Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Λουκέτο στην Ηλεκτρονική
Λουκέτο στην Ηλεκτρονική  thumbnail

Λουκέτο στην Ηλεκτρονική

Η Ηλεκτρονική είχε προβλήματα τα τελευταία χρόνια λόγω της μεγάλης ανάπτυξης που επιχείρησε σε Ελλάδα, Κύπρο και Βαλκάνια, είχε εκπονήσει τρία πλάνα αναδιάρθρωσης και ήταν η τρίτη μεγαλύτερη αλυσίδα ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών. Διατηρούσε 44 καταστήματα στην Ελλάδα και 3 στην Κύπρο απασχολώντας συνολικά 450 εργαζόμενους. 


 


Ως εμπορικό κατάστημα ηλεκτρικών ειδών η εταιρεία ιδρύθηκε το 1950. Το 1989 εξαγοράστηκε από τον Ιωάννη Στρούτση, που είναι και ο σημερινός ιδιοκτήτης της εταιρείας.


Το 1999 η εταιρεία εισήχθη στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Συνολικά η αγορά ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών έχει συρρικνωθεί κατά 47% από το 2007. Ο τζίρος του εν λόγω κλάδου υπολογίζεται σήμερα στα 1,4 δισ. ευρώ (1,9 δισ. ευρώ εάν συμπεριληφθεί η κατηγορία της κινητής τηλεφωνίας) έναντι 3,2 δισ. ευρώ εννέα χρόνια πριν.Τα τελευταία χρόνια, ο ιδιοκτήτης της εταιρείας, Ιωάννης Στρούτσης, έδινε μάχη να κρατήσει την επιχείρηση στα πόδια της, ενώ σε αυτό το πλαίσιο τα προηγούμενα χρόνια έγιναν περικοπές μισθών, απολύσεις εργαζομένων, ενώ έκλεισαν και πολλά καταστήματα της εταιρείας σε επαρχιακές πόλεις και όχι μόνο. Το 2014 μάλιστα, η εταιρεία Ηλεκτρονική είχε ζητήσει από όλους τους εργαζόμενους να προσφέρουν έναν μισθό, προκειμένου να διασωθεί η εταιρεία, κάτι που τότε είχε προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων. Η εταιρεία κατείχε το 13% του μεριδίου αγοράς στην Ελλάδα και το 6 % στην Κύπρο.


Το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών έκανε αποδεκτή την αίτηση πτώχευσης που είχε καταθέσει η Ηλεκτρονική Αθηνών από τις 9 Μαρτίου, βάζοντας τίτλους τέλους στη ελληνική αλυσίδα πώλησης ηλεκτρικών ειδών. Το Πρωτοδικείο αποφάσισε την παύση πληρωμών της εταιρείας από χθες και σφράγισε την περιουσία της. Τα καταστήματα της Ηλεκτρονικής θα είναι κλειστά από σήμερα, Πέμπτη, 14 Απριλίου.


Το υπουργείο Εργασίας συγκάλεσε για τις 11:00 'τριμερή συμφιλιωτική συνάντηση', όπως την ονομάζει, που έχει στόχο την διασφάλιση των απαιτήσεων των εργαζομένων μετά από αίτημα της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος αφενός μεν, για να διευκρινιστεί η πρόθεση της εργοδοσίας για το μέλλον της επιχείρησης αφετέρου δε, για να προστατευτούν στο ακέραιο τα συμφέροντα των εργαζομένων. H συνάντηση ήταν άκαρπη ενώ ένταση επικράτησε έξω απο το ΕΒΕΑ όταν εργαζόμενοι της Ηλεκτρονικής Αθηνών θέλησαν να παραβρεθούν στην συνέντευξη Τύπου. Όταν τελικά τους επετράπη η είσοδος, με τα πνεύματα να είναι οξυμένα, διακόπηκε και η συνέντευξη που παραχωρούσε ο ιδιοκτήτης της εταιρείας.
Αναλυτικά η επιστολή που κυκλοφόρησε χθες στον τύπο αναφέρει:


«Η ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΑΘΗΝΩΝ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ γνωστοποιεί ότι δυνάμει της υπ’ αριθμόν 267/13-4-2016 απόφασης του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών κηρύχθηκε σε κατάσταση πτωχεύσεως.


Παρά τις διαρκείς προσπάθειες της εταιρείας, η πορεία της οικονομίας, η περαιτέρω αποδυνάμωση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών, τα capital controls που -εκτός των άλλων- ενίσχυσαν την καχυποψία των ξένων προμηθευτών προς τις ελληνικές επιχειρήσεις, σε συνδυασμό με την στάση των δανειστριών τραπεζών καθιστούν αδύνατη τη συνέχιση της λειτουργίας της εταιρείας.


Το επιχειρηματικό πλάνο, το οποίο συναποφασίστηκε από τις τράπεζες, τους προμηθευτές και τους μετόχους τον Απρίλιο του 2015 είχε δημιουργήσει βάσιμες προοπτικές για την ανάκαμψη της εταιρείας. Όσα συνέβησαν, από τον Ιούνιο του 2015 και μετά, υπονόμευσαν και στη συνέχεια ακύρωσαν στην πράξη οποιοδήποτε σχεδιασμό.


Το αποτέλεσμα ήταν να δημιουργηθεί ασφυκτικό πρόβλημα ρευστότητας, να χάνονται μερίδια αγοράς και να αυξάνονται οι ζημιές. Έτσι, η ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ, αφού εξάντλησε κάθε δυνατή εναλλακτική λύση, οδηγήθηκε στη σημερινή οδυνηρή απόφαση.


Η σημερινή εξέλιξη αφανίζει τη μεγαλύτερη ΕΛΛΗΝΙΚΗ εταιρεία του κλάδου, τη μόνη που ανταγωνίστηκε ευθέως τις πολυεθνικές, οι οποίες θα είναι και οι μόνες ευνοημένες από αυτή την συγκυρία.


Τα καταστήματα της ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ από 14-4-2016, θα παραμείνουν κλειστά».
Το λουκέτο στην Ηλεκτρονική και στα καταστήματα της δημιουργεί και ορισμένα ερωτήματα στους καταναλωτές που την επέλεγαν για τις αγορές τους.


Οσον αφορά τις δόσεις που πληρώνουν όσοι έχουν αγοράσει από το ηλεκτρονικό ή κάποιο άλλο κατάστημα της εταιρείας, οι δόσεις συνεχίζουν να πληρώνονται κανονικά, καθώς η αγορά των προϊόντων γινόταν μέσω πιστωτικής κάρτας ή μέσω έκδοσης καταναλωτικού δανείου (σε λίγες περιπτώσεις). Δηλαδή οι άτοκες δόσεις που έδινε η Ηλεκτρονική δεν χρηματοδοτούνταν από την ίδια, αλλά από την τράπεζα. Οπότε η οφειλή συνεχίζει να υφίσταται.


Ωστόσο υπάρχουν και καταναλωτές που αγόρασαν μία συσκευή είτε με κάρτα είτε με μετρητά και δεν την έχουν παραλάβει.

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X