Έκζεμα. Τί είναι και πώς αντιμετωπίζεται;

Οι κοκκινίλες και τα εξανθήματα είναι συνήθη δερματικά προβλήματα. Πότε μιλάμε, όμως, για έκζεμα και ποια είναι τα συμπτώματά του; Πρέπει να μας ανησυχήσουν;

Τι είναι το έκζεμα;

Έκζεμα είναι “το εξάνθημα που προκαλεί φαγούρα” και ανήκει στην ομάδα των δερματικών εξανθημάτων που εμφανίζονται κυρίως σε βρέφη και νήπια και δημιουργεί πιο ξηρό εξάνθημα στα μεγαλύτερα παιδιά. Οι ενήλικες μπορεί να δουν φολιδωτά, δερματώδη μπαλώματα ή και επίμονα εκζέματα στο χέρι. Η ατοπική δερματίτιδα είναι η πιο συνηθισμένη μορφή, συχνά κληρονομική αλλά υπάρχουν και άλλα είδη καθώς και πολλές επιλογές θεραπείας.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Η φαγούρα είναι το σημαντικότερο σύμπτωμα. Μόλις αρχίσει το ξύσιμο, δημιουργείται φλεγμονή και προκαλείται εντονότερη φαγούρα. Η εμφάνιση ποικίλει και μπορεί να περιλαμβάνει:

-Κόκκινες φολιδωτές περιοχές

-Μικρά ακατέργαστα εξογκώματα

-Χοντρά δερματώδη μπαλώματα

– Οίδημα από το οποίο διαρρέουν υγρά

Σε σκουρότερα δέρματα, η πληγείσα περιοχή μπορεί να είναι πιο ανοιχτή ή πιο σκούρα.

Έκζεμα στα μωρά

Τα βρέφη που είναι 6 -12 εβδομάδων μπορεί να αναπτύξουν ατοπική δερματίτιδα ως αποσπασματικό εξάνθημα του προσώπου. Μπορεί να εξελιχθεί, να γίνει κόκκινο και φολιδωτό και μπορεί να εμφανιστεί στο μέτωπο ή το τριχωτό της κεφαλής. Οι μισοί από εκείνους που έπασχαν από ατοπική δερματίτιδα σαν παιδιά, θα τη αντιμετωπίσουν και ως ενήλικες.

Η ατοπική δερματίτιδα

Η ατοπική δερματίτιδα στα μωρά είναι στην πραγματικότητα μια κατάσταση γνωστή ως σμηγματορροϊκή δερματίτιδα. Φαίνεται σαν ένα κίτρινο, λιπαρό, φολιδωτό μπάλωμα στο τριχωτό της κεφαλής και συνήθως εξαφανίζεται χωρίς θεραπεία μέσα σε 8-12 μήνες. Μπορεί επίσης να εμφανιστεί και στα μάγουλα.

Έκζεμα στα παιδιά

Τα παιδιά μπορούν να αναπτύξουν το εξάνθημα στο εσωτερικό των αγκώνων ή πίσω από τα γόνατα, γύρω από το στόμα, στο λαιμό ή στους καρπούς και στα χέρια. Εκείνοι που έχουν ατοπική δερματίτιδα είναι πιθανό να είναι αλεργικοί στα φυστίκια, το γάλα ή σε άλλους ξηρούς καρπούς. Ωστόσο, οι ειδικοί λένε ότι δεν πρέπει να περιορίσουμε τα φαγητά, εκτός αν έχει όντως διαπιστωθεί ευαισθησία. Καθησυχάστε τα παιδιά ότι το έκζεμα δεν είναι μεταδοτικό.

Έκζεμα σε ενήλικες

Οι ενήλικες συνήθως παρατηρούν εκζέματα στα χέρια, τους αγκώνες, στο εσωτερικών των αγκώνων και πίσω από τα γόνατα. Αλλά το έκζεμα μπορεί να εμφανιστεί οπουδήποτε, συμπερελαμβανομένου του λαιμού, του στήθους, ακόμη και των βλεφάρων. Το δέρμα μπορεί να αποχρωματιστεί στη συγκεκριμένη περιοχή.

Τι προκαλεί το έκζεμα;

Δεν γνωρίζουμε ακριβώς. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι γενετικοί, περιβαλλοντικοί και δερματικοί παράγοντες παίζουν σημαντικό ρόλο. Οι συναισθηματικές διαταραχές δεν προκαλούν έκζεμα, όπως πίστευαν οι γιατροί πριν από πολλά χρόνια, αλλά το άγχος μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα.

Πώς αντιμετωπίζεται το έκζεμα;

Η θεραπεία του εκζέματος ποικίλει ανάλογα με την περίπτωση. Ο γιατρός σας είναι αυτός που θα σας προτείνει ποια είναι η κατάλληλη για εσάς. Στις θεραπείες για την αντιμετώπιση του εκζέματος συγκαταλέγονται:  η λήψη κορτικοστεροειδών, η λήψη αντιισταμινικών,η λήψη ρυθμιστών του ανοσοποιητικού συστήματος (συνταγογραφούνται) και η φωτοθεραπεία.

 

 

 

 

 

 

Σχετικά άρθρα