Γιατί αυξάνονται οι αποβολές;

Ο κ. Γιώργος Κρεατσάς, καθηγητής Μαιευτικής – Γυνακολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Διευθυντής της Β’ Γυναικολογικής Κλινικής του Αρεταίειου νοσοκομείου, διαπιστώνει την ανησυχητική αύξηση των παλίνδρομων κυήσεων στις Ελληνίδες και συσχετίζει την έξαρση τους με την οικονομική κρίση.

Τι είναι η παλίνδρομη κύηση;

Παλίνδρομη είναι η κύηση όπου σταματάει η ανάπτυξη του εμβρύου ενώ μπορεί να διατηρηθεί για μικρό χρονικό διάστημα η λειτουργία του πλακούντα. Συνήθως αυτό γίνεται στο πρώτο τρίμηνο και σε πολλές περιπτώσεις τόσο νωρίς ώστε η κύηση δεν γίνεται αντιληπτή,  αν και μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε εβδομάδα.

Έχουν αυξηθεί οι παλίνδρομες κυήσεις;

Τα τελευταία δύο χρόνια καταγράφεται δραματική αύξηση των παλίνδρομων κυήσεων.  Σύμφωνα με τα στοιχεία της Β’ Πανεπιστημιακής Κλινικής του Αρεταίειου νοσοκομείου, οι παλίνδρομες κυήσεις έχουν σχεδόν τριπλασιαστεί. Το εξάμηνο Σεπτέμβριος – Φεβρουάριος 2010 το ποσοστό των παλίνδρομων κυήσεων επί του συνόλου των αντιστοίχων τοκετών  στη κλινική μας ήταν 1,5%. Το αντίστοιχο ποσοστό για το εξάμηνο  Σεπτέμβριος- Φεβρουάριος 2011 ήταν 4%.

Ποιοι παράγοντες ευθύνονται για αυτές τις αποβολές;

Για τις παλίνδρομες κυήσεις ενοχοποιούνται κυρίως γενετικές ανωμαλίες του εμβρύου, ωστόσο πλέον οι ειδικοί αναζητούν και σε άλλους λόγους την  «έκρηξη»  τους. Στο μικροσκόπιο τους μπαίνουν επίσης ψυχοσωματικοί παράγοντες, με το άγχος και την ανησυχία που επιφέρει η οικονομική κρίση στη σύγχρονη γυναίκα που κυοφορεί, να βρίσκονται σε περίοπτη θέση. Επίσης, παράγοντες κινδύνου θεωρούνται  το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ, η κακή διατροφή, η ηλικία της μητέρας καθώς και κληρονομικές αιτίες.

Σχετικά άρθρα