Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Στην Ουάσινγκτον ο υπουργός Οικονομικών
Στην Ουάσινγκτον ο υπουργός Οικονομικών  thumbnail

Στην Ουάσινγκτον ο υπουργός Οικονομικών

Οι διαπραγματεύσεις με τους Θεσμούς έχουν "παγώσει" μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα, με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να ταξιδεύουν σε Ευρώπη και Ηνωμένες Πολιτείες αντίστοιχα με σαφή στόχευση, την ύστατη ώρα της διαπραγμάτευσης, να εξασφαλιστεί η απαραίτητη πολιτική στήριξη η οποία θα αποτρέψει τυχόν προσπάθεια κωλυσιεργίας από το Ταμείο, στο παρά ένα της συμφωνίας. 


 


Για το λόγο αυτό ο Πρωθυπουργός και ο Υπουργός Οικονομικών επιδιώκουν μέσα από τις επαφές κορυφής με Ευρωπαίους και Αμερικανούς ηγέτες και αξιωματούχους να πιέσουν προκειμένου να αλλάξει προς το καλύτερο το κλίμα αβεβαιότητας, όπως και το αδιέξοδο. Σημειώνουν ότι τα υπό κατάθεση νομοσχέδια (φορολογικό – ασφαλιστικό) είναι ανοιχτά σε αλλαγές ανάλογα με την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων, υπογραμμίζοντας "εμείς τηρούμε τα συμφωνημένα".


Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αναχωρεί νωρίς το μεσημέρι για την Ουάσινγκτον, όπου και θα πάρει μέρος στην Εαρινή Σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Oι επαφές του έχουν προγραμματιστεί να ξεκινήσουν στην έδρα του ΔΝΤ αύριο Παρασκευή. 


Αν και δεν έχει γίνει επισήμως γνωστή η ατζέντα των επαφών του, ο κ. Τσακαλώτος, θα έχει σειρά επαφών με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, τον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισεμπλουμ και τον Αμερικανό ομόλογο του, Τζακ Λιου. 


O Γερούν Ντάισελμπλουμ υποστήριξε πριν λίγο ότι η εμπιστοσύνη μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών παραμένει αδύναμη, αλλά ότι θα αποκατασταθεί όσο προχωρά η Ελλάδα στον δρόμο υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων.

Το κρίσιμο ραντεβού με την κ. Λαγκάρντ, σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, έχει κλειστεί για τις 7 μ.μ ώρα Ουάσιγκτον.


Ο εκπρόσωπος Τύπου του Γερμανού Yπουργού Oικονομικών κ. Σόιμπλε ανέφερε την Τετάρτη ότι έχει προγραμματισθεί συνάντηση με τον κ. Τσακαλώτο στο περιθώριο της Συνόδου. Ο Γάλλος Yπουργός Oικονομικών Μισέλ Σαπέν έχει ήδη προϊδεάσει, δηλώνοντας σε ανύποπτο χρόνο τον Μάρτιο ότι οι συνομιλίες για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους θα μπορούσαν να ξεκινήσουν από την Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον.


Εντωμεταξύ μετά από συνάντηση που είχε πριν λίγο ο Μισέλ Σαπέν με τον Τζακ Λιου, ο τελευταίος ανέφερε: "Υπάρχει ακόμα δρόμος να καλυφθεί μέχρι την ολοκλήρωση της αξιολόγησης".


Σημειώνεται ότι οι δανειστές έχουν δηλώσει ότι η επίσημη συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους που ξεπερνά τα 310 δισ. ευρώ θα ξεκινήσει μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης. Ομως, είναι κοινό μυστικό ότι συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο ανάμεσα στους Θεσμούς για τους τρόπους ρύθμισης του ελληνικού χρέους έχουν ξεκινήσει εδώ και καιρό.


Το ΔΝΤ είναι εκείνο που ζητά την μεγαλύτερη ελάφρυνση του ελληνικού χρέους με επιμήκυνση των αποπληρωμών σε βάθος 70 χρόνων και το "κλείδωμα" των επιτοκίων δανεισμού σε χαμηλά επίπεδα σύμφωνα με άτομα που έχουν γνώση των απόψεών του. Από την άλλη πλευρά, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί εμφανίζονται πρόθυμοι μεν να ελαφρύνουν το ελληνικό χρέος αλλά προκρίνουν την επιμήκυνση των αποπληρωμών για πολύ μικρότερο χρονικό διάστημα. Επίσης, εμφανίζονται να επιθυμούν "τμηματική" ελάφρυνση του χρέους σε βάθος χρόνου.Σε δηλώσεις της πριν λίγο η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ, σε συνέντευξη Τύπου στην Ουάσινγκτον, εξέφρασε τον "σκεπτικισμό" της για το κατά πόσο είναι εφικτός ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ έως το 2018. Επιπροσθέτως χαρακτήρισε μη διατηρήσιμο τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Η ίδια απαντώντας σε σχετική ερώτηση υπογράμμισε την ανάγκη να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση το ταχύτερο δυνατό, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι "το τελευταίο πράγμα που έχει ανάγκη αυτή τη στιγμή η Ελλάδα είναι μία ακόμη καθυστέρηση" – προσθέτοντας ότι σε αυτό συμφωνεί με την ελληνική κυβέρνηση.


Παράλληλα επισήμανε πως η Ελλάδα χρειάζεται "σταθερότητα, βιωσιμότητα και εθνική κυριαρχία".

Ταυτοχρόνως για το χρέος απαιτείται μία λύση η οποία θα αφορά τόσο τις λήξεις των ομολόγων, αλλά και το ύψος των επιτοκίων. Επανέλαβε δε τη γνωστή θέση του ΔΝΤ περί της ανάγκης ύπαρξης δύο πυλώνων, στους οποίους θα στηριχθεί το ελληνικό πρόγραμμα, ήτοι τις μεταρρυθμίσεις και την ελάφρυνση του χρέους. Προσέθεσε, όμως, ότι απαιτούνται και "ρεαλιστικές προσεγγίσεις".


Σύμφωνα με το Reuters το οποίο επικαλείται ανώνυμη ελληνική πηγή, η Ελλάδα θα προτείνει στους δανειστές αφενός να μετατραπούν τα κυμαινόμενα επιτόκια που πληρώνει σε σταθερά και αφετέρου να μπει ένα ανώτατο όριο στις ετήσιες χρηματοδοτικές δαπάνες για την εξυπηρέτηση του χρέους στο 15% του ΑΕΠ.


Η Αθήνα θα προτείνει όπως το 8% του ΑΕΠ επιμερίζεται στις αποπληρωμές ομολόγων και δανείων και το 7% στις αποπληρωμές εντόκων γραμματίων. Η Ελλάδα χρηματοδοτεί ανάγκες ύψους 15 δισ. ευρώ περίπου ετησίως μέσω της έκδοσης εντόκων γραμματίων με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία.


"Με αυτό τον τρόπο θα κλειδώσουν το ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης χρέους για τα επόμενα χρόνια και θα δώσουν στους επενδυτές μια ξεκάθαρη εικόνα για το πόσα θα πρέπει να δαπανήσει κάθε χρόνο η Ελλάδα", ανέφερε η πηγή στο Reuters. "Μια τέτοια συμφωνία θα λειτουργήσει σαν εγγύηση ότι η Ελλάδα θα μπορεί να εξυπηρετήσει το χρέος της χωρίς προβλήματα".Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, τόνισε την Τετάρτη σε συνέντευξή του στη Wall Steet Journal ότι η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους μπορεί να πάρει την μορφή της μετάθεσης των αποπληρωμών του αρχικού κεφαλαίου και των τόκων στο μέλλον και της επιμήκυνσης των περιόδων χάριτος.


Ο ίδιος είχε δηλώσει παλαιότερα ότι οι θεσμοί θα εξέταζαν την επιβολή ενός ανώτατου ορίου στις ετήσιες ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας. Ο κ. Ρέγκλινγκ είχε τοποθετήσει το πλαφόν στο 12% του ΑΕΠ.


Η Ελλάδα και πιθανόν η Ιρλανδία και η Πορτογαλία θα είχαν βρεθεί εκτός Ευρωζώνης αν δεν είχαν λάβει χρηματοδοτική βοήθεια από το EFSF και κατόπιν το ESM (Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας) δήλωσε ο Κλάους Ρέγκλινγκ, σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης που διοργάνωσε χθες το Ινστιτούτο Brookings στην Ουάσινγκτον.


Το EFSF και το ESM έχουν συνδυαστική ικανότητα δανεισμού ύψους 700 δισ. ευρώ και έχουν εκταμιεύσει 254 δισ. σε 5 χώρες της Ευρωζώνης μέχρι τώρα, τόνισε στην ομιλία του. Το κόστος δανεισμού του ESM είναι χαμηλότερο από 1% με αποτέλεσμα να επωφελούνται οι χώρες που λαμβάνουν τα δάνεια.


Οι τέσσερις από τις πέντε χώρες έχουν βγει πλέον από τα προγράμματα διάσωσης εκτός της Ελλάδας. Ομως, κι η τελευταία μπορεί να τα καταφέρει αν εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που υποσχέθηκε, πρόσθεσε ο κ. Ρέγκλινγκ.


Αξίζει να σημειωθεί ότι ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ήθελαν τον ίδιο να απαντά σε σχετική ερώτηση ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα θα μπορούσε να είναι μικρή, χαμηλότερη από το 10% του συνολικού ύψους του προγράμματος διάσωσης της χώρας.


Το δανειακό πρόγραμμα του ESM για την Ελλάδα μπορεί να φθάσει τα 86 δισ. ευρώ.


Σημειώνεται ότι o πρόεδρος του ESM σε χθεσινή συνέντευξή του στη Wall Street Journal, ανέφερε ότι είναι ρεαλιστικό να περιμένουμε ολοκλήρωση της αξιολόγησης τις επόμενες τέσσερις εβδομάδες.Ο Ελληνας ΥΠΟΙΚ αναμένεται να έχει το Σάββατο πρωί και συνάντηση με αξιωματούχους του πανίσχυρου Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας (NSC), ενός οργάνου που ουσιαστικά διαμορφώνει την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ.

Στην Ουάσιγκτον αναμενόταν αργά χθες βράδυ και ο Υπουργός Ανάπτυξης Γιώργος Σταθάκης. Ο κ. Σταθάκης θα έχει σειρά επαφών με τους επικεφαλής τμημάτων του ΔΝΤ ενώ έχει στο πρόγραμμα του και συναντήσεις με στελέχη της Παγκόσμιας Τράπεζας.


Οι συνομιλίες Αθήνας – κουαρτέτου, καλώς εχόντων των πραγμάτων, θα ξεκινήσουν ξανά τη Δευτέρα -αξιωματούχοι του Μαξίμου "δικαιολογούν" μια καθυστέρηση μιας – δυο ημερών-, ενώ πέρα από το Eurogroup της 22ας Απριλίου στο Άμστερναμ, άλλη μια ημερομηνία είναι "κλειδωμένη" στο ημερολόγιο του Μαξίμου, η 25η ή 26η Απριλίου, δηλαδή η Μ. Δευτέρα ή η Μ. Τρίτη, οπότε προσανατολίζονται να γίνει άλλη μια συνεδρίαση του Eurogroup, με τη φιλοδοξία μέχρι τότε να υπάρξει συμφωνία.


 


Με πληροφορίες του Θανάση Τσίτσα για το real.gr, το iefimerida.gr και ert.gr 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X