Αρχική / Σεξ / Γυναίκα / Τι πρέπει να κάνεις αν ξέχασες να πάρεις το χάπι σου
Τι πρέπει να κάνεις αν ξέχασες να πάρεις το χάπι σου thumbnail

Τι πρέπει να κάνεις αν ξέχασες να πάρεις το χάπι σου

Γράφει ο Ζήσης Παπαθανασίου , Επίκουρος καθηγητής Γυναικολογίας – ανδρολόγος, διευθυντής Ελληνικού Σεξολογικού Ινστιτούτου


Αποτέλεσμα εικόνας για ζήσης παπαθανασίουΓια να πάρει μια γυναίκα το χάπι χρειάζεται να επισκεφθεί γιατρό;


Ναι, επειδή το χάπι, όπως όλα τα φάρμακα, έχουν αντενδείξεις. Σε λίγες δηλαδή περιπτώσεις η γυναίκα μπορεί να έχει κάποιο λόγο υγείας, για τον οποίο θα πρέπει να αποφύγει τη λήψη χαπιού.


 


Είναι επικίνδυνο το χάπι;


0 κίνδυνος από τη λήψη του χαπιού δεν είναι αυθαίρε­τος. Θα πρέπει δηλαδή να τον συσχετίζουμε με τον κίνδυνο μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης. Το πρόβλημα λοιπόν δεν είναι απλά αν πρέπει ή δεν πρέπει μια γυναίκα να χρησιμοποιεί το χάπι. Σταθμίζονται σε κάθε περίπτωση οι ενδεχόμενες μικρές παρενέργειες με τις συνέπειες μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης.


 


Τι παρενέργειες έχει το χάπι;


Τα περασμένα χρόνια το χάπι είχε διαφορετική σύστα­ση ορμονών από ό,τι έχει σήμερα. Έτσι λοιπόν τα χάπια που κυκλοφορούν δεν προκαλούν κατά κανόνα αύξηση βάρους, υπερτρίχωση, πονοκεφάλους και δια­ταραχές της σεξουαλικής επιθυμίας, παρενέργειες που ήταν συχνές στα αντισυλληπτικά χάπια που κυκλοφο­ρούσαν μέχρι πριν από λίγα χρόνια.


 


Το νεαρό κορίτσι μπορεί να πάρει αντισυλληπτικό χάπι|


Το χάπι αναστέλλει τη λειτουργία των ωοθηκών. Την εποχή που αρχίζει η κοπέλα να έχει ωορρηξία είναι επικίνδυνο να την αναστείλουμε. Αν όμως ο κίνδυνος εγκυμοσύνης είναι σημαντικός και η συχνότητα των επαφών μεγάλη η απόφαση θα ληφθεί από κοινού με τον ιατρό. Γενικά ισχύει ο κανόνας ότι για να πάρει χάπι μια κοπέλα θα πρέπει να έχει περάσει τουλάχιστον μια τριετία από την πρώτη της περίοδο.


 


Πρέπει να διακόπτεται κατά περιόδους η λήψη χαπιού;


Όχι, αυτό δεν ισχύει για τα χρησιμοποιούμενα τα τε­λευταία χρόνια αντισυλληπτικά χάπια. Με κάποια ιατρι­κή παρακολούθηση η γυναίκα μπορεί να χρησιμοποιεί το χάπι για πολλά συνεχή χρόνια.


 


Μπορεί μια γυναίκα να ξεκινήσει το χάπι στα 40 της χρόνια;


Αν και η γονιμότητα στα 40 είναι σαφώς ελαττωμένη, η γυναίκα είναι πιθανό να έχει και σε αυτή την ηλικία ανάγκη από αντισύλληψη. Η χρησιμοποίηση όμως του χαπιού παρουσιάζει αρκετές δυσκολίες. Συνήθως στην ηλικία αυτή ο κίνδυνος θρομβοεμβολικών επεισοδίων είναι μεγαλύτερος, ενώ επιπλέον οι γυναίκες καπνί­ζουν πολύ και έχουν πάρει περισσότερο βάρος. Οι συνθήκες αυτές αποτελούν σχετική αντένδειξη για τη λήψη του χαπιού.


 


Τι πρέπει να κάνει η γυναίκα αν ξεχάσει


να πάρει το χάπι της;


Εξαρτάται από τον τύπο του χαπιού, το χρόνο καθυ­στέρησης και την ημέρα του κύκλου. Γενικά, είναι πιο επικίνδυνο να ξεχάσει να πάρει* το χάπι στο τέλος του κύκλου, παρά στην αρχή. Τα πιο σημαντικά για την αναστολή της ωορηξίας είναι τα πρώτα χάπια. Η εγκυμοσύνη πάντως μπορεί να συμβεί οποιαδήποτε μέρα του κύκλου και αν ξεχαστεί το χάπι. Για τα μέσης δοσολογίας χάπια θα πρέπει να πάρει το χάπι που ξέχασε μέσα σε 24 ώρες. Για τα χαμηλής δοσολογίας θα πρέπει να το πάρει στις πρώτες 12 ώρες. Για όλα αυτά θα πρέπει να κατατοπίζεται από τον ιατρό της. 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X