Είναι ασφαλής για τα παιδιά η ομοιοπαθητική;

O κύριος Κωνσταντίνος Τσιτινίδης, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Ομοιοπαθητικής Ιατρικής, απαντά στο ερώτημα που απασχολεί πολλούς γονείς σχετικά με τη χορήγηση ομοιοπαθητικών φαρμάκων στα παιδιά για την αντιμετώπιση προβλημάτων υγείας που έχουν.

 

 

 

 

 

Μπορούμε να χορηγούμε ομοιοπαθητικά φάρμακα στα παιδιά;

Όλο και περισσότεροι γονείς αρχίζουν να ανησυχούν για τις παρενέργειες των κλασικών φαρμάκων. Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος κατά τη διάρκεια της βρεφικής ηλικίας να έχουν παρενέργειες από τα χημικά φάρμακα. Η χρήση ασφαλέστερων, φυσικών μεθόδων θεραπείας με ομοιοπαθητικά φάρμακα, είναι ιδιαίτερα σημαντική όταν αντιμετωπίζουμε βρέφη και μικρά παιδιά, που ο οργανισμός τους αναπτύσσεται, το νευρικό τους σύστημα μόλις αρχίζει να επικοινωνεί με το ενδοκρινικό και το ανοσοποιητικό και με τα διάφορα όργανα.

Σε ποιες περιπτώσεις ενδείκνυνται τα ομοιοπαθητικά φάρμακα;

Στις «δύσκολες» περιπτώσεις της οδοντοφυΐας ή των κολικών των παιδιών.

Η Ομοιοπαθητική μπορεί να δυναμώσει την άμυνα του παιδικού οργανισμού, ώστε αυτό να αντιμετωπίσει καλύτερα κοινά κρυολογήματα και γρίπη κάθε μορφής, που συνήθως εμφανίζονται στον παιδικό σταθμό ή στο σχολείο. Επίσης, με την ομοιοπαθητική μειώνεται ο πόνος της ωτίτιδας στα παιδιά, και έτσι πέφτει η ανάγκη για χρήση αντιβιοτικών ή παροχέτευσης.

Επίσης βοηθά το υπερκινητικό παιδί, μειώνοντας την ανησυχία του.

Ακόμη, τα ομοιοπαθητικά φάρμακα μπορούν να αντιμετωπίσουν και φυσικά και συναισθηματικά προβλήματα.

Είναι πάντοτε αποτελεσματικά;

Η Ομοιοπαθητική όπως και κάθε άλλη θεραπευτική Ιατρική, έχει τα όρια της. Παρ’ όλα αυτά, η αποτελεσματικότητα της αναγνωρίζεται σήμερα από εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Σε μια εποχή που η πολυφαρμακία έχει επικρατήσει και που το 20% από τις επισκέψεις σε γιατρό, παιδιών κάτω των 15 ετών περιλαμβάνουν 2 ή και περισσότερα φάρμακα, η κλασική Ομοιοπαθητική είναι μια από τις ασφαλέστερες εναλλακτικές μεθόδους.

Πολλοί που μεγάλωσαν με την Ομοιοπαθητική τη χρησιμοποιούν στα παιδιά τους. Αλλά και οικογένειες που δεν την γνωρίζουν,βλέπουν τα παιδιά τους να αντιμετωπίζονται με κλασικά φάρμακα και τα συμπτώματα να εμφανίζονται ξανά και ξανά. Με τη χρήση της Ομοιοπαθητικής θα αναρρώσουν γρήγορα και θα σταματήσουν οι υποτροπές.

Αν και τα ομοιοπαθητικά φάρμακα προέρχονται πολλές φορές από βιολογικά ενεργές ουσίες, είναι τόσο αραιωμένα που είναι αδύνατο να προκαλέσουν ζημιά.Οι γονείς πρέπει να είναι ήσυχοι για την ασφάλεια των ομοιοπαθητικών φαρμάκων.

Σχετικά άρθρα