Είναι επικίνδυνα τα φάρμακα της εξωσωματικής;

Ο κ. Λουκάς Κλέντζερης, μαιευτήρας – γυναικολόγος, εξηγεί σε ποιες περιπτώσεις η τεχνική της εξωσωματικής γονιμοποίησης εγκυμονεί κινδύνους.

Υπάρχει σχέση μεταξύ φαρμάκων γονιμότητας και καρκίνου;

Οι περισσότερες μελέτες που έχουν γίνει σε διάφορες χώρες τα τελευταία 10 χρόνια, δίνουν καθησυχαστικά αποτελέσματα. Το συμπέρασμα είναι ότι τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για πρόκληση ωοθυλακιορρηξίας (για βοήθεια των ωοθηκών να παράγουν ωάρια) δεν είναι ούτε αίτιο ούτε προδιαθεσικός παράγοντας για ανάπτυξη καρκίνου των μαστών ή των ωοθηκών. Αντιθέτως, η υπογονιμότητα και η έλλειψη εγκυμοσύνης σε μια γυναίκα είναι προδιαθεσικοί παράγοντες για Ca μαστού και ωοθηκών.

Προκαλούν τα φάρμακα γονιμότητας σύνδρομο υπερδιεγέρσεως ωοθηκών;

Ναι, αν η χρήση τους δεν είναι εξατομικευμένη και προσεκτική. Υπάρχουν μερικοί δείκτες όπως AMH- AFC και η ηλικία που βοηθούν στην σχεδίαση του πρωτοκόλλου για την διέγερση των ωοθηκών. Η μελλοντική χρήση της φαρμακογενητικής θα βοηθήσει ακόμα περισσότερο.

Είναι επικίνδυνες οι κυήσεις μετά από εξωσωματική γονιμοποίηση;

Ναι, διότι το 20-25% των κυήσεων είναι δίδυμες και 1-3% τρίδυμες. Στις κυήσεις αυτές είναι πολύ αυξημένος ο κίνδυνος για πρόωρο τοκετό (με ότι συνεπάγεται για το νεογνό), προ-εκλαμψία (υπέρταση), σακχαρώδη διαβήτη. Επίσης, οι κυήσεις αυτές έχουν μεγαλύτερη μητρική και περιγεννητική θνησιμότητα.

Σχεδιάζονται έμβρυα στο εργαστήριο;

Προς το παρόν όχι. Αν ένα ζευγάρι με καστανά μάτια επιθυμεί αγόρι ή κορίτσι με γαλανά ή πράσινα μάτια θα πρέπει να παραχθούν περίπου 18 έμβρυα για να υπάρξει πιθανότητα ευρέσεως εμβρύου με τέτοια χαρακτηριστικά.

Αν η επιθυμία είναι να επιλεγούν τα πιο έξυπνα έμβρυα για μεταφορά στην μήτρα, πρέπει να γνωρίζουν ότι η διανοητική ανάπτυξη είναι 50% γονίδια και 50%  κοινωνικό και οικογενειακό περιβάλλον.

Βεβαίως, αν υπάρχουν γενετικές ανωμαλίες στους γονείς είναι δυνατόν με την βοήθεια της προεμφυτευτικής διάγνωσης να επιλεγούν τα υγιέστερα έμβρυα για μεταφορά στην μήτρα.

Σχετικά άρθρα