίαν συνάντηση στο υπουργείο Εξωτερικών όπου αποφάσισαν να ακολουθήσουν κοινό βηματισμό και δράση στη διπλωματία. 


Βασικός στόχος της διπλωματικής συμπόρευσης των δύο χωρών, όπως τονίστηκε και από τις δύο πλευρές, είναι μία Ευρώπη που δεν θα στερείται πλέον οράματος και πρωτοβουλιών και στην εξωτερική πολιτική. Κοινή εξάλλου, όπως επιβεβαιώθηκε, είναι η αντίληψη των δύο χωρών σε όλα τα θέματα που αποσταθεροποιούν την ευρύτερη ευρωπαϊκή γειτονιά.


Πλήρης ταύτιση στο προσφυγικό


Πλήρης ταύτιση απόψεων διαπιστώθηκε, όπως επιβεβαίωσαν διπλωματικές πηγές, και στο μείζον ζήτημα της αντιμετώπισης της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης, με έμφαση τόσο στην απόρριψη των καταστροφικών για την Ευρώπη μονομερών ενεργειών, όσο και στην κοινή πεποίθηση ότι μόνο η συλλογική δράση και η αλληλεγγύη μπορούν να διαμορφώσουν αποτελεσματική ευρωπαϊκή πολιτική.


Η κοινή στάση στο ζήτημα αυτό υλοποιείται στην πράξη με την δεδηλωμένη πρόθεση της Πορτογαλίας να δεχτεί με μετεγκατάσταση ακόμα περισσότερους πρόσφυγες που βρίσκονται στην Ελλάδα.


Ενίσχυση της Ευρωμεσογειακής Συνεργασίας


Οι κύριοι Κοτζιάς και Σίλβα, συζήτησαν, επίσης, την εμβάθυνση και των οικονομικών διπλωματικών σχέσεων και της διμερούς συνεργασίας των δύο χωρών σε όλους τους τομείς με την ενίσχυση της Ευρωμεσογειακής Συνεργασίας και του ρόλου του Med Group για την ειρήνευση, την ασφάλεια και την ευημερία στην λεκάνη της Μεσογείου.


Ο Νίκος Κοτζιάς παρουσίασε τις ελληνικές θέσεις εξωτερικής πολιτικής και ειδικότερα τις θέσεις της χώρας μας για το Κυπριακό και τις σχέσεις με την Τουρκία και τις γειτονικές βαλκανικές χώρες.


Ο κοινός βηματισμός θα μπορούσε να είναι ιδιαίτερα χρήσιμος σε χώρες, όπου Ελλάδα και Πορτογαλία έχουν παραδοσιακά στενότερες σχέσεις, με την Ελλάδα να είναι φίλη χώρα της Πορτογαλίας στα Βαλκάνια και την Πορτογαλία να είναι φίλη χώρα της Ελλάδας στη Λατινική Αμερική και την Αφρική.


Δρομολογείται μικτή διυπουργική επιτροπή


Ιδιαίτερης σημασίας, από αυτή την συνάντηση Κοτζιά-Σίλβα, είναι και τα άμεσα βήματα που αποφασίστηκαν, όπως η προώθηση πολιτικού διαλόγου και διαβουλεύσεων μεταξύ των πολιτικών διευθυντών και των ευρωπαϊκών διευθύνσεων των δύο υπουργείων Εξωτερικών.


Επίσης δρομολογείται εντός τους 2016 μικτή διυπουργική επιτροπή για τη διεύρυνση των διμερών οικονομικών σχέσεων, αλλά και την ενίσχυση της εκατέρωθεν ακαδημαϊκής συνεργασίας.

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X