Πόσο πρέπει να τρώω στην εγκυμοσύνη;

Πώς πρέπει να τρέφομαι στην εγκυμοσύνη μου; Τι βάρος θα πρέπει να πάρω για να αναπτυχθεί σωστά το μωρό μου; Μήπως και εσείς σκεφτήκατε πως πρέπει να τρώτε για δυο; Μην αγχώνεστε !

Ο έλεγχος βάρους είναι μια σοβαρή υπόθεση που σας αφορά άμεσα αλλά δεν χρειάζεται άγχος!

Aκολουθήστε τις συμβουλές που δίνει η επιστημονική ομάδα του Διαιτολόγου-Διατροφολόγου, Ευάγγελου Ζουμπανέα.


Στα παραπάνω, αλλά και σε πολλά περισσότερα ερωτηματικά ευχόμαστε να σας καλύψουμε με το κείμενο που ακολουθεί, για να έχετε μια εγκυμοσύνη χωρίς ιδιαίτερους προβληματισμούς και ανασφάλειες για την εξέλιξή της.

Αρχικά θα πρέπει να ξέρετε ότι η εγκυμοσύνη υπολογίζεται από το γιατρό σας σε 40 εβδομάδες. Η λήψη βάρους είναι άνισα κατανεμημένη, ωστόσο κατά προσέγγιση μπορούμε να πούμε, πως μπορεί να είναι ελάχιστη το δυνατό κατά το πρώτο τρίμηνο (ξεχάστε τη φράση τρώω για δύο)

  • 1ο τρίμηνο 1–1,5 kg
  • 2ο τρίμηνο 3,5–4 kg
  • 3ο τρίμηνο 5-6 kg

Για να επιτύχουμε την παραπάνω αύξηση βάρους δε χρειάζεται να παίρνουμε περισσότερες θερμίδες από ότι αναλογεί σε μια γυναίκα κανονικού βάρους. Δηλαδή αν η διατροφή σας είναι φυσιολογική, η προσθήκη ενός ποτηριού γάλακτος την ημέρα κατά το πρώτο τρίμηνο και 2 ποτηριών γάλακτος κατά το δεύτερο τρίμηνο είναι αρκετά!

Σε περίπτωση που δεν πίνετε το γάλα μπορείτε να προτιμήσετε τυρί φέτα ή σκληρά τυριά σε ποσότητες όχι πάνω από 100 gr την ημέρα.

Τι πρέπει να τρώω για να αποφύγω τις ναυτίες; 

Οι ναυτίες αποτελούν ένα φυσιολογικό φαινόμενο, οι οποίες ρυθμίζονται από το νευροφυτικό σύστημα της μέλλουσας μητέρας. Δεν εξαφανίζονται από τη μια ημέρα στην άλλη, αλλά ούτε και αυξάνονται ανάλογα με το φύλο του μωρού (π.χ. είναι εντονότερες αν περιμένουμε κορίτσι).

Κύρια υπεύθυνη για τις ναυτίες, είναι η ορμόνη χοριακή γοναδοτροπίνη η οποία παράγεται από τον οργανισμό σε τεράστιες ποσότητες κατά τις πρώτες 12 εβδομάδες της εγκυμοσύνης! Αυτός είναι και ο λόγος που οι περισσότερες έγκυες ηρεμούν από τις ναυτίες μετά το πρώτο τρίμηνο.

Μπορούν να αντιμετωπιστούν παίρνοντας μικρά γεύματα και όσο το δυνατόν πιο στεγνά π.χ. (κουλουράκι, φρυγανιά). Αποφεύγετε τα βαριά φαγητά και τα πολλά υγρά σε άδειο στομάχι. Επίσης καλό είναι να πίνουμε αφεψήματα χαμομηλιού.

Πώς θα αποφύγω τη δυσπεψία; 

Αν χωνεύετε δύσκολα η δυσπεψία που παρατηρείται, μπορεί να αντιμετωπιστεί με μικρά γεύματα. Κατά το τέλος της εγκυμοσύνης παρατηρείται επίσης δυσπεψία και φούσκωμα που όμως οφείλεται στο ότι το μωρό σας έχει μεγαλώσει αρκετά και περιορίζει το στομάχι σας.

Και αν έχω δυσκοιλιότητα κατά την εγκυμοσύνη;

Ένα ακόμα πρόβλημα που παρουσιάζεται στη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι η δυσκοιλιότητα. Οφείλεται, στις ορμόνες που παράγονται, αλλά πολλές φορές αιτία της δυσκοιλιότητας είναι και ο προσλαμβανόμενος σίδηρος.

Μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες και φρούτα ή ακόμα 2 ποτήρια νερού σε θερμοκρασία δωματίου και ένα ώριμο ακτινίδιο νωρίς το πρωί, είναι η καλύτερη λύση στο πρόβλημά σας.

Πόσο αλκοόλ πρέπει να πίνω; 

Η κατανάλωση του αλκοόλ πρέπει να περιοριστεί σε ένα ποτηράκι κρασί την εβδομάδα και αυτό γιατί το αλκοόλ περνά κατευθείαν στο αίμα σας και κατά συνέπεια στο έμβρυο. Ακόμη πρέπει να τονιστεί ότι το κάπνισμα στη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να επιφέρει πολλά προβλήματα στον πλακούντα και κατά συνέπεια στην ανάπτυξη του εμβρύου (πρόωρος τοκετός, νεογέννητο με χαμηλό βάρος)

Γενικότερα προτιμήστε στη διάρκεια της εγκυμοσύνης:

  • 1 lt. άπαχο γάλα καθημερινά
  • 2 -3 μερίδες φρούτων (ενώ είναι πλούσια σε βιταμίνες δεν πρέπει να τα καταναλώνουμε σε μεγάλες ποσότητες γιατί ένα φρούτο αντιστοιχεί σε 15 σάκχαρα όσο δηλ. μια φέτα ψωμί)
  • 2-3 φέτες ψωμί (κατά προτίμηση ολικής αλέσεως)
  • 1 μερίδα ζυμαρικά (ένα μέτριο πιάτο μακαρόνια χωρίς βούτυρο ή μια μερίδα βρασμένο ρύζι) (ένα φλιτζάνι του γάλακτος)
  • 1 -2 μερίδες άπαχο κρέας, κοτόπουλο, ψάρι, όσπρια.

Θα έχετε πολλές φορές ακούσει ότι η φυσιολογική αύξηση του βάρους της εγκύου είναι 9 – 12 kg. Τα κιλά αυτά κατανέμονται κατά μέσο όρο ως εξής:

Μέσο βάρος των διαφορών ιστών στη μητροπλακουντο-εμβρυϊκή μονάδα σε φυσιολογική εγκυμοσύνη.

Έμβρυο 3.400
Πλακούντας 453
Αμνιακό υγρό 906
Μήτρα (αύξηση) 1140
Ιστός μαστών (αύξηση) 1360
Όγκος αίματος (αύξηση) 1500

Τα παραπάνω αποτελούν βασικά στοιχεία για τον έλεγχο βάρους σας και έχετε λόγους ανησυχίας μόνο αν ο γιατρός σας πιστεύει ότι τα κιλά σας είναι υπερβολικά λίγα ή υπερβολικά πολλά.

Αν το βάρος σας είναι επικίνδυνα μικρό και η διατροφή σας κακή, μπορεί να ανακοπεί η ανάπτυξη του πλακούντα. Αυτό σημαίνει αυξημένο κίνδυνο αποβολής ή πρόωρου τοκετού.

Αντίθετα αν το βάρος σας είναι υπερβολικά αυξημένο μπορούν στη διάρκεια της εγκυμοσύνης να παρουσιαστούν άλλα προβλήματα όπως αυξημένη πίεση, οιδήματα (πρήξιμο στα άκρα).

Η πιο επικίνδυνη πάθηση που μπορεί να παρατηρηθεί σε μια παχύσαρκη έγκυο είναι η προεκλαμψία, η οποία συχνά είναι συνοδευόμενη από σπασμούς στη μητέρα. Μπορεί δε να οδηγήσει και στο θάνατο του εμβρύου. Ακόμη παρατηρείται ότι η διάρκεια τοκετού στις παχύσαρκες γυναίκες είναι συχνά μεγαλύτερη… και ότι οι γυναίκες αυτές παρουσιάζουν μεγάλες διαταραχές κατά το θηλασμό.

Σημαντική βιταμίνη τόσο στη κύηση όσο και στο θηλασμό είναι η D3. Καλό θα είναι η μέλλουσα μαμά ή η θηλάζουσα να μετρά την ποσότητα D3 στο αίμα. Σε περίπτωση που βρίσκεται μικρότερη από 55ng συνιστάται συμπλήρωμα D3 ειδικά στη διάρκεια του χειμώνα.

Η διατροφή σας φροντίστε να είναι πλούσια σε ασβέστιο, σίδηρο και βιταμίνες.

 

Σχετικά άρθρα