Είναι φυσιολογικές οι κινήσεις του εμβρύου μου;

Ένα από τα πράγματα που προκαλεί το μεγαλύτερο άγχος στις μέλλουσες μητέρες είναι οι κινήσεις του εμβρύου. Ειδικά όταν πρόκειται για την πρώτη τους εγκυμοσύνης ανησυχούν ιδιαίτερα για το αν οι κινήσεις που αισθάνονται είναι οι φυσιολογικές. Ένα αντίστοιχο ερώτημα λάβαμε από μία αναγνώστριά μας και το απευθύναμε στον ειδικό κύριο Αντσακλή.

Γράφει ο Άρις Αντσακλής, καθηγητής Μαιευτικής-Γυναικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και Διευθυντής της Α΄ Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής στο Νοσοκομείο «Αλεξάνδρα».

«Κλείνω τον 7ο μήνα εγκυμοσύνης και πλέον καθημερινά νιώθω έντονα τις κινήσεις του μωρού μου. Συγχρόνως αυτή είναι και μια αγχώδης διαδικασία γιατί αν τυχόν δεν αντιληφθώ κίνηση νομίζω ότι κάτι δεν πάει καλά. Πόσο συχνές μπορεί να είναι αυτές οι κινήσεις και τι διαφέρει κατά τη διάρκεια της ημέρας και νύχτας;»

Μαρία-Ελένη

Οι περισσότερες γυναίκες αρχίζουν να αισθάνονται τις κινήσεις του μωρού τους από την 18-20η εβδομάδα της κύησης και μετά. Αν πρόκειται δε για την πρώτη κύηση, τότε είναι πιθανόν οι κινήσεις του εμβρύου να γίνουν αντιληπτές ακόμα και πιο αργά, μετά την 20η εβδομάδα, ενώ αν έχουν προηγηθεί και άλλες εγκυμοσύνες, οι εμβρυϊκές κινήσεις μπορεί να γίνουν και πιο νωρίς αντιληπτές, ακόμα και στις 16 εβδομάδες. Όσο προχωράει η εγκυμοσύνη, μπορεί να αλλάζουν και τα χαρακτηριστικά των κινήσεων ή η αίσθηση που έχει η μητέρα για τις κινήσεις. Συνήθως κατά τις απογευματινές και βραδινές ώρες τα έμβρυα είναι πιο δραστήρια. Κατά τη διάρκεια του 24ώρου τα έμβρυα έχουν περιόδους ύπνου που διαρκούν συνήθως από 20-40 λεπτά ενώ σπάνια μπορεί να διαρκούν πάνω από 90 λεπτά και κατά την περίοδο αυτή συνήθως τα έμβρυα παραμένουν ακίνητα. Η συχνότητα των εμβρυϊκών κινήσεων αυξάνεται σταδιακά μέχρι τις 32 εβδομάδες και μετά από αυτή τη βδομάδα συνήθως η συχνότητα των κινήσεων παραμένει σταθερή. Η κινητικότητα του εμβρύου αν και έως ένα βαθμό είναι υποκειμενική, αποτελεί ένα πολύ καθησυχαστικό στοιχείο για την έγκυο. Παρόλα αυτά δεν υπάρχει συγκεκριμένος αριθμός κινήσεων που πρέπει να αισθάνεται μία έγκυος, και κάθε έγκυος θα πρέπει να αναγνωρίζει τον ρυθμό κινήσεων που έχει το δικό της μωρό. Αν παρατηρήσετε μείωση των κινήσεων του μωρού σας ή αλλαγή στον τρόπο των κινήσεων που σας ανησυχεί θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας.

Μερικά στοιχεία που πρέπει να γνωρίζετε είναι ότι αν είστε απασχολημένη κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να μην προσέχετε τις κινήσεις του εμβρύου και κατά συνέπεια να μην αισθάνεστε τις κινήσεις του μωρού σας, ενώ και η θέση του πλακούντα (πρόσθιος πλακούντας) ή του ίδιου του εμβρύου (με την πλάτη μπροστά) μπορεί να επηρεάσει το πώς αισθάνεστε τις κινήσεις του μωρού σας. Επίσης, το κάπνισμα, το αλκοόλ και η λήψη κάποιων φαρμάκων μπορεί να επηρεάσουν τις εμβρυϊκές κινήσεις. Όταν είστε αβέβαιη για τις κινήσεις του μωρού σας συστήνεται από πολλούς να ξαπλώσετε σε αριστερή πλάγια θέση για 2 ώρες και να μετρήσετε πόσες κινήσεις θα αισθανθείτε σε αυτό το διάστημα. Αν οι κινήσεις του εμβρύου μέσα σε αυτές τις 2 ώρες είναι λιγότερες από 10, τότε θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας, και γενικά όποτε δεν είσαστε σίγουρη ή ανησυχείτε για τις κινήσεις του μωρού σας καλό είναι να επικοινωνείτε και να ενημερώνετε τον γιατρό που σας παρακολουθεί, ο οποίος θα σας κατευθύνει ανάλογα.

 

Σχετικά άρθρα